Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 8  
Autor Wiadomość
Siedmiokropka
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 09:45 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 163
Skąd: Puszcza Białowieska
A ja mam taki sposób na cukinię-robię z niej dżem!!
5 kg cukini
2 kg cukru (ja daje nieco mniej)
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 lyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Trochę pogotować. Gdy zgęstnieje dodać cukier, galaretki ,kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 20 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Z doświadczenia wiem,że jedna porządnie wyrośnięta cukinia po obraniu,wydrążeniu i starciu ma dokładnie 1,25 kg, więc i resztę składników dzielę na 4.Cukru daję oczywiście dużo mniej, dosłownie pół szklanki. Bardzo polecam z galaretką ananasową.Robiłam też z pomarańczową i brzoskwiniową. W sezonie, gdy już naprawdę niewiadomo co robić z cukinią, polecam właśnie ten dżem.Z 1 dużej cukinii wychodzi 4-5 słoiczków dżemu.
Pozdrawiam serdecznie:)
Siedmiokropka

_________________
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: "Dżem" z cukinii
PostNapisane: 20 paź 2009, o 20:25 
Offline
500p
500p
Postów: 855
Skąd: Gdańsk
W tym roku obrodziła u mnie cukinia i z ostatniej połówki zrobiłam takie coś.W przepisie nazwali to dżemem.
2,5 kg cukinii
1 kg cukru
2 galaretki w proszku
2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Olejek pomarańczowy do ciasta
Cukinię utrzeć i zasypać cukrem.Odstawić na 12 godzin.
Usmażyć do miękkości.Po zgaszeniu gazu dodać galaretki,kwasek i olejek.
Uważam,że wyszło zbyt słodkie,a więc cukru chyba jest zbyt dużo,a i galaretki są bardzo słodkie.
Mnie specjalnie ten "dżem" nie podchodzi,chociaż z ryżowym waflem dało się zjeść.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alembik
 Tytuł: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 18 maja 2013, o 05:11 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 589
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Z regularnie ciętego krzaka cukinii posadzonego w odpowiednio żyznym miejscu można praktycznie codziennie zbierać owoc, który wystarczy na leczo a nawet często okazuje się za duży. zamiast zajmować miejsce w ogródku cukinią posiej dynię (na przykład bambino). Dynia zawsze się przyda i ładnie się przechowuje. Cukinia słabo się przechowuje. No i dynię tez mozna dodawać do lecza. jest fajniejsze w smaku takie mieszane. Ja leczo robię z małej cukinii, małego patisona i zawiązku dyni wielkości pięści. Takie mieszane jakoś lepiej mi smakuje :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anabelka23
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 10:42 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 412
Skąd: Lipówki/ Pilawa

 1 szt.
Alembik, u mnie w domu nikt za dynią nie przepada. Od czasu do czasu tylko ciasto robię. Ale mam do wysadzenia 3 sadzonki dyni. Niestety nie wiem jaka to odmiana, bo to nasionka sprzed dwóch lat, które gdzieś zachomikowałam i odnalazłam w czasie porządkowania "nasionkowej" szuflady...

Jeśli chodzi o cukinię to robię leczo do słoików- z papryką, pomidorkiem, cebulą. Później wystarczy dodać kiełbaskę albo pierś z kurczaka i wychodzi świetne. Jak nie przerobię, to porozdaję, chętni zawsze się znajdą. Taką mam przynajmniej nadzieję :heja

_________________
Mam na imię Ilona...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mk1a
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 11:16 
Offline
100p
100p
Postów: 180
Skąd: okoloce wawki

 więcej niż 1 szt.
ooooo i to jest super pomysł na wekowanie a można przepis ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 11:57 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Prosto.

1 kg papryki/ może być kolorowa/ pokrojona w paski
1 kg pomidorów dojrzałych pokrojona w plastry bądź w ćwiartki jeśli są małe
4 kg cukinii pokrojonej w kostkę.

Wegeta do smaku. Bez cebuli ,bo może zgorzknieć i bez przypraw.

Najpierw dusimy cukinię, potem dodajemy paprykę a na końcu pomidory. Jak przestygnie do słoików i pasteryzujemy.

Jeśli chcemy później zrobić leczo dusimy wędlinę ze sporą ilością cebuli na tłuszczu i jak cebula zmięknie dodajemy zawartość słoika/ ów/. Podgrzewamy do zagotowania i chwilę gotujemy. Oczywiście w trakcie duszenia cebuli dodajemy przyprawy jakie ktoś lubi.


Góra   
  Zobacz profil      
 
magdalenka147
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 12:09 
Offline
100p
100p
Postów: 111
Skąd: Wrocław

 0 szt.
A z pomidorów ściągamy skórkę?

_________________
Pozdrawiam. Magda


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 12:13 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Jak kto chce :D .


Góra   
  Zobacz profil      
 
magdalenka147
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 12:17 
Offline
100p
100p
Postów: 111
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Dzięki. Fajny przepis. Na pewno wypróbuję, tym bardziej, że wszystkie potrzebne składniki będą w ogródku, no może poza vegetą :D

_________________
Pozdrawiam. Magda


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 12:22 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Ja mam w robocie kuchennym wkładkę do rozdrabniania ziemniaków na frytki i na tym jadę cukinię i paprykę. Kto by mi kazał krajać ? :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
ganio4
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 13:29 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1579
Skąd: Stąd

 1 szt.
Ja do ,,wypieczonych" słoików surową, pokrojoną w kostkę cukinię zalałam wyciśniętym (zrobiła za mnie to wyciskarka) surowym sokiem z pomidorów. Posoliłam i popieprzyłam ,,na oko" i zapasteryzowałam w piekarniku. Im prościej, tym smaczniej. Wegeta??? Brrrr....

_________________
Kasia


Góra   
  Zobacz profil      
 
anabelka23
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 14:25 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 412
Skąd: Lipówki/ Pilawa

 1 szt.
mk1a dodałam te przepisy w różnych serwisach kulinarnych, ale nie wiem, czy adresy stron mogę wrzucić... więc na wszelki wypadek kopiuję same przepisy.

forumowicz, w tamtym roku robiłam po raz pierwszy leczo do słoików, bo teściowa miała cukinię, więc trzeba było przerobić nadmiar. I pomimo tego, że jest z przyprawami i cebulką, to smakuje wyśmienicie. Ostatni słoik mi został :roll:

Jeśli chodzi o dżem, to słabo się przetrzymuje. W tym roku będę kombinowała z dżemixem i galaretką.


Dżem z cukinii

Składniki:
5 kg cukinii
1 kg cukru
5 galaretek cytrynowych

Sposób przygotowania:
Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wyjmujemy łyżką nasiona. Później ścieramy cukinię na tarce lub przy pomocy robota kuchennego. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do garnka i gotujemy do rozgotowania. Dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Po upływie 10 minut dodajemy galaretki i gotujemy do momentu, gdy połączą się z dżemem. Następnie gorący przekładamy do słoików, zakręcamy dokładnie i odstawiamy pokrywką w dół. Po upływie doby odstawiamy do spiżarki :)


Leczo do słoików

Składniki:
3 cukinie duże, wyrośnięte lub 7- 9 małych
1 kg papryki,
0,5 kg cebuli,
1 kg pomidorów,
1 łyżka majeranku,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli,
pieprz czarny mielony,
pieprz czarny ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowy,
3 łyżki natki pietruszki

Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w plasterki, cukinię po obraniu kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dusimy.
Następnie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy cukinię.
Całość dusimy kilkanaście minut i dodajemy przyprawy, a następnie pomidory. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
Leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

_________________
Mam na imię Ilona...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mk1a
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 18:07 
Offline
100p
100p
Postów: 180
Skąd: okoloce wawki

 więcej niż 1 szt.
dzięki za przepisy ale forumowicz chyba ma racje z cebula a przypraw troszkę bym dał tylko po co studzić odrazu gotujące do słoików i do góry dnem za pasteryzują się same


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 18:17 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
To nie jest to samo.

Część drobnoustrojów w potrawie może być w formie przetrwalnikowej odpornej na ciepło. Po jakimś czasie wykiełkują i mogą się rozwijać już w zawekowanym słoiku. Chodzi głównie o bakterie beztlenowe. Czy Ty wiesz, że najszybciej zatruć jadem kiełbasianym można się z przetworów warzywnych ?. Tak, warzywnych a nie mięsnych, jakby nazwa tej toksyny sugerowała.

Z tych względów co wspomniałem pasteryzuje się potrawy zawierające dużo białka dwukrotnie


Góra   
  Zobacz profil      
 
mk1a
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 18:34 
Offline
100p
100p
Postów: 180
Skąd: okoloce wawki

 więcej niż 1 szt.
tak ale ty gotujesz te składniki a potem studzisz i znowu gotujesz
babcia zawsze tak robiła i żyje do tej pory a pasteryzuje to co krótko się gotuje
ale nie jestem kucharzem nie będę się spierał


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alembik
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 18:40 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 589
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
danger325 napisał(a):
Czyli z 6 krzaczków uzbieram spokojnie 100 cukiń? :)


Najspokojniej w świecie, choć wszystko zależy od żyzności miejsca w którym rośnie. Tylko trzeba zrywać młode okazy, nie pozostawiać na krzakach starzejących się owoców. Gdyby tak ktoś miał czas i wagę elektroniczną, można by było zrobić eksperyment. Ścinać owoce z jednego krzaka, ważyć je i liczyć od początku do końca sezonu. Ciekawe ile by tego było... Dwie skrzynie z krzaka pewnie :D

Ja natomiast leczo robię na czuja. Nie mam konkretnych składników i proporcji. Najpierw podsmazam cebulę na oleju z dodatkiem oliwy z oliwek, albo jakiejś innej z tych lepszych i ciekawszych olei a pózniej rzucam składniki w zalezności od tego które muszą się dłuzej a które krócej dusić. Bardzo dobrym dodatkiem do lecza jest młoda dynia olbrzymia, na przykład 'bambino', małe patisonki przekrojone w ćwiartki, kalarepa (genialny dodatek do lecza, koniecznie o tym pamiętajcie ;)), oberżyna w niewielkiej ilości. Obowiązkowo trzeba dodać dużo czosnku i nie przesadzić z pieprzem i chili. Świerze zioła dodawać można wedle gustu, uważać na oregano od którego cukinia gorzknieje. W ogóle cukinia wcale nie jest najlepszą podstawą leczo. Mi bardziej smakują kawałki patisonów i młodych dyniek. W tym roku będę musiał mocniej poeksperymentować z leczo, bo unikam mięsa. Ciekawi mnie, czy da się zrobić jakiś odpowiednik leczo z rybą, czy tez nie jest to najszczęśliwszy pomysł...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Cukinia - uprawa
PostNapisane: 18 maja 2013, o 18:47 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
mk1a napisał(a):
nie jestem kucharzem nie będę się spierał


To jest zagadnienie z zakresu bardziej mikrobiologii niż kucharstwa.

mk1a napisał(a):
babcia zawsze tak robiła i żyje do tej pory a pasteryzuje to co krótko się gotuje


Moja babcia na ból głowy wiązała sobie u kolana cebulę/ fakt autentyczny/ albo gasiła w szklance wody zapaloną szczapkę drewna i tą wodę wypijała, albo pluła w rąbek spódnicy i wycierała sobie nią czoło . Ale już nie żyje


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 125 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 8  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *