
Domowy chleb
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
Nigdy nie urósł z mieszanki zakwas+mąka. Zawsze urósł z mieszanki zaczyn + mąka 

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3067
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Domowy chleb
Niestety, ale w Trójmieście jeszcze nigdy nie byłem i rodziny tam nie mamgalaxy pisze:Ja się nie dziwię, że tęsknisz bo sklepowego nie da rady jeść. Nastawiaj zakwasNo chyba, że 3miasto w święta , to mogę się podzielić


Ja też zawsze piekłem chleb zaczyn+mąka.
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
No to wstawiaj zakwas
teraz przy sezonie grzewczym powstanie ekspresowo 



Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Galaxy, nie wiem jak robisz ten chleb, ale ja robię tak:
Chleb tylko na zakwasie
1- zakwas plus ok.150gr mąki żytniej rozmieszane, postawione w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
/ jak zakwas jest mocny to szybko to przebiega i własnie to miałam na myśli/
2- wyrośnięty zaczyn / nie należy przegapiać momentu wyrośnięcia, zaczyn nie powinien opaść, to jest dośc wazne/
mieszam z mąką albo żytnią, jeśli ma być chleb żytni lub mąką pszenną i zostawiam do wyrosnięcia
3- jak wyrośnie wykładam wszystko na stolnicę posypaną mąką, jeśli sam żytni to nie ma takiej potrzeby, jeśli z pszenną to
trzeba to ciasto " przemiędlić" trochę
4- wkładam do foremki posmarowanej tłuszczem i zostawiam do wyrośnięcia
5- jak podrośnie do pieca
Oczywiście podałam tu ogólny schemat, bo wiadomo, że i sól i woda względnie mleko, czy też serwatka itp
i dodatki w postaci nasion. Niektórzy dają też ugotowane ziemniaki w fazie 2.
Jednak jak robi się chleb mieszany żytnio- pszenny to on jest dłużej świeży niż sam pszenny.
Chleb tylko na zakwasie
1- zakwas plus ok.150gr mąki żytniej rozmieszane, postawione w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
/ jak zakwas jest mocny to szybko to przebiega i własnie to miałam na myśli/
2- wyrośnięty zaczyn / nie należy przegapiać momentu wyrośnięcia, zaczyn nie powinien opaść, to jest dośc wazne/
mieszam z mąką albo żytnią, jeśli ma być chleb żytni lub mąką pszenną i zostawiam do wyrosnięcia
3- jak wyrośnie wykładam wszystko na stolnicę posypaną mąką, jeśli sam żytni to nie ma takiej potrzeby, jeśli z pszenną to
trzeba to ciasto " przemiędlić" trochę
4- wkładam do foremki posmarowanej tłuszczem i zostawiam do wyrośnięcia
5- jak podrośnie do pieca
Oczywiście podałam tu ogólny schemat, bo wiadomo, że i sól i woda względnie mleko, czy też serwatka itp
i dodatki w postaci nasion. Niektórzy dają też ugotowane ziemniaki w fazie 2.
Jednak jak robi się chleb mieszany żytnio- pszenny to on jest dłużej świeży niż sam pszenny.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Administrator
- ---
- Posty: 7172
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
Spróbujcie dodać pół ugotowanego ziemniaka do pszenno-żytniego.
Będzie wilgotny, jeszcze smaczniejszy, dłużej poleży i z wspaniałą chrupiutką skórką.

Będzie wilgotny, jeszcze smaczniejszy, dłużej poleży i z wspaniałą chrupiutką skórką.

- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
jokaer - no własnie tak robię, ale start był inny. Nie kumałam zakwas - zaczyn.
Administrator - spróbuję na pewno
, dodawałam też mąki owsianej bo gdzieś wyczytałam, że chleb będzie dłużej świeży, ale nie zauważyłam żeby cokolwiek mąka owsiana zmieniła.
Teraz piekę głównie pszenno żytnie, więcej pszennej mąki daję bo dzieciaki tak wolą i też wolą z tej mąki typ 600 niż wyższe. Czasami przemycam orkiszowy (ten ja najbardziej lubię).
Administrator - spróbuję na pewno

Teraz piekę głównie pszenno żytnie, więcej pszennej mąki daję bo dzieciaki tak wolą i też wolą z tej mąki typ 600 niż wyższe. Czasami przemycam orkiszowy (ten ja najbardziej lubię).
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Galaxy, ja dodaję / jak nie zapomnę / płatki owsiane, zalane gorącą wodą i zostawione do napęcznienia.
Nie kruszy się tak, dobry jest.
Z ziemniakiem nie piekłam, ale wypróbuję.
Natomiast też można część mąki zaparzać, ale to trzeba ją na noc wtedy zostawić i też nie piekłam,
bo ponoć łatwo zakalce wychodzą
A teraz w ogóle zagłodziłam zakwas
i muszę nastawić na nowo,
bo jednak na zakwasie lepiej mi chleb smakuje.
Nie kruszy się tak, dobry jest.
Z ziemniakiem nie piekłam, ale wypróbuję.
Natomiast też można część mąki zaparzać, ale to trzeba ją na noc wtedy zostawić i też nie piekłam,
bo ponoć łatwo zakalce wychodzą

A teraz w ogóle zagłodziłam zakwas

bo jednak na zakwasie lepiej mi chleb smakuje.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
Jola a jakie typy mąki preferujesz?
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Galaxy, wstyd się przyznać, ale nie za bardzo sie znam na tych typach.
Poleciałam popatrzeć co pisze na torebkach
No i tak:
poznańska typ 500- bardzo mi pasuje
graham 1850- odsiewam otręby na rzadkim sitku, bo jak dla mnie ma ich za dużo
chlebowa 750- jakaś ona dziwna jest i przemycam jej tylko trochę, żeby zużyć
tortowa 450- bardzo dobra do wszystkiego i do chleba i na wypieki słodkie
orkiszowa nie pisze jaki typ- ale jej nie można dać za dużo bo robi się chleb kluchowaty
Żytnią z kolei to tylko do tego zakwasu i zaczynu używam.
Ostatnio kupiłam też razowej żytniej.
Ogólnie jest to też może i ważne, że to jest mąka kupowana w tutejszym pobliskim młynie
i ona jest bardzo dobrej jakości, bez jakichkolwiek dodatków. Sama mąka.
Poleciałam popatrzeć co pisze na torebkach

No i tak:
poznańska typ 500- bardzo mi pasuje
graham 1850- odsiewam otręby na rzadkim sitku, bo jak dla mnie ma ich za dużo
chlebowa 750- jakaś ona dziwna jest i przemycam jej tylko trochę, żeby zużyć
tortowa 450- bardzo dobra do wszystkiego i do chleba i na wypieki słodkie
orkiszowa nie pisze jaki typ- ale jej nie można dać za dużo bo robi się chleb kluchowaty
Żytnią z kolei to tylko do tego zakwasu i zaczynu używam.
Ostatnio kupiłam też razowej żytniej.
Ogólnie jest to też może i ważne, że to jest mąka kupowana w tutejszym pobliskim młynie
i ona jest bardzo dobrej jakości, bez jakichkolwiek dodatków. Sama mąka.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
Ja teraz głównie pszenna 600, ale już były cięższe od 1800. Jednak te ciężkie zniechęciły dzieciaki, więc wróciłam na 600. Mąkę kupuję w podlaskim młynie bo sklepowej nie da się używać do niczego. Zakwas robię na pszennej lub żytniej od 1800 w górę. Domowego chleba na zakwasie jak zjesz kromkę, to wiesz że zjadłaś. Sklepowy chleb wrąbiesz pół bochenka i nic.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Posty: 4103
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Domowy chleb
Też już piekę na nowym, bo poprzedni z tego co wyczytałam był zagłodzony choć dokarmiałam dość regularnie tylko zmniejszyłam ilość mąkijokaer pisze:A teraz w ogóle zagłodziłam zakwasi muszę nastawić na nowo,
i to mogło być powodem, (albo mąka była z dodatkami, bo miałam różne), że nie wyrastał a jak zaczęłam piec to wtedy urósł tylko strasznie głęboko pękał.
Teraz ten nowy zakwas jest dużo lepszy, chlebek wyrasta zarówno jak robię zaczyn( tu błyskawicznie rośnie) jak i bez nastawiana zaczynu na noc.
W kwietniu jak zaczęłam piec to moim(mąż, syn) też trudno było się przestawić z kupnego puszku na czysto żytnie a nawet czysto razowe na zakwasie,galaxy pisze: te ciężkie zniechęciły dzieciaki,
Domowego chleba na zakwasie jak zjesz kromkę, to wiesz że zjadłaś. Sklepowy chleb wrąbiesz pół bochenka i nic.
bo takie kocham najbardziej. Choć teraz to robię różne kombinacje.
To prawda, że takim chlebem to można się najeść nie to co sklepowym.


- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
Nie próbowałam samopszy ani płaskurki, ale może być to fajny chlebek.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3067
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Domowy chleb
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9833
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowy chleb
Julian! Chleb wyszedł cudowny! Mnie się nie udało jeszcze takiego zrobić. Ale idę w dobrym kierunku.
Jakie dawałeś proporcje wody i mąki?
Jakie dawałeś proporcje wody i mąki?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6