Koncentrat grzybowy, pomidorowy..domowym sposobem
Koncentrat grzybowy, pomidorowy..domowym sposobem
Moja Ż mnie zaskoczyła pytaniem o wino. Będzie robić sama esencję grzybową (do pasztetu z selera). Esencja ma być zamiennikiem 'kostki' grzybowej tzw. bulionowej. Znalazła taki oto niby starodawny przepis w necie (przerobiła nieco, na współczesne czasy też):
ESENCJA GRZYBOWA
Zmielić grubo (może drobno posiekać?) 0,5 kg suszonych grzybów i posiekać kilkanaście świeżych pieczarek, wymieszać z 125 g (ok. 5 płaskich łyżek ?) prażonej soli kamiennej, włożyć do żeliwnego garnka, dodać ząbek czosnku i dwie duże upieczone i przetarte cebule, wrzucić dwa liście laurowe, trochę mielonego pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i wlać 125 ml wina Sauthern. Nakryć pokrywką, szczelnie oblepić jej brzegi ciastem i wstawić do piekarnika, ale żeby się nie gotowało, lecz 'prażyło' w ok. 100-110C (?) przez ok. 3 godz (?). Gorący wywar odcedzić, zlać do słoiczków i pod kocyk.
Moja Ż na pewno przepis zmodyfikuje.
Doleje wody żeby przykryć całość i zmniejszy ilość soli, bo te 5 łyżek soli to coś nie teges.
Przy okazji sól prażona to taka którą się wrzuca na patelnię na sucho i tak długo podgrzewa pod przykryciem, aż nie będzie strzelać, praży się tylko kamienną.
No i pytanie co to jest za wino Sauthern? Pewnie Southern, jaki zamiennik? czerwone? wytrawne?
ESENCJA GRZYBOWA
Zmielić grubo (może drobno posiekać?) 0,5 kg suszonych grzybów i posiekać kilkanaście świeżych pieczarek, wymieszać z 125 g (ok. 5 płaskich łyżek ?) prażonej soli kamiennej, włożyć do żeliwnego garnka, dodać ząbek czosnku i dwie duże upieczone i przetarte cebule, wrzucić dwa liście laurowe, trochę mielonego pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i wlać 125 ml wina Sauthern. Nakryć pokrywką, szczelnie oblepić jej brzegi ciastem i wstawić do piekarnika, ale żeby się nie gotowało, lecz 'prażyło' w ok. 100-110C (?) przez ok. 3 godz (?). Gorący wywar odcedzić, zlać do słoiczków i pod kocyk.
Moja Ż na pewno przepis zmodyfikuje.
Doleje wody żeby przykryć całość i zmniejszy ilość soli, bo te 5 łyżek soli to coś nie teges.
Przy okazji sól prażona to taka którą się wrzuca na patelnię na sucho i tak długo podgrzewa pod przykryciem, aż nie będzie strzelać, praży się tylko kamienną.
No i pytanie co to jest za wino Sauthern? Pewnie Southern, jaki zamiennik? czerwone? wytrawne?
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2018
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Augustów, strefa 5b
Re: Koncentrat grzybowy, pomidorowy..domowym sposobem
No i jakim ciastem oblepić brzegi?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Re: Koncentrat grzybowy, pomidorowy..domowym sposobem
Byle jakim, np na makaron, chodzi o domknięcie wylotu powietrza, najlepiej ciastem, bo wkładasz do piekarnika
No ale co z winem
No ale co z winem
- Duende
- 100p
- Posty: 147
- Od: 29 sty 2018, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Prószków
- Kontakt:
Re: Koncentrat grzybowy, pomidorowy..domowym sposobem
Soli nie zmniejszajcie, tak się tylko wydaje, że jest jej dużo, ale to przecież jest koncentrat i do gotującej sie potrawy będziecie dawali 1-2 łyżki a to wcale nie będzie dużo. Jak robię domową kostkę rosołową to tez sie wydaje, że strasznie dużo soli, ale tak ma być, sól konserwuje. Co do wina, to nie wiem. Dajcie znać, jak wyszło