Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 774
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

borowa pisze:... mam pytanie do małopolanina - możesz wstawić zdjęcie swojego?
Dopiero zaczynam na forum i nie mam na razie nawet avatara. Nie miałem jeszcze czasu zastanowić się nad hostingiem zdjęć, więc nie mogę wstawić na razie zdjęcia, za to mogę napisać, że jest to, według oznaczeń producenta, GU 216A - 10 L. Łatwo można znaleźć w Internecie. W wyszukiwarkę wystarczy wpisać GU 216A - 10 L garnek
Garnek wraz z kamieniami dociskowymi kupiłem bezpośrednio u producenta w Bolesławcu.
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 602
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Monia, poproszę przepis na "oszukane" gołąbki :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Gołąbki po strażacku (zupełnie nie wiem czemu taka nazwa) lub Oszukane gołąbki

Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna

Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.

Obrazek
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 602
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Dziękuję za przepis na gołąbki. W najbliższym tygodniu wypróbuję ;:333
Alutka1963
100p
100p
Posty: 155
Od: 15 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bartoszyce

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Moniko świetne przepisy, chciałabym skorzystać z marynowanego czosnku. Podpowiedz proszę, czym zastąpić koper, przy marynowaniu czosnku, mam w zamrażalniku tylko drobno posiekane gałązki koperku do ziemniaków?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Alutka dzięki. :) To mogą być nasiona kopru albo młody koper z warzywnika.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Shire pisze:Gołąbki po strażacku (zupełnie nie wiem czemu taka nazwa) lub Oszukane gołąbki

Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna

Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.

Obrazek
Parzysz chyba po posiekaniu? Nie dajesz ryżu?
Beata
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Beato, wszystko jedno w zasadzie przed czy po siekaniu. Można po, bo nie trzeba studzić. Ryżu nie dawałam, ale trochę ugotowanego można.
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 602
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Zrobiłam gołąbki, już spałaszowane. Bardzo smakowały. Dzięki za przepis ;:215
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Przecież kapusta w całości nie sparzy się do samego środka, pekinka tak, ale biała i włoska to chyba po przekrojeniu.
Beata
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Beatko, nie było w przepisie w całej główki, tylko pół małej lub 1/4 dużej, zawsze możesz to drobniej pokroić, albo rozdzielić na listki i tak wrzucić do wrzątku, przemieszać i potrzymać z 2 minutki. :)

wiridiana w wątku obiadowym pytała mnie o przepis na botwinkę. W całości korzystałam z przepisu, który znajduje się na blogu Gotuję, bo lubię.
Tę botwinkę miałam w piwnicy 2 lata i smakowała tak, jakby była dopiero co zerwana z grządki.
Podaję za blogiem przepis na botwinkę do słoika na zimę:

Składniki na 1 porcję (słoik ok. 1-1,2 litra)

* 2 spore pęczki botwiny dużymi buraczkami
* 1 duży pęczek koperku
* 3-4 duże ząbki młodego, polskiego czosnku
* 3 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki cukru
* 1 płaska łyżka soli

Opcja 1

Botwinę dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Liście oraz łodygi drobno siekamy, a obrane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki.
Do posiekanej botwiny dodajemy posiekany koperek oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, sok z cytryny, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy naokoło 2-3 godziny, aby botwina puściła sok.
Po tym czasie botwinę wraz z powstałym sokiem przekładamy do wyparzonego słoika mocno dociskając (należy pozostawić około 2-3 cm wolnej przestrzeni od szyjki słoika). Jeśli botwina puściła za mało soku i po dociśnięciu nie wypływa on na wierzch, dolewamy odrobinę wrzątku. Słoik mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 40 minut od chwili zagotowania się wody. W trakcie pasteryzowania dolewamy wrzątku, aby woda zawsze sięgała co najmniej 3/4 słoika.

Opcja 2

Kiedy botwina wymieszana z pozostałymi składnikami puści sok, dodajemy do niej około 150-200 ml wody i gotujemy ją przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą (a w zasadzie gotującą się) przekładamy do słoika, ustawiamy go na blacie do góry dnem i tak pozostawiamy do wystygnięcia.

Już nie pamiętam, którą opcję robiłam, ale chyba pierwszą.

Jeśli mamy taki słoiczek, to ja robiłam zupę w ten sposób:

2 wędzone lub białe kiełbaski wrzucić na wrzątek, dodać 3 duże pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zmiękną, pokroić kiełbasę, dodać słoik botwinki, i- ja się ratowałam gotowcami kupionymi u pani na rynku- butelkę 250ml soku z buraków i taką samą zakwasu z buraków, ale są to produkty naturalne, bez chemii. Można wcześniej upiec z 2 buraki i zetrzeć je na tarce i dodać do zupy, wycisnąć sok z kilku surowych i też go wlać oraz zrobić swój zakwas. Potem już tylko łyżka mąki ryżowej rozrobiona z odrobiną zimnej wody do zagęszczenia i gotowe. A, jeszcze przyprawy- ziele angielskie, pieprz, jarzynka własnej roboty, sól do smaku (ale to na końcu, żeby nie psuć koloru), odrobina majeranku roztartego w palcach i świeży zmiażdżony ząbek lub dwa czosnku. Można też opiec cebulę i wrzucić do gara na etapie ziemniaków i potem ją wyjąć, można dodać marchewkę- co kto lubi. Podawać z jajkiem/jogurtem.
Smacznego. ;:137

Obrazek
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3777
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Dziękuję za ten przepis na botwinkę.
Co roku mąż sieje buraki, których jest zawsze dużo i nie wiem co robić z liśćmi.
Rozdaję, ale i tak liści jest za duzo.
W tym roku zrobię w słoikach. :D Buraki zawsze piekę w piekarniku całą blachę. Mrożę i w razie potrzeby wyciągam z zamrażalnika. :D
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 602
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Monia,
może dodasz jakiś dobry przepis na świąteczny żurek? Lub inne świąteczne danie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”