Pomidory

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
kacona
200p
200p
Posty: 373
Od: 4 maja 2016, o 18:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie

Re: Pomidory

Post »

O,również jestem ciekawą jak zakisić pomidor?Robie konserwowane,ale kiszonych jeszcze nigdy nie próbowałam.
Pozdrawiam Ekaterina
Mikar
100p
100p
Posty: 182
Od: 8 maja 2012, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: ok.Siedlec

Re: Pomidory

Post »

Ja też poprosiłbym o przepisy.
Jerzy
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 1014
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pomidory

Post »

Proszę bardzo. Przepis podobny jak nie taki sam jak do ogórków.
2 kg małych, twardych pomidorów - najlepiej odmiany późno letnie o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
10 ząbków czosnku (lub koktailowe)
3 - 5 cm kawałek korzenia chrzanu
3 - 4 łydygi kopru, z listkami i baldachami
1 - 1,5 litra przefiltrowanej wody
2 - 3 łyżki soli niejodowanej
Zasada "działania tak jak przy ogórkach.
Pomidory kiszone zmieniają smak w zależności od stopnia ukiszenia. Ja do spożycia jako przegryzkę itp. kiszę koktailowe (najsmaczniejsze są w okolicach 10-14 dnia kiszenia). Jako dodatek do potraw (sosu pomidorowego, gulaszu, zupy) używam typu Lima.
Smak mają nieco podobny do kiszonych ogórków, tzn są kwaśne z taką charakterystyczną nutą. Trzeba spróbować, jednym smakuje innym nie. U mnie w domu pomidorówka z dodatkiem takich pomidorów zrobiła furorę. Trzeba pamiętać że im dłużej je trzymamy tym bardziej lubią kapcieć.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”