No właśnie ja robię podobnie (opisałam to gdzieś tam wyżej).Telimenka pisze:Bardzo lubię placki ziemniaczane i też dzisiaj będą z twarogiem. Ja mam i maszynkę(przystawka do maszynki do mięsa) i robota (miska z tarczami) do tarcia ,ale jak czasami tylko kilka ziemniaków potrzebuję na ciasto to trę na tarce z dużymi oczkami. Podpatrzyłam kiedyś taki sposób w programie kulinarnym. Nie dość że lekko się trze i szybciej, to jeszcze mi o wiele bardziej smakują. I piekę na głębokim oleju. Trzeba olej dobrze rozgrzać, wówczas placki się nie napiją i są chrupiące. Smacznego:)
Naprawdę mało pracy przy tym (gdyby było dużo - zaniechałabym )
Nawet zmierzyłam czas przygotowania - obieranie 4 ziemniaków + mycie + tarcie + odciśnięcie = 2 minuty 40 sekund.
Potem umycie nożyka, tarki i miski - 20 sekund.
Łącznie czas przygotowania masy z samych ziemniaków to 3 minuty.