Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 778 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 42, 43, 44, 45, 46
Autor Wiadomość
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 8 cze 2020, o 14:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3517
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Sałatka z brokułem
ugotowany brokuł podzielony na różyczki
trochę miksu sałaty, lub sałaty zwyklej, albo lodowej, co kto lubi
6 jajek na twardo pokrojonych w cząstki
4 spore pomidory, pokroić w grube półplasterki
ziarna słonecznika-można podprażyć
3 ząbki czosnku
sporo szczypioru
łyżka majonezu, jogurt grecki
sól,pieprz
Na spód miski kładziemy sałatę na to trochę cząstek pomidora i jajek, lekko oprószyć solą, posypać słonecznikiem. Na to reszta pomidorów,jajek, brokuł. Czosnek rozetrzeć ze solą, wymieszać z majonezem, i pieprzem do smaku-sos ma być luźny, żeby spływał po składnikach. Na wierzch dużo szczypioru, schłodzić w lodówce.

Sałatka pieczarkowa
0,5 kg pieczarek
5 jajek ugotowanych na twardo
4-5 ogórków kiszonych
cebula
majonez
sól, pieprz
Pieczarki umyć, zetrzeć na jarzynowej tarce. Wrzucić na 2-3 minuty na wrzątek, posolony lub z dodatkiem wegety. Odcedzić, wystudzić, odcedzić odciskając nadmiar wody. Jajka i ogórki też zetrzeć, ogórki odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać składniki z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.

Pavlova
6 białek (ok 220-240g)
2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, po łyżce. Piana ma być lśniąca, ubijanie zajmie ok 10 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem, na to masę,można narysować okrąg aby sobie pomóc w formowaniu. Brzegi formować łyżką, podciągając ku górze. Piec w 150 stopniach półtora godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ubijamy 300ml kremówki z 250 g mascarpone. Smarujemy wierzch bezy, na to owoce. Ja mieszam je z tężejącą galaretką rozpuszczoną w
szklance wody. Moja beza ma bardzo niedoskonały kształt, ale to smaku nie zmienia :wink:

Obrazek

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 lip 2020, o 21:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3517
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Kisiłam już buraczki na barszcz, teraz po raz pierwszy kiszę botwinkę w kwaśnym mleku. Co wyjdzie zobaczymy, ale już wygląda prawie jak chłodnik, a jak pachnie! Przy okazji - z kiszonych buraczków robiłam surówkę z dodatkiem kiszonego górka, jabłka, cebulki z dodatkiem oleju.

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 25 paź 2020, o 16:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3517
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Barszczyk grzybowy-zupka pochlipka;)
Proporcji nie podaję bo robię na oko. Przeważnie przy okazji pakowania grzybków w słoiki.
Grzyby leśne obgotowuję krótko, potem odlewam, zalewam świeżą wodą plus sól, listek laurowy, ziele angielskie, gotuję ok pół godziny. Jeśli grzybów dużo zostawiam tylko trochę, pozostałe przeznaczam na przetwory. Teraz kroimy drobno cebulę i 2-3 ząbki czosnku, dodajemy do wywaru razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jak ziemniaki będą miękkie doprawiamy kwaskiem cytrynowym i pieprzem. Na koniec trochę śmietany, i to wszystko.
Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 30 lis 2020, o 11:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3913
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Kasiu, czekam na przepis jak robisz zblendowane brzoskwinie, na wyspie pisałaś ;)

_________________
Pozdrawiam - Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2020, o 21:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3517
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Justynko bardzo proszę:
Tort brzoskwiniowo karmelowy
Biszkopt-chyba każdy ma sprawdzony przepis, mój był z 7 jajek
Krem karmelowy:
0,5 l kremówki
500g mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
puszka kajmaku (ja dałam tak 2/3)
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Przed dodaniem do kremu rozpuścić (ja robię to w kąpieli wodnej)
Ubić śmietanę wraz z serkiem, po łyżce dodać karmel, na koniec tężejącą żelatynę.
Mus brzoskwiniowy:
Puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie wyjąć z zalewy, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, dodać do brzoskwiń, wymieszać, odstawić do stężenia
Biszkopt pokroić na 3 części, nasączyć zalewą z brzoskwiń. Posmarować dżemem porzeczkowym, na to rozsmarować część kremu. Na krem wyłożyć połowę musu brzoskwiniowego, przykryć biszkoptem. Druga warstwa: krem, na to mus i ostatni krążek biszkoptu. Posmarować resztą kremu, udekorować dowolnie.

Obrazek

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MirkaS
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2020, o 21:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1655
Skąd: 30 km od Kołobrzegu

 więcej niż 1 szt.
Kasiu pomóż, myślę i myślę ale wymyślić nie mogę jaki można jeszcze zrobić mus zamiast brzoskwini

_________________
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2020, o 22:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3517
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Myślę, że mogą być maliny, tylko dobrze jest przetrzeć żeby pesteczki oddzielić, ale to szybko idzie. Ja chyba dawałam na paczuszkę malin chyba 400g szklankę wody, cukru do smaku, i do przetartych gorących wsypywałam galaretkę. A może mango? Tu już można kupić gotową pulpę, albo w B są takie pokrojone mrożone.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MirkaS
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2020, o 22:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1655
Skąd: 30 km od Kołobrzegu

 więcej niż 1 szt.
Kasiu super maliny o nich nie pomyślałam i to będzie to dzięki

_________________
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2020, o 22:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3517
Skąd: lubelskie

 1 szt.
A do śmietany zamiast karmelu można dać nutellę, albo czekoladę, tylko ją trzeba by rozpuścić w śmietanie.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 1 gru 2020, o 23:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3913
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Dziękuję, jeszcze jakoś nie miksowałam brzoskwiń, a to tak prosto i smacznie.

_________________
Pozdrawiam - Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 2 gru 2020, o 00:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3517
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Justynko blenderem to jest dosłownie moment.
A, MIRECZKO! Maliny rozgotuj;)
No to teraz śledziki :)
Śledzie z przyprawą piernikową
1 kg śledzi matiasów bez skóry
150 g suszonej żurawiny
2 średnie cebule
2 duże słodkie jabłka
sok z połowy cytryny
przyprawa do piernika
olej rzepakowy
Śledzie wymoczyć krótko w wodzie. Osączyć, pokroić w kawałki, oprószyć przyprawą, odstawić. Cebulę pokroić w piórka zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, odsączyć. Tak samo potraktować żurawinę. Jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w słoiku warstwami, zalać olejem i do lodówki co najmniej na dobę.

Śledzie z czosnkiem i pietruszką
Tu robiłam na oko. Pokrojone śledzie posypałam pieprzem, włożyłam do miski. Dodałam dużo drobniutko posiekanej pietruszki i posiekany, (nie wyciśnięty przez maszynkę czosnek)Czosnku też sporo, na ok pół kg śledzi pół główki. Wymieszałam zalałam olejem, i wstawiłam do lodówki żeby się przegryzło.
Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 sty 2021, o 18:20 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 674
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Wypróbowałam śledziki z czosnkiem pycha ;:196
Dzięki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 20 wrz 2021, o 18:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3517
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Delikatna zupa kalafiorowa
Kalafiora oczyścić, podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować w bulionie ewentualnie woda z domową ,,wegetą,,
Jak kalafior miękki robimy lane kluski- 1,2 jajka roztrzepać widelcem, posolić, dodać trochę zimnej wody i mąkę - ciasto gęściejsze niż na naleśniki. I teraz dajemy na wrzątek albo ,, z widelca,, albo do woreczka odciąć maleńki kawałek narożnika, zupa musi cały czas się gotować. Na koniec dodać posiekanego koperku i śmietany. Ewentualnie doprawić solą.

Dziś po raz pierwszy zrobiłam dźem z dyni. W oryginalnym przepisie było więcej cukru, ale to już jak kto lubi
Dżem z dyni
3 kg dyni
1 cytryna
3 galaretki- u mnie 2 pomarańczowe i 1 cytrynowa
300 g cukru
Dynię obrać, zetrzeć na wiórki. Można pokroić w kostkę, ale wtedy trzeba dłużej gotować. Na dno garnka wlać ok litra wody, wrzucić dynię i mieszając rozgotować. Jak miękka blendujemy. Dodać cukier, sok z cytryny i zagotować, nie zapomnieć o mieszaniu, i ostrożnie, bo robią się dyniowe wulkany :wink: Wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i już nie gotować. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować ok 20 min.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 778 ]  Idź do strony nr...        1 ... 42, 43, 44, 45, 46

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *