Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 219 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  
Autor Wiadomość
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 5 mar 2018, o 16:03 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2313
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Dokładnie, tak jak pisze Beata. Robiłam w sobotę gulasz a'la curry z kurczaka z warzywami, robiłam curry z warzyw z ryżem (z soczewicy, zielonego kalafiora, groszku i cebuli), można dać do zupy jak ja ostatnio do tej orientalnej np. Można, zrobić smoothie z owoców z tym dodatkiem, lody (miks lekko zmrożonych owoców z mleczkiem. Inspiracji szukaj w kuchni indyjskiej, tajlandzkiej. Można zrobić sos z polędwicy z grzybami i dodatkiem mleczka. Kombinuj. :D

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 5 mar 2018, o 16:40 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8503
Skąd: Śląsk

 1 szt.
No kochana czyli wiem jak wykorzystam mleczko kokosowe...będą lody. ;:138

_________________
Mam tylko literkę a
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
kacona
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 5 mar 2018, o 16:47 
Offline
200p
200p
Postów: 376
Skąd: Warmińsko-mazurskie

 1 szt.
Smaczne dania. Na kiszony czosnek dawno szukałam przepis. ;:138 Tylko może poczekam na własny...chociaż. Mój M. tez nie lubi wynalazków, tylko ile można jeść to samo? ;:219

_________________
Pozdrawiam Ekaterina


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 6 mar 2018, o 21:46 
Offline
500p
500p
Postów: 574

 1 szt.
Monia, jak myślisz, czy do zupki dyniowej też będzie pasowało mleczko kokosowe?
Masz jakiś przepis na dynię (zamrożone puree)? Zupkę już gotowałam. Jak mogę jeszcze ją wykorzystać?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 7 mar 2018, o 01:45 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2313
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Pewnie, że możesz dodać mleczka do zupy dyniowej. Puree z dyni możesz wykorzystać do ciasta na pierogi, klusek, kopytek, racuchów, naleśników, ciasta dyniowego, curry.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
borowa
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 7 mar 2018, o 10:57 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 339
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Czy w kimchi mogę zastąpić paprykę gochuaru inną papryką?

_________________
Pozdrawiam!
Jagoda


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 7 mar 2018, o 13:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 452
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Wprawdzie jako zarejestrowany użytkownik jestem tutaj nowy, ale czytam od dawna i właśnie wątek o kimchi skłonił mnie do rejestracji. Odnośnie zastąpienia płatków Gochugaru zwykłą papryką, ja robiłem to z powodzeniem. Na 2 duże główki kapusty pekińskiej dawałem 1 - 1,5 łyżeczki papryki ostrej. Kiedy dawałem więcej, domownicy i rodzina krzywili się na zbyt dużą ostrość kimchi.
Kimchi w samej Korei wykonuje się na różne sposoby, więc ja postanowiłem robić kimchi po małopolsku. Na pewno nie dodaję owoców morza, czasem nawet sosu rybnego. Zamiast rzodkwi zdarzyło mi się dodać rzodkiewkę. Jako jeden ze składników pasty do kimchi wykorzystywałem wodę po gotowanych ziemniakach, wodę po gotowanym ryżu, a nawet krochmal z mąki ziemniaczanej - wszystko w ramach eksperymentów.

Wszystkim, którzy lubią kapustę kiszoną, polecam kimchi w wersji spolszczonej, bez lub z minimalną ilością papryki ostrej. Ja daję kapustę pekińską, marchew, rzodkiew (coraz łatwiej ją dostać), jabłko, czosnek, cebulkę, szczypior, imbir, paprykę słodką i ostrą do smaku.
Przygotowanie identyczne, jak kimchi - nasolenie lub namoczenie pekinki w solance, wymieszanie składników i do kiszenia. Zawsze część odkładam do jedzenia na drugi dzień, a nawet po kilku godzinach, kiedy nieukiszoine kimchi jest przepyszną sałatką z chrupiącymi kawałkami pekinki. Reszta wędruje do hermetycznej kamionki.
O ile kapustę kisimy późną jesienią, kimchi zaczynam robić jak tylko w sklepach pokażą się ładne główki kapusty pekińskiej.


Góra   
  Zobacz profil      
 
borowa
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 7 mar 2018, o 16:52 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 339
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Przepraszam, że trochę off topic ale z racji tego, że już od jakiegoś czasu szukam dobrego kamieniaka do kiszonek, mam pytanie do małopolanina - możesz wstawić zdjęcie swojego?

_________________
Pozdrawiam!
Jagoda


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 7 mar 2018, o 17:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 452
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
borowa napisał(a):
... mam pytanie do małopolanina - możesz wstawić zdjęcie swojego?

Dopiero zaczynam na forum i nie mam na razie nawet avatara. Nie miałem jeszcze czasu zastanowić się nad hostingiem zdjęć, więc nie mogę wstawić na razie zdjęcia, za to mogę napisać, że jest to, według oznaczeń producenta, GU 216A - 10 L. Łatwo można znaleźć w Internecie. W wyszukiwarkę wystarczy wpisać GU 216A - 10 L garnek
Garnek wraz z kamieniami dociskowymi kupiłem bezpośrednio u producenta w Bolesławcu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 7 mar 2018, o 19:06 
Offline
500p
500p
Postów: 574

 1 szt.
Monia, poproszę przepis na "oszukane" gołąbki :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 15 mar 2018, o 09:56 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2313
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Gołąbki po strażacku (zupełnie nie wiem czemu taka nazwa) lub Oszukane gołąbki

Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna

Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.

Obrazek

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 16 mar 2018, o 23:18 
Offline
500p
500p
Postów: 574

 1 szt.
Dziękuję za przepis na gołąbki. W najbliższym tygodniu wypróbuję ;:333


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alutka1963
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 17 mar 2018, o 21:45 
Offline
100p
100p
Postów: 154
Skąd: Bartoszyce

 więcej niż 1 szt.
Moniko świetne przepisy, chciałabym skorzystać z marynowanego czosnku. Podpowiedz proszę, czym zastąpić koper, przy marynowaniu czosnku, mam w zamrażalniku tylko drobno posiekane gałązki koperku do ziemniaków?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 17 mar 2018, o 22:09 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2313
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Alutka dzięki. :) To mogą być nasiona kopru albo młody koper z warzywnika.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 19 mar 2018, o 20:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1082
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Shire napisał(a):
Gołąbki po strażacku (zupełnie nie wiem czemu taka nazwa) lub Oszukane gołąbki

Około 1/4 dużej kapusty lub pół małej, może być włoska, biała, pekińska (pekińskiej nie trzeba parzyć, bo jest miękka)
mięso mielone (w zależności od potrzeby jakie i ile- około 2/3 w stosunku do kapusty)
1- 2 jajka do uzyskania gładkiej, kleistej masy
drobno zsiekana cebula, sporo czosnku
przyprawy jakie się lubi- ja daje dużo pieprzu, słodką, wędzoną paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, swoja jarzynkę i sól do smaku
kasza manna- tyle, by masa była spójna

Kapustę sparzyć i drobno posiekać. Połączyć z mięsem, jajkami, przyprawami i manną, wyrabiając dobrze ręką. Formować niewielkie, dość płaskie kotleciki. Obsmażyć na oleju z pestek winogron lub kokosowym. Poddusić w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, na niewielkiej ilości wody.
Podawać z sosem pomidorowym.

Obrazek

Parzysz chyba po posiekaniu? Nie dajesz ryżu?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 19 mar 2018, o 20:54 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2313
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Beato, wszystko jedno w zasadzie przed czy po siekaniu. Można po, bo nie trzeba studzić. Ryżu nie dawałam, ale trochę ugotowanego można.

_________________
Wizytówka ogrodu
Metamorfozy Ustronia pod miedzą- cz.1 Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
PostNapisane: 19 mar 2018, o 21:37 
Offline
500p
500p
Postów: 574

 1 szt.
Zrobiłam gołąbki, już spałaszowane. Bardzo smakowały. Dzięki za przepis ;:215


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 219 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *