Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  
Autor Wiadomość
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 17 lut 2019, o 23:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Piernik marchewkowo- jabłkowy

Składniki na formę o wymiarach 22x22 cm lub keksówkę o długości 35 cm.
Wszystkie składniki odmierzane były szklanką o pojemności 250 ml.
Suche:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
1 łyżeczka cynamonu
Mokre:
1/2 szklanki musu jabłkowego (zblendowałam starte na tarce i uprażone jabłka)
2/3 szklanki oleju
3 duże jajka
Dodatkowo:
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
W dużej misce łączymy suche składniki, a następnie dodajemy do nich marchewkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie marchewkowe wiórki były pokryte mąką.
W drugiej misce łączymy mokre składniki i energicznie mieszamy je ze sobą.
Mokre składniki wlewamy do suchych i całość mieszamy łyżką.
Formę (spód oraz boki) wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go olejem. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Przepis podaję za blogiem Gotowanie cieszy.

Z chlebkiem będzie dłuższa przeprawa, bo najpierw trzeba zacząć od zakwasu, a dziś nie mam już czasu pisać, ale obiecuję, że zrobię wpis w ciągu kilku dni. :)

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
minimisia
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 19 lut 2019, o 17:30 
Offline
100p
100p
Postów: 113
Skąd: POZNAŃ
Shire- dziękuję za przepis. W weekend wypróbuję.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 22 lut 2019, o 23:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Chleb pszenny na zakwasie żytnim wg Hamelmana

Przepis podaję za blogiem Simple About home, tam jest fotograficzna instrukcja składania ciasta. Teraz już się tak nie trzymam ściśle czasu, dostosowuję do siebie.

Przygotowanie chleba zaczynamy od dokarmienia naszego zakwasu żytniego. Ja dokarmiam go rano, by wieczorem móc nastawić zaczyn na chleb. Kolejnego dnia rano dopiero wyrabiam ciasto i piekę. Z podanego przepisu wychodzą dwa duże bochenki.

ZACZYN
mąka chlebowa 140 g (pszenna np. typ 650 lub 750) (1 szklanka)
woda 170 g (3/4 szklanki)
zakwas 30 g (2 łyżki)

Zaczyn mieszamy do połączenia się składników, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na noc w temperaturze pokojowej. Po 12-16 godzinach można przystąpić do wyrabiania ciasta.

CIASTO
mąka chlebowa pszenna 810 g
mąka żytnia razowa 90 g
woda 590 g
sól 20 g


Zaczyn rano pięknie pracuje i jest gotowy do dalszej pracy
Do dzieży wkładamy wszystkie składniki OPRÓCZ SOLI
Mieszamy do połączenia się składników w postrzępioną masę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 - 60 minut do autolizy (ja zawsze zostawiam na 60 min).

Pod koniec autolizy posypujemy ciasto solą, mieszamy mikserem z końcówką hak do uzyskania gładkiej konsystencji i sprężystości ciasta, rozwijając siatkę glutenową. Ciasto będzie miało średnią konsystencję.
Odstawiamy ciasto do fermentacji wstępnej na 2,5 godziny, składając ciasto dwa razy w odstępie 50 minut. Poniżej instrukcja składania, podczas której wyciągamy ciasto na blat mocno oprószony mąką, po złożeniu wkładamy z powrotem do miski. Pamiętajcie, aby miejsce składania ciasta (czyli ta "brzydsza strona" zawsze była skierowana do góry.
Po zakończeniu fermentacji wstępnej dzielimy ciasto na 2 części, każdą składamy ponownie kopertowo, następnie formujemy bochenki zaciągając rogi i boczki do wewnątrz, trochę przypomina to zapinanie sweterka na guziki ;). Można uformować bochenki o podłużnym lub okrągłym kształcie.

Złożone bochenki wkładamy (składaniem do góry) do koszyczków oprószonych sowicie mąką i pozostawiamy do fermentacji końcowej na 2- 2,5 godziny. Ja jeden koszyczek mam bambusowy, a drugi wiklinowy zza dużymi dziurami, dlatego wyściełam go zawsze ściereczką i oprószam mąką. Tak odkładamy chlebki do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, ale blisko kuchenki czy innego źródła ciepła. Na około 40 minut przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik z blachą w środku. Ucinamy 2 kawałki papieru do pieczenia, przekładamy chlebek (brzydka strona ląduje na dole), nacinamy chleb żyletką lub ostrym nożykiem (nacinanie to niemal osobny wątek, wybaczcie, że nie będę go tu rozwijać), przekładamy szybko do gorącego piekarnika.

Chleb pieczemy w 240 stopniach przez 40 - 45 minut na środkowej szufladzie, po włożeniu do piekarnika skraplamy sowicie ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyć parę. Można też na spód wrzucić kilka kostek lodu. Chleb po włożeniu do piekarnika lekko rozlewa się, by po parunastu minutach pięknie się unieść, nie martwcie się w razie czego ;) Gotowe bochenki wyciągamy na kratkę i studzimy przed pokrojeniem.

Obrazek

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
genowefa
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 23 lut 2019, o 21:23 
Offline
100p
100p
Postów: 123
Skąd: Podlasie

 0 szt.
Dziekuje za przepis na chleb, tylko nie wiem tej ilosci maki ,810 gram czy dekagram?

_________________
Pozdrawiam -Gienia.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 24 lut 2019, o 09:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Liczymy w gramach. Czyli 81 dkg i 90 g czyli 9 dkg. Wodę i sól też ważymy i liczymy w gramach, to samo na początku do zaczynu aktywny zakwas.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 24 lut 2019, o 19:26 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1017
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Precyzja jak w aptece :D

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 24 lut 2019, o 20:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Wagi zwykle pokazują wartości w gramach, tak było też w przepisie. :)

A to mój dzisiejszy wypiek- chleb pszenno- żytni na maślance i zakwasie żytnim. Przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj piekłam też bułki z przepisu z bloga Smacznej Pyzy (bułki żytnie na zakwasie), ale byłaby katastrofa, gdybym nie dodała ok 20 dkg mąki orkiszowej, bo ciasto było za mokre.

Obrazek

Obrazek

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 26 lut 2019, o 22:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Coś jeść trzeba - chleb żytni trójfazowy. Z braku czasu, w którym przebywam w domu, jego przygotowanie do upieczenia trwało 24 godziny zamiast 18, ale udał się znakomicie.
Obrazek

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Akinkowo
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 11 mar 2019, o 20:22 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 45

 1 szt.
super chlebki, może i ja spróbuje coś upiec


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
miki331
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 13 mar 2019, o 00:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1354
Skąd: Gliwice

 1 szt.
Warto piec własny chleb, bo to bezdyskusyjnie dużo zdrowsze pieczywo. Pracy jest stosunkowo niewiele, jak się wyrabia ciasto robotem , (chociaż sa tacy którzy wyłącznie ręcznie i przy użyciu drewnianych szpatułek). Duża frajda przy krojeniu , no i ten zapach w całym domu.... !!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anabuko1
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 13 mar 2019, o 17:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 15265
Skąd: lubelskie/ Chełm

 więcej niż 1 szt.
Monia ale pieczywko fajne, ładne i na pewno smaczne robisz ;:215
Ja tylko chlebek piekę .Oj i wystarczy :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:3

_________________
Pozdrawiam Ania * Moje wątki :)
Zakątki na Dębowym 3-aktualny
Moja wizytówka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 4 cze 2019, o 16:55 
Offline
500p
500p
Postów: 551

 1 szt.
Moniko,

może podasz jakiś fajny przepis z dużą ilością koperku :D ? Żal wyrzucać, a suszonego i zamrożonego mam już sporo.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
franus
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 6 cze 2019, o 20:47 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 96
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Piekłam dzisiaj chleby z tego przepisu i wyszedł naprawdę smaczny.
Dziękuję za przepis. ;:215

_________________
Pozdrawiam Longina.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 6 cze 2019, o 21:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Cieszę się, że chlebek smakował! :)

Paula, z dużej ilości koperku to zupka koperkowa- jak jarzynowa, na końcu posiekany koper i lane kluski. Można zrobić na rosole. Sos koperkowy z kurczakiem do ryżu.
Zapuściłam wątek, nie mam teraz czasu gotować :(

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 30 cze 2019, o 18:47 
Offline
500p
500p
Postów: 551

 1 szt.
Witaj Monia,

pewnie zaczęłaś już urlop. Będziesz robić w tym roku przetwory?
Pierwszy raz posadziłam patisona. Znasz jakiś przepis na zimę z tego warzywa? :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 9 lip 2019, o 22:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2260
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Cześć Paula, przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz- zupełnie zaniedbałam wątek.

Jeśli chodzi o patisony, to jak najbardziej możesz zrobić małe marynowane, ja bardzo lubię. Nie mam teraz pod ręką żadnego przepisu, gdyż jestem u rodziców na wakacjach, ale wszelkie zalewy octowe z dodatkiem miodu/cukru,soli, ziół, pieprzu i przypraw będą ok.
Patison generalnie im starszy, tym ma twardszą skórę, więc lepiej rwać małe. Bardzo dobre są też nadziewane zapiekane- wszelkimi serami, warzywami, mięsem.

Ja ostatnio trochę działam.
Z przetworów zrobiłam- dżem truskawkowy z daktylami, cytryną i płatkami róż; dżem agrestowy z kiwi, miętą, limonką; cukier i olejek różany oraz nalewkę różaną i takiż peeling do ciała; miód lawendowy, po powrocie będę robiła syrop i olejek lawendowy.
Dziś zrobiłam 3 słoiki marynowanych buraczków z kminkiem i dwa kiszonych marchewek wespół z fasolką i zielonymi pomidorami.

Obrazek

Wcześniej, przed wyjazdem kisiłam też pierwsze cukinie i ogórki, cukinie wraz z kwiatami. Robi się tak samo jak ogórki, ja dodaję jeszcze świeży estragon i cząber z grządki ziołowej.

Obrazek

Obrazek

Będąc u rodziców staram się dogadzać synowi i rodzince. Zrobiłam jogurtowca z galaretką i owocami.

Obrazek

Robi się go bardzo prosto- dzień wcześniej zrobić w miseczkach galaretki- 4 kolory. Schłodzić przez noc w lodówce, rano pokroić w kostkę, dać do naczynia. Wymieszać z owocami- u mnie różnie- truskawki, borówki, jagody, maliny. 800 gr jogurtu naturalnego 0% wymieszać z kilkoma łyżkami cukru. Osobno w połowie szklanki gorącej wody rozpuścić około opakowania żelatyny- robiłam z mniejszej ilości i masa się nie zsiadała, więc wolę dać więcej.Wystudzić tę żelatynę i powoli dodawać do zmiksowanej już masy jogurtowo- cukrowej, by nie zrobiły się gluty ostro mieszać. Wlać do owoców i galaretki, wymieszać, by składniki dobrze się połączyły- schłodzić w lodówce.

Robiłam też pizzę na cienkim cieście
Obrazek

Obrazek

A także jagodniki

Obrazek

Będąc tutaj planuję jeszcze: pierogi z jagodami, gołąbki, sok z malin.
;:65 :wit

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anida
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 9 lip 2019, o 22:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1899
Skąd: Augustów, strefa 5b

 więcej niż 1 szt.
Moni, daj przepis na te jagodniki w wolnej chwili.
Cuda robisz, sama wymyślasz te kombinacje dzemowe?

_________________
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 214 ]  Idź do strony nr...        1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *