Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  
Autor Wiadomość
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 22 maja 2018, o 17:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Aga z tą suszoną porzeczką to nie u mnie... prędzej u Kasi z wiejskiej chatki. Moje porzeczki jeszcze młode, więc im nie obrywałam dotąd liści, ale chętnie się dowiem, co można z nich robić, oprócz tego, że można je dodawać do kiszonych ogórków (tak samo jak liście wiśni czy dębu). Przypuszczam, że to do jakiejś herbatki.

Ja z suszonych roślin najczęściej robię jedno lub wielorodne mieszanki przyprawowe. Swojska bazylia (różne rodzaje), dobrze wysuszona i przemielona w blenderze jest nadzwyczajna, to samo oregano, tymianek czy cząber. Teraz właśnie suszę oregano, ale jeszcze nie ścinałam wszystkiego. Bazylia dopiero posadzona na tarasie, więc jeszcze na nią czas. Nie dawałam jej na ziołową grządkę, bo tam ją często niszczyły ślimaki- jest ich przysmakiem.

Syrop z czarnego bzu- czyli popularna w Poznaniu hyćka

Obrazek

Obrazek

Robiłam pierwszy raz. W zeszłym roku nie zdążyłam narwać, za to teraz narobiłam tyle, że starczy na dłużej.. :lol:
Baldachy bzu rwaliśmy w lesie, z dala od ulic.
Wykorzystałam bazę do przepisu z bloga Agnieszki Maciąg, ale nie trzymałam się ściśle.
Urwaliśmy dużo kwiatów, była pełna duża taca. Były czyste, bez robaczków, prawie całkowicie otwarte. Nie rozkładałam ich więc na ściereczkach, co się robi, gdy robaczki są, żeby wyszły (jak przy miodku z mniszka). Obcięłam nożyczkami łodyżki, nie myłam kwiatów, bo osypałby się nektar. Wrzuciłam kwiaty do wielkiego gara, zalałam wrzątkiem i zostawiłam tak na noc pod przykryciem. Rano odcedziłam, kwiaty wyrzuciłam, płynu było 4,5 litra. W przepisie było 1k cukru na 1 litr płynu, ale przecież to masakra, nawet Agnieszka Maciąg zalecała, by dać tego połowę, ja dałam jeszcze mniej jakieś 80 dkg cukru (brązowego) na te 4,5 litra płynu. Zagotowałam mieszając i wyłączyłam szybko. Wcisnęłam tez sok z około 8 cytryn, wlewając go przez sitko. Potem to wszystko przez sitko dodatkowo do wygotowanych słoików, sparzone, suche nakrętki i zapasteryzowałam, choć nie było to konieczne w przepisie. Tak dla pewności, dla tej mniejszej ilości cukru. Może jutro zagotuję jeszcze raz, bo byłoby szkoda, tyle tego jest. Ma świetny smak. Trochę do dzbanka, cytryna/pomarańcza lub inne owoce, mięta, melisa i woda. Mniam.

Obrazek

Aga Maciąg tu pisze o jego właściwościach leczniczych.
http://agnieszkamaciag.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu/

Przy kolejnej wizycie na działce tnę znów odrośnięty lubczyk i robię te oliwno-lubczykowe kostki w foremkach do lodu. :)
Podam też przepis na kiszone szparagi.
A zainteresowanych przepisem na ciasto zapraszam na priv, nie mogę dodać tego przepisu tu, w wątku. Fakt kopiowałam go z bloga z netu, ale zawsze podaję źródło, wprowadzam też modyfikacje, więc to nie plagiat, nie wiem o co chodzi.

Zapraszam po kolejne inspiracje i cieszę się, że komuś się przydaje mój wątek. :)

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kacona
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 22 maja 2018, o 18:27 
Offline
200p
200p
Postów: 376
Skąd: Warmińsko-mazurskie

 1 szt.
Ja też co roku robie syrop z kwiatów bzu. Tylko jeszcze z pomarańczami. Jest bardzo smaczny. I staram się jak najwięcej mrozić.

_________________
Pozdrawiam Ekaterina


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lemonka
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 23 maja 2018, o 11:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1442
Skąd: południe Polski

 więcej niż 1 szt.
Kusicie tymi syropami :)

_________________
Iza

BukszpanyLemonki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 23 maja 2018, o 12:26 
Offline
500p
500p
Postów: 551

 1 szt.
Monia,

napiszesz mi, ile cukru wsypujesz do porzeczki w słoiczku?
Jak dojrzeje, chcę sobie zrobić do ciasta, a nie mam tyle miejsca w zamrażarce, by mrozić. Mrożę sporo borówki i truskawki, szpinak, a jak woreczków z mrożonymi owocami uzbiera się za dużo, brak miejsca na inną żywność.
Podziwiam i pytam, jak znajdujesz czas na przygotowanie tych syropów? Czasem mówię, że chyba nie dobrze gospodaruję czasem :(


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGA Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 23 maja 2018, o 13:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3793
Skąd: Łódź

 1 szt.
Jedni na blogu piszą, że zalewać gorącą wodą inni, że nie gotować. Już zgłupiałam. Skłonna jestem robić sok na zimno, ale z drugiej strony ta trująca substancja. :?

Czy taki syrop można zrobić z kwiatów Akacji?

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 23 maja 2018, o 13:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Ja zalewałam gorącą wodą. Nie mam czasu się bawić w obserwacje, nie mam też odpowiednio chłodnego pomieszczenia , by to trzymać przez tydzień. Jakieś przepisy na syrop z akacji mi mignęły, ale ja nie robię. Ususzę tylko trochę kwiatów.

Paula, na mały słoiczek z 2 łyżeczki, przesypuję brązowym cukrem warstwy porzeczek. Ja unikam nadmiernej ilości cukru, dlatego większość rzeczy pasteryzuję.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 26 maja 2018, o 06:19 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1017
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
PaulaF-Z napisał(a):
Monia,

szukam przepisu na czarną porzeczkę do słoiczka- taką do ciasta, nie dżem.
I czekam na to ciasto z rabarbarem :D

U mnie Babcia ucierała pałką w makutrze porzeczkę czarną z cukrem w proporcji 1:1. Pyszna, i co najważniejsze nie musi być pasteryzowana. Nadal ją robię.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasia100780
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 27 maja 2018, o 22:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3001
Skąd: pomorskie

 0 szt.
Monia błąd Ci wyskakuje, bo pewnie w przepisie jest jakaś buźka czy coś. Musisz to usunąć, bo tu są inne uśmieszki.
Syrop z kwiatów też robię.
Aga wspomniała o liściach porzeczki - pozwól że odpowiem, z suszonych liści jest zdrowa herbatka :) (poczytaj na co :))

_________________
Nowe życie w starej chatce, Nowe życie w starej chatce cz.II, Nowe życie w starej chatce cz.III,
Moje rękodzieło i inne odstresowujące prace


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 28 maja 2018, o 10:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Beato, wysłałam link do przepisu.

Kasiu, dziękuję za podpowiedź, zobaczę. 8-)

A u mnie lubczykowe kostki smakowe

Zmiksować sporą ilość świeżego lubczyku z oliwą dobrej jakości i solą (dawałam na oko, oliwy, tak, by nie spalić blendera, bo ja miksowałam wszystko, również łodygi- dawałam młody lubczyk). Nakładać porcjami do pojemnika na kostki do lodu i mrozić. Potem zamrożone przekładać do woreczka. Szybko się rozpuszcza, więc trzymać z zamrażarce.

Obrazek

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasia100780
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 28 maja 2018, o 21:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3001
Skąd: pomorskie

 0 szt.
Aaa zapomniałam dodać że synek jaki dumny i zadowolony z takich dużych rzodkiewek :)
Do czego wykorzystujesz później te kostki?
Ja robię takie z masłem, czosnkiem i np. rozmarynem do grillowanych mięs, kładziesz takie masełko na gorące mięso i pięknie się rozpływa, mniam :)

_________________
Nowe życie w starej chatce, Nowe życie w starej chatce cz.II, Nowe życie w starej chatce cz.III,
Moje rękodzieło i inne odstresowujące prace


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGA Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 28 maja 2018, o 21:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3793
Skąd: Łódź

 1 szt.
Chciałabym wrócić do syropu z kwiatów czarnego bzu.
Wasze mają kolor bursztynu a moje jasno cytrynowy. Czy coś źle zrobiłam?
Ile cukru dajecie, żeby nie popsuł się. W przepisie jest 0,5 kg, ale wydaje mi się, że za dużo.

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 28 maja 2018, o 22:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Agnieszko ja dawałam brązowy cukier, może stąd ten kolor. Dałam około 60-80 dkg na 4,5 litra płynu (wody z kwiatów) i bardzo dużo soku z cytryny. Słoiki mi się pięknie zassały podczas pasteryzacji.

Kasiu takie kostki można wykorzystać do sosów, pieczeni, zup. Tak sądzę, bo nigdy wcześniej nie robiłam ich. :wink:
O masełku ziołowym czytałam, ale... staram się unikać masła :roll: :D

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGA Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 28 maja 2018, o 22:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3793
Skąd: Łódź

 1 szt.
Mam jeszcze jedną porcję kwiatków, dam brązowy.
Białego dałam 2 szklanki, chyba mało?

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil      
 
lemonka
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 31 maja 2018, o 23:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1442
Skąd: południe Polski

 więcej niż 1 szt.
Zrobiłam dziś lubczyk z oliwą i solą. Teraz się mrozi. Ciekawe jest to, że po zmiksowaniu lubczyk nie pachniał lubczykiem tylko raczej skoszoną trawą :lol: Moniko, u Ciebie też tak jest?
Dzięki za przepis ;:196

_________________
Iza

BukszpanyLemonki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 5 cze 2018, o 14:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Wydaje mi się, że lubczyk pachniał lubczykiem.. :lol: :D

U mnie dziś na tapecie botwinka do słoika. Podawałam przepis wcześniej, więc tylko zdjęcie.

Obrazek

Miskę botwinki dostałam od mamy- tak gęsto jej wzeszły buraczki. Dokupiłam tylko 4 młode duże buraki, czosnek i koper (bo mój już wyrwany i zamrożony).
Lawenda do ozdoby tylko- na zdjęciu.. :wink: :D

Robię też dżem truskawkowo- rabarbarowy z chia. Jak skończę to wrzucę ;:108 przepis i zdjęcie.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 5 cze 2018, o 15:40 
Offline
500p
500p
Postów: 551

 1 szt.
Monia,

koniecznie podaj przepis na dżemik.
A masz może jakiś pomysł na czereśnie (oprocz tradycyjnego dżemu czy kompotu)?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 5 cze 2018, o 23:47 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8524
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Z czereśni kiedyś robiłam konfitury.
Pamiętam, że smażyłam chyba 3 dni ale szczegółów nie pamiętam.
Wyszły wyjątkowo smaczne i takie bardzo ciemne.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 214 ]  Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *