Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 10, 11, 12, 13, 14  
Autor Wiadomość
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 9 lip 2019, o 21:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2140
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Cześć Paula, przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz- zupełnie zaniedbałam wątek.

Jeśli chodzi o patisony, to jak najbardziej możesz zrobić małe marynowane, ja bardzo lubię. Nie mam teraz pod ręką żadnego przepisu, gdyż jestem u rodziców na wakacjach, ale wszelkie zalewy octowe z dodatkiem miodu/cukru,soli, ziół, pieprzu i przypraw będą ok.
Patison generalnie im starszy, tym ma twardszą skórę, więc lepiej rwać małe. Bardzo dobre są też nadziewane zapiekane- wszelkimi serami, warzywami, mięsem.

Ja ostatnio trochę działam.
Z przetworów zrobiłam- dżem truskawkowy z daktylami, cytryną i płatkami róż; dżem agrestowy z kiwi, miętą, limonką; cukier i olejek różany oraz nalewkę różaną i takiż peeling do ciała; miód lawendowy, po powrocie będę robiła syrop i olejek lawendowy.
Dziś zrobiłam 3 słoiki marynowanych buraczków z kminkiem i dwa kiszonych marchewek wespół z fasolką i zielonymi pomidorami.

Obrazek

Wcześniej, przed wyjazdem kisiłam też pierwsze cukinie i ogórki, cukinie wraz z kwiatami. Robi się tak samo jak ogórki, ja dodaję jeszcze świeży estragon i cząber z grządki ziołowej.

Obrazek

Obrazek

Będąc u rodziców staram się dogadzać synowi i rodzince. Zrobiłam jogurtowca z galaretką i owocami.

Obrazek

Robi się go bardzo prosto- dzień wcześniej zrobić w miseczkach galaretki- 4 kolory. Schłodzić przez noc w lodówce, rano pokroić w kostkę, dać do naczynia. Wymieszać z owocami- u mnie różnie- truskawki, borówki, jagody, maliny. 800 gr jogurtu naturalnego 0% wymieszać z kilkoma łyżkami cukru. Osobno w połowie szklanki gorącej wody rozpuścić około opakowania żelatyny- robiłam z mniejszej ilości i masa się nie zsiadała, więc wolę dać więcej.Wystudzić tę żelatynę i powoli dodawać do zmiksowanej już masy jogurtowo- cukrowej, by nie zrobiły się gluty ostro mieszać. Wlać do owoców i galaretki, wymieszać, by składniki dobrze się połączyły- schłodzić w lodówce.

Robiłam też pizzę na cienkim cieście
Obrazek

Obrazek

A także jagodniki

Obrazek

Będąc tutaj planuję jeszcze: pierogi z jagodami, gołąbki, sok z malin.
;:65 :wit

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anida
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 9 lip 2019, o 21:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1700
Skąd: Augustów, strefa 5b

 więcej niż 1 szt.
Moni, daj przepis na te jagodniki w wolnej chwili.
Cuda robisz, sama wymyślasz te kombinacje dzemowe?

_________________
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 9 lip 2019, o 21:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2140
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Jakiś dobry duszek dodał mi cudowny spis treści. Dziękuję! ;:167 Chciałabym tylko móc edytować ten pierwszy post za każdym razem, by dodawać nowe przepisy w formie linku. Czy jest taka możliwość? Bo na razie nie ma.

Anido, jagodniki wpiszę, tylko muszę sięgnąć po przepis. Zrobię to jutro.
Co do dżemów- tak, sama wymyślam.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 12 lip 2019, o 11:08 
Offline
500p
500p
Postów: 513

 1 szt.
Moniko,

swoim wpisem narobiłaś mi apetytu na wszystkie zrobione potrawy. Dzięki za przepis na jogurtowca. Czekam jeszcze za opisem jagodników i spodu do pizzy. Co prawda mam już jakiś, ale taki na cieniutkim cieście mile widziany :D
Dziękuję z góry.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 8 sie 2019, o 23:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2140
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Zupełnie zapomniałam o Waszej prośbie Paulo i anido, przepraszam. Jakoś nie po drodze mi w to lato z forum. Za dużo mam zajęć.
Jutro, pojutrze postaram się wpisać, jak u mamy siądę do laptopa.
A póki co obrazkowa dokumentacja dużej części moich letnich zajęć. :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Część to słoiki z ubiegłego sezonu, ale i tak sporo zrobiłam i jeszcze będę robić.

I upieczony dziś chleb żytni, który robię regularnie 2razy w tygodniu.

Obrazek

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 9 sie 2019, o 13:27 
Offline
500p
500p
Postów: 513

 1 szt.
Monia,

czekamy na odpowiedź :D
A przy okazji, widzę, że robiłaś coś z fasolką. Co to takiego? Próbowałam kiedyś zakładać samą fasolkę, ale niestety mimo dwukrotnego zagotowywania, słoiki zawsze się otwierały. Już dałam sobie spokój.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 15 sie 2019, o 15:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1350
Skąd: Kozienice

 0 szt.
Jeśli to nie kiszonka fasolka, to trzeba do niej dodać czegoś kwaśnego - pomidorów albo trochę kwasku cytrynowego.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 16 sie 2019, o 21:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2140
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Czas u mamy spędziłam w zasadzie z dala od komputera. :)

Przepis na pizzę
-120 g mąki pszennej/orkiszowej
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- ok pół szklanki letniej wody
-oliwa- wg uznania, ile zabierze ciasto przy wyrabianiu

Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i polać taką ilością letniej wody, żeby palcami dało się rozetrzeć drożdże na zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie dodać sól, oliwę i pozostałą letnią wodę.
Ja do ciasta dodaję też trochę gałki muszkatołowej, oregano, czosnku granulowanego/suszonego. Ciasto wyrobić na elastyczną, miękką kulę, przykryć ściereczką, zostawić by urosło i odpoczęło. Potem podsypywać mąką i rozwałkowywać bardzo cienko. Posmarować sosem pomidorowym, nakładać farsz i ser. Pizzę wkładać do bardzo mocno nagrzanego piekarnika- ja włączam 220 na 20 minut i do takiego piekarnika wkładam pizzę, wtedy ona nie rośnie w górę.

Co do jagodzianek, to muszę w domu poszukać przepisu, bo u mamy tego nie zrobiłam. Wydaje mi się jednak, że chyba tez mam tę książkę, z której mama bierze przepis.

U mamy zrobiłam- sok z jeżyn, trochę soku z czarnego bzu, syrop z pokrzywy. Teraz nakupiłam papryki i pomidorów i będą sosy, leczo, ajvary. Chcę też jeszcze zrobić galaretkę z czarnego bzu i potem zimą dżem z marchewki.

Paula, to o co pytasz to sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym i dodatkiem fasolki.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 18 sie 2019, o 08:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2140
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Ostatnie przetwory: syrop z pokrzywy, sok z jeżyn, ajvar, leczo pomidorowo paprykowe i takiż sam przecier oraz marynowane śliwki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepisy będę sukcesywnie dodawać- mam je z książki, na dodatek z własnymi modyfikacjami- potrzeba na przepisanie trochę czasu. Pamiętam też o jagodziankach- choć przyda się chyba na przyszły sezon dopiero :?

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 18 sie 2019, o 19:37 
Offline
500p
500p
Postów: 513

 1 szt.
Moniko,

czekamy na przepisy. Podaj też na jagodzianki. Jagód nie mogą zastąpić inne owoce, np. śliwki?
A co to ajvar?

-- 18 sie 2019, o 19:39 --

Dzięki za przepis na pizzę, akurat mam w planie zrobić jutro :D . Przepis jak znalazł. ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 4 lis 2019, o 18:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2140
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Tu też zaniedbałam wątek. ;:131 ;:14

Jeszcze dziś wpiszę przepis na jagodzianki- słowo- harcerza. ;:108

Ciągle działam przetworowo i ogólnie kuchennie. Lubię to! :D ;:167 :D

W ostatni weekend robiłam aromatyczny dodatek do herbatki z prądem

Pigwę (2 duże sztuki) po umyciu i po wykrojeniu gniazd nasiennych pokroiłam w małe kawałki, zasypałam kilkoma łyżkami cukru kokosowego. Cytryny umyłam bardzo dokładnie mydłem szorując je szczotką, potem wypłukałam dokładnie, sparzyłam wrzątkiem, wyszorowałam i wypłukałam jeszcze raz. Pokroiłam na plasterki, dodałam do pigwy, do tego 3 łyżki brązowego cukru, spory kawałek obranego imbiru pokrojonego w półplasterki. Poczekać chwilę aż puści wszystko sok, delikatnie wymieszać. Nakładać do słoiczków dając do każdego parę goździków i kawałek kory cynamonu. Wlać rum, mi trochę zabrakło, to dopełniałam ciepłą wodą. Pasteryzowałam 15min.

Obrazek

A to wielki piątkowy gar rosołu:

Obrazek

Rosół

Gotuję na mięsie mieszanym, teraz to była kaczka, indyk i wołowina. Dużo włoszczyzny z kapustą włoską, cebula nieobierana, sporo czosnku (z 5 ząbków), świeże liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Mięso zagotowuję odlewam wszystko, myję dokładnie mięso i garnek. Wrzucam ponownie do zimnej wody plus przyprawy, dobrą garść suszonych borowików, nie solę. Gotuję bez przykrycia na małym ogniu, jak już woda jest gorąca wrzucam wszystkie warzywa. Gotuję dobrych parę godzin, solę, doprawiam swoją jarzynką i dużą ilością pieprzu. Mięso po ostudzeniu i obraniu z kości bez skóry mielę razem z warzywami (większość marchewek zostawiam do rosołu), przyprawami wszystkimi plus ugotowane wcześniej grzyby (kilka garści suszonych- mam bardzo dużo, bo było kilka udanych grzybobrań w tym roku). Dodaję wywaru tak, by masa była kleista, resztę wywaru zachowuję na potem.

Z nadzieniem zrobiłam kluski tzw cepeliny (ale fotki brak), z ziemniaków tartych i gotowanych, uszka i pierogi. Rosół jedliśmy jeden dzień z makaronem, potem z uszkami, a na końcu zrobiłam też barszczyk z zakwasu z moich kiszonych latem buraków i wywaru z grzybów. Poniżej fotki. Wystarczyło dodać trochę majeranku i wyszedł wspaniały barszcz. Rosołu też zamroziłam trochę w woreczkach do lodu. Będę miała "wzmacniacze" do zup.

Obrazek

Obrazek

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 4 lis 2019, o 21:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2140
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Paula, przeszukałam wszystkie moje książeczki z przepisami i akurat tej, w której jest przepis na jagodzianki nie mam (to seria biblioteczki Poradnika Domowego- to akurat była książka Lato). Ma ją moja mama i niedługo tam jadę, więc przepiszę. Przepraszam, że znowu każę czekać, ale pewnie i tak teraz nikt nie piecze jagodzianek..

Podaję za to przepis na ajvar wg książki Kasi Marciniewicz- "W słoiku"
5 kg pomidorów
2 kg bakłażanów
2 duże główki czosnku
3-4 papryczki chilli
ok, 1,5 łyżki soli
100 ml oliwy ekstra virgin
75 ml octu z białego wina
15 ml octu balsamicznego

Upiec papryki słodkie i ostre do zaczernienia skórki, zdjąć skórę po ostudzeniu. Bakłażany też upiec (ok 45 min w 180st), wyjąć łyżką miąższ. Obrany czosnek i papryczki zmiksuj, a czerwoną paprykę i bakłażany posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj oliwę, połowę soli i duś ok 4-5 godzin. Na koniec dopraw octem winnym, balsamicznym, pozostałą solą. Pasteryzuj w słoikach 20 minut.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 17 lis 2019, o 15:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2140
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Wydawało mi się, że jest tu przepis na chleb żytni trójfazowy, ale nie ma, no to już będzie.

etap 1

40 g zakwasu z mąki żytniej razowej,
310 ciepłej wody
300 g mąki żytniej typ 720.
Składniki po wymieszaniu w misce przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

etap 2

Przefermentowany zaczyn z etapu 1,
150 g mąki żytniej typ 2000,
170 g letniej wody
Do zaczynu z etapu I dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i łączymy z zaczynem. Ciasto wyrównujemy i owijamy reklamówką, aby ciasto nie parowało. Czas II etapu trwa mniej więcej 3 godziny.

Etap 3 Ciasto właściwe

1010g zaczynu, całość z etapu 1 i 2,
700g mąki żytniej typ 720,
600 g ciepłej wody,23 g soli.

Przygotowanie:

Do zaczynu dodajemy wodę z solą, tym sposobem rozluźnimy ciasto.
Następnie mąkę. Mieszamy tylko do dobrego połączenia.
Ciasto dzielimy na dwie porcje.

Każdą z porcji przekładamy do naoliwionych form,ja posypuję dodatkowo blaszki mąką ryżową.

Dokładnie ugniatając i wyrównując powierzchnię ciasta. Wierzch można posypać,np. pestkami dyni, słonecznika, albo oprószyć mąką.
Chleby pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Pieczemy w temperaturze 220 – 210 st. C przez pierwsze 15-20 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i dopiekamy kolejne 40-45 minut.

Ja dosypuję pestki dyni, chia lub złoty len i trochę suszonej żurawiny. Można orzechy, można słonecznik itp.

Obrazek

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
--julian--
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 17 lis 2019, o 15:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1634
Skąd: Okolice Leszna,wielkopolskie

 1 szt.
Dzięki, bo szukam, szukam i nie widzę go :wink: Na pewno zrobię w wolnej chwili ;:108

_________________
Mój ogród pod Przemęckim Parkiem Krajobrazowym
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 186 ]  Idź do strony nr...        1 ... 10, 11, 12, 13, 14  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *