Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Aga z tą suszoną porzeczką to nie u mnie... prędzej u Kasi z wiejskiej chatki. Moje porzeczki jeszcze młode, więc im nie obrywałam dotąd liści, ale chętnie się dowiem, co można z nich robić, oprócz tego, że można je dodawać do kiszonych ogórków (tak samo jak liście wiśni czy dębu). Przypuszczam, że to do jakiejś herbatki.
Ja z suszonych roślin najczęściej robię jedno lub wielorodne mieszanki przyprawowe. Swojska bazylia (różne rodzaje), dobrze wysuszona i przemielona w blenderze jest nadzwyczajna, to samo oregano, tymianek czy cząber. Teraz właśnie suszę oregano, ale jeszcze nie ścinałam wszystkiego. Bazylia dopiero posadzona na tarasie, więc jeszcze na nią czas. Nie dawałam jej na ziołową grządkę, bo tam ją często niszczyły ślimaki- jest ich przysmakiem.
Syrop z czarnego bzu- czyli popularna w Poznaniu hyćka
Robiłam pierwszy raz. W zeszłym roku nie zdążyłam narwać, za to teraz narobiłam tyle, że starczy na dłużej..
Baldachy bzu rwaliśmy w lesie, z dala od ulic.
Wykorzystałam bazę do przepisu z bloga Agnieszki Maciąg, ale nie trzymałam się ściśle.
Urwaliśmy dużo kwiatów, była pełna duża taca. Były czyste, bez robaczków, prawie całkowicie otwarte. Nie rozkładałam ich więc na ściereczkach, co się robi, gdy robaczki są, żeby wyszły (jak przy miodku z mniszka). Obcięłam nożyczkami łodyżki, nie myłam kwiatów, bo osypałby się nektar. Wrzuciłam kwiaty do wielkiego gara, zalałam wrzątkiem i zostawiłam tak na noc pod przykryciem. Rano odcedziłam, kwiaty wyrzuciłam, płynu było 4,5 litra. W przepisie było 1k cukru na 1 litr płynu, ale przecież to masakra, nawet Agnieszka Maciąg zalecała, by dać tego połowę, ja dałam jeszcze mniej jakieś 80 dkg cukru (brązowego) na te 4,5 litra płynu. Zagotowałam mieszając i wyłączyłam szybko. Wcisnęłam tez sok z około 8 cytryn, wlewając go przez sitko. Potem to wszystko przez sitko dodatkowo do wygotowanych słoików, sparzone, suche nakrętki i zapasteryzowałam, choć nie było to konieczne w przepisie. Tak dla pewności, dla tej mniejszej ilości cukru. Może jutro zagotuję jeszcze raz, bo byłoby szkoda, tyle tego jest. Ma świetny smak. Trochę do dzbanka, cytryna/pomarańcza lub inne owoce, mięta, melisa i woda. Mniam.
Aga Maciąg tu pisze o jego właściwościach leczniczych.
http://agnieszkamaciag.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu/
Przy kolejnej wizycie na działce tnę znów odrośnięty lubczyk i robię te oliwno-lubczykowe kostki w foremkach do lodu.
Podam też przepis na kiszone szparagi.
A zainteresowanych przepisem na ciasto zapraszam na priv, nie mogę dodać tego przepisu tu, w wątku. Fakt kopiowałam go z bloga z netu, ale zawsze podaję źródło, wprowadzam też modyfikacje, więc to nie plagiat, nie wiem o co chodzi.
Zapraszam po kolejne inspiracje i cieszę się, że komuś się przydaje mój wątek.
Ja z suszonych roślin najczęściej robię jedno lub wielorodne mieszanki przyprawowe. Swojska bazylia (różne rodzaje), dobrze wysuszona i przemielona w blenderze jest nadzwyczajna, to samo oregano, tymianek czy cząber. Teraz właśnie suszę oregano, ale jeszcze nie ścinałam wszystkiego. Bazylia dopiero posadzona na tarasie, więc jeszcze na nią czas. Nie dawałam jej na ziołową grządkę, bo tam ją często niszczyły ślimaki- jest ich przysmakiem.
Syrop z czarnego bzu- czyli popularna w Poznaniu hyćka
Robiłam pierwszy raz. W zeszłym roku nie zdążyłam narwać, za to teraz narobiłam tyle, że starczy na dłużej..
Baldachy bzu rwaliśmy w lesie, z dala od ulic.
Wykorzystałam bazę do przepisu z bloga Agnieszki Maciąg, ale nie trzymałam się ściśle.
Urwaliśmy dużo kwiatów, była pełna duża taca. Były czyste, bez robaczków, prawie całkowicie otwarte. Nie rozkładałam ich więc na ściereczkach, co się robi, gdy robaczki są, żeby wyszły (jak przy miodku z mniszka). Obcięłam nożyczkami łodyżki, nie myłam kwiatów, bo osypałby się nektar. Wrzuciłam kwiaty do wielkiego gara, zalałam wrzątkiem i zostawiłam tak na noc pod przykryciem. Rano odcedziłam, kwiaty wyrzuciłam, płynu było 4,5 litra. W przepisie było 1k cukru na 1 litr płynu, ale przecież to masakra, nawet Agnieszka Maciąg zalecała, by dać tego połowę, ja dałam jeszcze mniej jakieś 80 dkg cukru (brązowego) na te 4,5 litra płynu. Zagotowałam mieszając i wyłączyłam szybko. Wcisnęłam tez sok z około 8 cytryn, wlewając go przez sitko. Potem to wszystko przez sitko dodatkowo do wygotowanych słoików, sparzone, suche nakrętki i zapasteryzowałam, choć nie było to konieczne w przepisie. Tak dla pewności, dla tej mniejszej ilości cukru. Może jutro zagotuję jeszcze raz, bo byłoby szkoda, tyle tego jest. Ma świetny smak. Trochę do dzbanka, cytryna/pomarańcza lub inne owoce, mięta, melisa i woda. Mniam.
Aga Maciąg tu pisze o jego właściwościach leczniczych.
http://agnieszkamaciag.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu/
Przy kolejnej wizycie na działce tnę znów odrośnięty lubczyk i robię te oliwno-lubczykowe kostki w foremkach do lodu.
Podam też przepis na kiszone szparagi.
A zainteresowanych przepisem na ciasto zapraszam na priv, nie mogę dodać tego przepisu tu, w wątku. Fakt kopiowałam go z bloga z netu, ale zawsze podaję źródło, wprowadzam też modyfikacje, więc to nie plagiat, nie wiem o co chodzi.
Zapraszam po kolejne inspiracje i cieszę się, że komuś się przydaje mój wątek.
-
- 200p
- Posty: 373
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Ja też co roku robie syrop z kwiatów bzu. Tylko jeszcze z pomarańczami. Jest bardzo smaczny. I staram się jak najwięcej mrozić.
Pozdrawiam Ekaterina
- lemonka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1520
- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: południe Polski
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Kusicie tymi syropami
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Monia,
napiszesz mi, ile cukru wsypujesz do porzeczki w słoiczku?
Jak dojrzeje, chcę sobie zrobić do ciasta, a nie mam tyle miejsca w zamrażarce, by mrozić. Mrożę sporo borówki i truskawki, szpinak, a jak woreczków z mrożonymi owocami uzbiera się za dużo, brak miejsca na inną żywność.
Podziwiam i pytam, jak znajdujesz czas na przygotowanie tych syropów? Czasem mówię, że chyba nie dobrze gospodaruję czasem
napiszesz mi, ile cukru wsypujesz do porzeczki w słoiczku?
Jak dojrzeje, chcę sobie zrobić do ciasta, a nie mam tyle miejsca w zamrażarce, by mrozić. Mrożę sporo borówki i truskawki, szpinak, a jak woreczków z mrożonymi owocami uzbiera się za dużo, brak miejsca na inną żywność.
Podziwiam i pytam, jak znajdujesz czas na przygotowanie tych syropów? Czasem mówię, że chyba nie dobrze gospodaruję czasem
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Jedni na blogu piszą, że zalewać gorącą wodą inni, że nie gotować. Już zgłupiałam. Skłonna jestem robić sok na zimno, ale z drugiej strony ta trująca substancja.
Czy taki syrop można zrobić z kwiatów Akacji?
Czy taki syrop można zrobić z kwiatów Akacji?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Ja zalewałam gorącą wodą. Nie mam czasu się bawić w obserwacje, nie mam też odpowiednio chłodnego pomieszczenia , by to trzymać przez tydzień. Jakieś przepisy na syrop z akacji mi mignęły, ale ja nie robię. Ususzę tylko trochę kwiatów.
Paula, na mały słoiczek z 2 łyżeczki, przesypuję brązowym cukrem warstwy porzeczek. Ja unikam nadmiernej ilości cukru, dlatego większość rzeczy pasteryzuję.
Paula, na mały słoiczek z 2 łyżeczki, przesypuję brązowym cukrem warstwy porzeczek. Ja unikam nadmiernej ilości cukru, dlatego większość rzeczy pasteryzuję.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
U mnie Babcia ucierała pałką w makutrze porzeczkę czarną z cukrem w proporcji 1:1. Pyszna, i co najważniejsze nie musi być pasteryzowana. Nadal ją robię.PaulaF-Z pisze:Monia,
szukam przepisu na czarną porzeczkę do słoiczka- taką do ciasta, nie dżem.
I czekam na to ciasto z rabarbarem
Beata
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3148
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Monia błąd Ci wyskakuje, bo pewnie w przepisie jest jakaś buźka czy coś. Musisz to usunąć, bo tu są inne uśmieszki.
Syrop z kwiatów też robię.
Aga wspomniała o liściach porzeczki - pozwól że odpowiem, z suszonych liści jest zdrowa herbatka (poczytaj na co )
Syrop z kwiatów też robię.
Aga wspomniała o liściach porzeczki - pozwól że odpowiem, z suszonych liści jest zdrowa herbatka (poczytaj na co )
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Beato, wysłałam link do przepisu.
Kasiu, dziękuję za podpowiedź, zobaczę.
A u mnie lubczykowe kostki smakowe
Zmiksować sporą ilość świeżego lubczyku z oliwą dobrej jakości i solą (dawałam na oko, oliwy, tak, by nie spalić blendera, bo ja miksowałam wszystko, również łodygi- dawałam młody lubczyk). Nakładać porcjami do pojemnika na kostki do lodu i mrozić. Potem zamrożone przekładać do woreczka. Szybko się rozpuszcza, więc trzymać z zamrażarce.
Kasiu, dziękuję za podpowiedź, zobaczę.
A u mnie lubczykowe kostki smakowe
Zmiksować sporą ilość świeżego lubczyku z oliwą dobrej jakości i solą (dawałam na oko, oliwy, tak, by nie spalić blendera, bo ja miksowałam wszystko, również łodygi- dawałam młody lubczyk). Nakładać porcjami do pojemnika na kostki do lodu i mrozić. Potem zamrożone przekładać do woreczka. Szybko się rozpuszcza, więc trzymać z zamrażarce.
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3148
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Aaa zapomniałam dodać że synek jaki dumny i zadowolony z takich dużych rzodkiewek
Do czego wykorzystujesz później te kostki?
Ja robię takie z masłem, czosnkiem i np. rozmarynem do grillowanych mięs, kładziesz takie masełko na gorące mięso i pięknie się rozpływa, mniam
Do czego wykorzystujesz później te kostki?
Ja robię takie z masłem, czosnkiem i np. rozmarynem do grillowanych mięs, kładziesz takie masełko na gorące mięso i pięknie się rozpływa, mniam
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Chciałabym wrócić do syropu z kwiatów czarnego bzu.
Wasze mają kolor bursztynu a moje jasno cytrynowy. Czy coś źle zrobiłam?
Ile cukru dajecie, żeby nie popsuł się. W przepisie jest 0,5 kg, ale wydaje mi się, że za dużo.
Wasze mają kolor bursztynu a moje jasno cytrynowy. Czy coś źle zrobiłam?
Ile cukru dajecie, żeby nie popsuł się. W przepisie jest 0,5 kg, ale wydaje mi się, że za dużo.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Agnieszko ja dawałam brązowy cukier, może stąd ten kolor. Dałam około 60-80 dkg na 4,5 litra płynu (wody z kwiatów) i bardzo dużo soku z cytryny. Słoiki mi się pięknie zassały podczas pasteryzacji.
Kasiu takie kostki można wykorzystać do sosów, pieczeni, zup. Tak sądzę, bo nigdy wcześniej nie robiłam ich.
O masełku ziołowym czytałam, ale... staram się unikać masła
Kasiu takie kostki można wykorzystać do sosów, pieczeni, zup. Tak sądzę, bo nigdy wcześniej nie robiłam ich.
O masełku ziołowym czytałam, ale... staram się unikać masła
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Mam jeszcze jedną porcję kwiatków, dam brązowy.
Białego dałam 2 szklanki, chyba mało?
Białego dałam 2 szklanki, chyba mało?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści