Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 811
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Nigdy nie urósł z mieszanki zakwas+mąka. Zawsze urósł z mieszanki zaczyn + mąka :D
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3067
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: Domowy chleb

Post »

galaxy pisze:Ja się nie dziwię, że tęsknisz bo sklepowego nie da rady jeść. Nastawiaj zakwas :) No chyba, że 3miasto w święta , to mogę się podzielić :)
Niestety, ale w Trójmieście jeszcze nigdy nie byłem i rodziny tam nie mam :lol: Ale dziękuję za propozycję ;:180
Ja też zawsze piekłem chleb zaczyn+mąka.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 811
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

No to wstawiaj zakwas :D ;:333 teraz przy sezonie grzewczym powstanie ekspresowo :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7581
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Galaxy, nie wiem jak robisz ten chleb, ale ja robię tak:

Chleb tylko na zakwasie

1- zakwas plus ok.150gr mąki żytniej rozmieszane, postawione w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
/ jak zakwas jest mocny to szybko to przebiega i własnie to miałam na myśli/

2- wyrośnięty zaczyn / nie należy przegapiać momentu wyrośnięcia, zaczyn nie powinien opaść, to jest dośc wazne/
mieszam z mąką albo żytnią, jeśli ma być chleb żytni lub mąką pszenną i zostawiam do wyrosnięcia

3- jak wyrośnie wykładam wszystko na stolnicę posypaną mąką, jeśli sam żytni to nie ma takiej potrzeby, jeśli z pszenną to
trzeba to ciasto " przemiędlić" trochę

4- wkładam do foremki posmarowanej tłuszczem i zostawiam do wyrośnięcia

5- jak podrośnie do pieca

Oczywiście podałam tu ogólny schemat, bo wiadomo, że i sól i woda względnie mleko, czy też serwatka itp
i dodatki w postaci nasion. Niektórzy dają też ugotowane ziemniaki w fazie 2.

Jednak jak robi się chleb mieszany żytnio- pszenny to on jest dłużej świeży niż sam pszenny.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Administrator
---
Posty: 7172
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

Spróbujcie dodać pół ugotowanego ziemniaka do pszenno-żytniego.
Będzie wilgotny, jeszcze smaczniejszy, dłużej poleży i z wspaniałą chrupiutką skórką.
;:4
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 811
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

jokaer - no własnie tak robię, ale start był inny. Nie kumałam zakwas - zaczyn.
Administrator - spróbuję na pewno :) , dodawałam też mąki owsianej bo gdzieś wyczytałam, że chleb będzie dłużej świeży, ale nie zauważyłam żeby cokolwiek mąka owsiana zmieniła.
Teraz piekę głównie pszenno żytnie, więcej pszennej mąki daję bo dzieciaki tak wolą i też wolą z tej mąki typ 600 niż wyższe. Czasami przemycam orkiszowy (ten ja najbardziej lubię).
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7581
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Galaxy, ja dodaję / jak nie zapomnę / płatki owsiane, zalane gorącą wodą i zostawione do napęcznienia.
Nie kruszy się tak, dobry jest.
Z ziemniakiem nie piekłam, ale wypróbuję.
Natomiast też można część mąki zaparzać, ale to trzeba ją na noc wtedy zostawić i też nie piekłam,
bo ponoć łatwo zakalce wychodzą :lol:

A teraz w ogóle zagłodziłam zakwas :( i muszę nastawić na nowo,
bo jednak na zakwasie lepiej mi chleb smakuje.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 811
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Jola a jakie typy mąki preferujesz?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7581
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Galaxy, wstyd się przyznać, ale nie za bardzo sie znam na tych typach.
Poleciałam popatrzeć co pisze na torebkach :lol:

No i tak:

poznańska typ 500- bardzo mi pasuje
graham 1850- odsiewam otręby na rzadkim sitku, bo jak dla mnie ma ich za dużo
chlebowa 750- jakaś ona dziwna jest i przemycam jej tylko trochę, żeby zużyć
tortowa 450- bardzo dobra do wszystkiego i do chleba i na wypieki słodkie
orkiszowa nie pisze jaki typ- ale jej nie można dać za dużo bo robi się chleb kluchowaty

Żytnią z kolei to tylko do tego zakwasu i zaczynu używam.
Ostatnio kupiłam też razowej żytniej.

Ogólnie jest to też może i ważne, że to jest mąka kupowana w tutejszym pobliskim młynie
i ona jest bardzo dobrej jakości, bez jakichkolwiek dodatków. Sama mąka.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 811
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Ja teraz głównie pszenna 600, ale już były cięższe od 1800. Jednak te ciężkie zniechęciły dzieciaki, więc wróciłam na 600. Mąkę kupuję w podlaskim młynie bo sklepowej nie da się używać do niczego. Zakwas robię na pszennej lub żytniej od 1800 w górę. Domowego chleba na zakwasie jak zjesz kromkę, to wiesz że zjadłaś. Sklepowy chleb wrąbiesz pół bochenka i nic.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 4103
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Domowy chleb

Post »

jokaer pisze:A teraz w ogóle zagłodziłam zakwas :( i muszę nastawić na nowo,
Też już piekę na nowym, bo poprzedni z tego co wyczytałam był zagłodzony choć dokarmiałam dość regularnie tylko zmniejszyłam ilość mąki
i to mogło być powodem, (albo mąka była z dodatkami, bo miałam różne), że nie wyrastał a jak zaczęłam piec to wtedy urósł tylko strasznie głęboko pękał.
Teraz ten nowy zakwas jest dużo lepszy, chlebek wyrasta zarówno jak robię zaczyn( tu błyskawicznie rośnie) jak i bez nastawiana zaczynu na noc.
galaxy pisze: te ciężkie zniechęciły dzieciaki,
Domowego chleba na zakwasie jak zjesz kromkę, to wiesz że zjadłaś. Sklepowy chleb wrąbiesz pół bochenka i nic.
W kwietniu jak zaczęłam piec to moim(mąż, syn) też trudno było się przestawić z kupnego puszku na czysto żytnie a nawet czysto razowe na zakwasie,
bo takie kocham najbardziej. Choć teraz to robię różne kombinacje.
To prawda, że takim chlebem to można się najeść nie to co sklepowym.
:wit Kto z Was piecze z płaskurki albo samopszy ;:88
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 811
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Nie próbowałam samopszy ani płaskurki, ale może być to fajny chlebek.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3067
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: Domowy chleb

Post »

Mój chleb pieczony na święta. Piekłem i robiłem trochę inaczej niż zwykle. Jestem bardzo zadowolony z tych licznych dziurek wewnątrz. Muszę popracować jeszcze nad utrzymaniem kształtu bochenka, bo trochę mi się rozlał. :lol:
Obrazek

Obrazek :?:
Berlin79
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 33
Od: 3 mar 2021, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Wygląda, jak z piekarni. :D
bella ciao
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9833
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Domowy chleb

Post »

Julian! Chleb wyszedł cudowny! Mnie się nie udało jeszcze takiego zrobić. Ale idę w dobrym kierunku.
Jakie dawałeś proporcje wody i mąki?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”