Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3
Autor Wiadomość
Grzybowy
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 8 maja 2012, o 15:25 
Offline
50p
50p
Postów: 51

 1 szt.
Bardzo fajny post o zupach, zupy są bardzo wartościowe, powinny być gotowane albo na kości z mięsem, albo na samych warzywach z dodatkiem oliwy i naturalnych przypraw, nie powinno się dodawać kostek rosołowych i innych polepszaczy, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 23:38 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1498
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
Swego czasu zachwyciła mnie czerwono zielona zupa podana na białym talerzu we włoskiej restauracji.
Oczywiście nie znając na nią konkretnego przepisu od kucharza postanowiłam jej smak odtworzyć we własnej kuchni. Udało się- goście na którejś z imprez byli zachwyceni. ;:196
Czerwona zupka to gęsty krem z pomidorów, a zielona ze świeżego szpinaku.
Ważne aby to były dość gęste kremy. Nalewając na talerz pierwszą zupę lekko musimy go przechylić, aby zupa nie rozlała się na całym talerzu, potem delikatnie dolewamy drugi krem. Mamy jedną połowę czerwoną, a drugą zieloną. Na środeczku kleksik z dobrej gęstej śmietany i starty na cieniutkie plasterki parmezan. Uczta dla oczu i dla podniebienia- polecam. ;:137 ;:137 ;:137

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dorota1007
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 18 mar 2013, o 16:24 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 319
Skąd: Podkarpacie

 1 szt.
:wit
W związku z tym, że wątek zupkowy mało popularny, postanowiłam go trochę odświeżyć i zaproponować niecodzienną zupę,którą od lat serwuję w swoim domu. Gwarantuję, że jest wyśmienita, szybka oraz wartościowa:

20.Zupa z soczewicy z makaronem

składniki:
kilka plastrów boczku, pokrojonych w paski bądź kostkę
1 cebula, posiekana w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku (nie przez praskę, a dłonią :wink: )
2-3 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
soczewica z puszki, odsączona (lub jeśli mamy soczewicę suchą, należy ją wcześniej ugotować w osolonej wodzie)
bulion
ok. dwóch garści drobnego makaronu
świeża mięta (opcjonalnie)

wykonanie:
Boczek, cebulę, czosnek i seler podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek (ok. 5-6 minut)
Dodać odsączoną soczewicę (lub ugotowaną wcześniej), zalać składniki bulionem, zagotować i wrzucić makaron.
Gotować, aż makaron będzie odpowiedni.
Przyprawy: sól i pieprz wedle uznania.
Do dekoracji: świeżo posiekana mięta.

dołączam zdjęcie- zupka bez mięty, ale równie pyszna i zdrowa :)

Polecam!

Obrazek

_________________
viewtopic.php?f=36&t=63996
Pozdrawiam- Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 12 lut 2015, o 15:39 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
Jeszcze jedno moje odkrycie ubiegłoroczne

Zupa krem ze świeżej kukurydzy
Składniki:
• 4 - 5 kolby kukurydzy
• 0,5 - 1 kubek orzechów nerkowca
• 1 duża cebula
• 5-6 ząbków czosnku
• 1 – 1,5 litra esencjonalnego bulionu mięsnego
• oliwa/olej
• kurkuma 3/4 łyżeczki
• curry 1/2 łyżeczki
• papryka chili ½ łyżeczki
• sól
• pieprz
• ew. na koniec jako dodatek można dorzucić kostkę serka topionego śmietankowego, słodką śmietanę kremówkę, utartą gałkę muszkatołową

Wykonanie
1. Orzechy nerkowca zalać zimnym bulionem i zostawić na noc do namoczenia
2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie na patelni, na koniec dodać wyciśnięty czosnek – dodać do garnka z przygotowanym bulionem
3. Ściąć ziarna z kolb kukurydzy i wycisnąć przez wyciskarkę 2-3 razy do suchych łusek (przystawka do maszynki do mięsa do wyciskania owoców)
4. Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać stale mieszając sok kukurydziany – zawiera dużo skrobi więc trzeba stale mieszać – doprowadzić do prawie wrzenia, i zdjąć z 'ognia'
5. Zmiksować blenderem orzechy i dodać do zupy
6. Dodać przyprawy, ponownie zmiksować na krem
7. Doprawić do smaku

Zupa ma słodki smak z lekko ostrym posmakiem. Można podawać bez dodatków lub jak kto woli z drobno posiekaną ostrą papryczką, pszennymi grzankami itp. Bardzo dobrze się ją mrozi.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Iochroma
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 12 lut 2015, o 21:34 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 576
Skąd: Kurpie Zielone C9

 więcej niż 1 szt.
Och, zupa dla mnie.. ;:3 Tylko czy czymś można by było zastąpić orzechy nerkowca? Bo nie wiem gdzie u mnie można takie dostać :roll:

_________________
Udanych plonów.Magda:)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ainat
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 13 lut 2015, o 19:13 
Offline
100p
100p
Postów: 121

 1 szt.
Dobrze, że Dorota odświeżyła ten wątek ;:138
Podam przepis na zupę kem z buraków. Mnie smakuje i powinna smakować wszystkim miłośnikom barszczu ukraińskiego.
Składniki :
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku ( można oczywiście dać ich więcej)
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera ( daję 1/2, bo lubię seler
2-3 buraki ( 3 średniej wielkości, dwa duże)
ocet( daję ok. 3 łyżek jabłkowego)
1 puszka pomidorów( lub przecier pomidorowy z kartonu, nie sok)
masło ( ilość potrzebna do podsmażenia cebuli tj ok. 1 łyżki, może być więcej)

Wykonanie:
cebule pokroić w kostkę ,
pokroić czosnek
warzywa zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach, buraki zetrzeć do odzielnej miski.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojony czosnek.Nie można smażyć na brązowo !! Jeżeli masła jest mało dodać odrobinę wody.
Do cebuli i czosnku dodać startą marchew, pietruszkę i selera i podsmażyć ( podsmażone warzywa dają inny smak zupie, więc warto to zrobić).Szklę i smażę cebule i warzywa w garnku ( z lenistwa), ale oczywiście można to zrobić na patelni a następnie przełożyć do garnka ( tak jest bardziej profesjonalnie).
Podsmażone warzywa zalać wodą( poziom wody kilka centymetrów wyższy niż poziom warzyw ) i gotować ok. 10minut. Dodać starte buraki, dolać wodę i pogotować chwilkę.Dołożyć puszkę pomidorów( lub przecier),sól, ocet.Chwilę pogotować.
zmiksować blenderem.Dodać pieprz.
Sposób zakwaszenia zupy może być dowolny- co kto lubi,podobnie z jej gęstością, ostrością ( pieprz). Podawać z dowolnym, ulubionym "zielonym", można jeść ze śmietaną, jogurtem lub bez zabielania.Najlepsza jest drugiego dnia.Trzeciego również i nie traci koloru.
Ponieważ warzywa są starte, więc nie trzeba długo gotować.Chyba dłużej się pisze przepis niż gotuje.Przy ścieraniu maszynowym przygotowanie warzyw jest błyskawiczne.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tralaluszy
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 22 wrz 2015, o 19:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3331

 1 szt.
Zupa żołądkowa

-około 80 dkg żołądków drobiowych, najlepiej dużych i czystych
-marchewka, pietruszka, kawałek selera
-1-2 serki topione
-kawałek masła
-kostki rosołowe, przyprawy-różne i sporo

Trzeba podgotować w osolonej wodzie około 80 dkg żołądków, albo i więcej-nie żałować sobie. Po czym wyjąć i pokroić w paseczki lub inne wzorki, wedle gustu. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera utrzeć na tarce i razem z pociętymi żołądkami zalać świeżą wodą, dodać przyprawy-listek laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, różne inne. Gotować do miękkości żołądków, wrzucić i rozpuścić serek topiony, dodać masło ile kto chce. Przepis nakazuje jeszcze dodać śmietanę, ale wobec obecności w tej zupce serka i masła wydaje mi się to zbytkiem.
Posypać zieleniną nie zaszkodzi
Obrazek

_________________
Pozdrawiam - BabajAGA


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 5 lip 2016, o 06:13 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
kubanki napisał(a):
19. Zupa krem z porów

Bardzo prosta, bardzo smaczna, chyba zdrowa :)
Pory 4 sztuki kroimy w grube talarki (2cm), wrzucamy do gara, podkładamy 1/3 kostki masła (dobrego), dusimy do zeszklenia. Dolewamy 2-3 litry wody (zależy co kto lubi, czy gęstą, czy lżejszą), solimy i gotujemy 20 minut. Miksujemy blenderem i gotowe. Ja podaję koniecznie z grzankami z chleba/bułki smażonymi na maśle, ale super też smakuje z groszkiem ptysiowym.

Robię podobnie, dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 9 lip 2016, o 20:51 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zupa nagietkowa
1 1/2 wody
warzywna kostka rosołowa
2 - 3 garści czystych płatków nagietków
kilka czystych liści babki (rosnącej daleko od drogi)
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
Wodę zagotować z kostkami rosołowymi i zdjąć z ognia. Płatki nagietka dokładnie przebrać, liście babki, seler, czosnek i natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać wszystko do rosołu, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut. Podawać z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 10 lip 2016, o 07:21 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zupka estragonowa
1 1/2 wody
2 - 3 kostki rosołowe warzywne
4 łyżki świeżego estragonu (lub 4 łyżeczki suszonego)
4 duże pomidory
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Estragon oczyścić i posiekać. Wodę zagotować z kostkami rosołowymi, dodać pomidory i estragon. Zagotować i zdjąć z ognia, zostawić na 15 minut. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub diablotkami.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 16 sie 2016, o 07:31 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zupa z cukinii
Na czasie, bo sezon w pełni.
3 średnie cukinie
1 marchewka
Majeranek
1/2 papryczki chili
ok. 1 szklanki wody
Vegeta, sól, pieprz
Kwaśna śmietana
Udusić wszystko, zmiksować, doprawić Vegetą, solą, podawać z dużym kleksem kwaśnej śmietany.
Można zrobić grzanki i z nimi podać.
Czasami dodaję do gotowania czosnek i cebulkę.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 30 gru 2016, o 14:13 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zupa z soczewicy

400 g soczewicy czerwonej
2 cebule
2 - 3 ząbki czosnku
2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki imbiru
chili
liść laurowy
2 1/2 - 3 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
oliwa lub masło
Soczewicę dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i zagotować. Czosnek i cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do tego przyprawy, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wywaru i dusić ok. 10 min. Dodać do soczewicy razem z pokrojonymi pomidorami i gotować ok 40 min. (do miękkości soczewicy). Ew. dosolić.

-- Pt, 30 grudnia 2016, 13:15 --

Zupa porowo - ziemniaczana czyli Vichyssoise
Wymyślił ją francuski szef kuchni w amerykańskim hotelu. W oryginale podawana na zimno, ale pyszna również na ciepło.
4 duże pory (tylko białe części i lekko zielone) umyte i pokrojone w plasterki
5 - 6 ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
1 cebula posiekana
1 łyżka masła
1 - 2 łyżki oliwy
1 duży serek topiony (to już mój dodatek)
sól, pieprz
bulion (lub woda z kostką warzywną)
Poddusić jarzyny na maśle z oliwą. Zalać bulionem i ugotować do miękkości. Dodać serek topiony. Zmiksować, doprawić i podawać.

-- Pt, 30 grudnia 2016, 13:16 --

Harira - zupa na Ramadan
Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa "gorący". Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po całodziennym poście w czasie Ramadanu. Tradycyjnie jada się ją po zachodzie słońca w okresie Ramadanu, pogryzając suszonymi figami i daktylami.
1/2 kg wołowiny na gulasz, ew. kurczaka, indyka a najlepiej baraniny
2 - 3 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka soczewicy
1 szklanka suchej ciecierzycy (użyłam gotowej z puszki)
2 marchewki
Puszka pomidorów
1 papryka
1/2 szklanki zielonego groszku (najlepiej mrożony)
2 łyżki oleju
Przyprawy: kumin, imbir - proszek, cynamon - w lasce, szafran (lub kurkuma), sól, pieprz, harissa
Odrobina soku z cytryny (limonki)
Kolendra do posypania
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do niego resztę składników. Przyprawy podgrzałam wcześniej na suchej patelni.
Można dodać ryż lub drobny makaron, ale dla mnie byłaby za gęsta, szczególnie na drugi dzień, bo ta zupa jest jak nasz bigos; zyskuje na odgrzewaniu. Odmian ma tak wiele, jak wielu szykuje ją kucharzy.
Czosnek raczej używać z umiarem - jako, że to potrawa na ramadan nie należy pachnieć nim w czasie modlitwy.
Podawać z chlebem np. pita, daktylami i figami.

-- Pt, 30 grudnia 2016, 13:18 --

Ukropek
Ukropek - zupa na smażonej słoninie i kiełbasie z grzankami, o 100-letniej tradycji wytwarzania - Sędziszowa, Brzana, Jankowa, Siedliska, Bobowa.
Zagotować 2 litry wody, wrzucić 3 ząbki czosnku – zagotować, zagęścić mąką i śmietaną, posolić do smaku, usmażyć kawałek słoniny, kiełbasy i omaścić ukropek. Podawać z grzankami lub pieczywem.

-- Pt, 30 grudnia 2016, 13:19 --

Zupa z bagien Shreka - brokułowa
Brokuły jak wiadomo są bardzo zdrowe i mają dużo witaminy C, ale dzieci nie zawsze je lubią jeść.
1 brokuł
3 - 4 ziemniaki
1 marchewka (ja nie miałam, więc dodałam włoszczyznę suszoną, ok. 2 łyżek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
rosół lub kostka rosołowa
sól, pieprz
Wszystko pokroić (zostawić ok. 3 łyżek różyczek brokuła), gotować do miękkości. Odlać trochę wywaru i ugotować osobno pozostawione różyczki brokuła. Zupę zmiksować, dodać wywar z ugotowanymi osobno różyczkami.
Można dodać serek topiony lub trochę śmietany (ładnie wygląda kleks śmietany na wierzchu zupy), często trzeba dolać trochę wody, bo po zmiksowaniu zupa jest bardzo gęsta. Ciekawa w smaku jest z serem typu rokpol.
Podaję ją z grzankami z bułki, dobra też z groszkiem ptysiowym a nawet sama.
Kolor bagienny, głęboko zielony! I nawet dzieci pod tą nazwą chętnie ją zjadają.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Zosia 2405
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 31 gru 2016, o 00:25 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 39

 1 szt.
Krem z dyni
gotujemy dynię, dodajemy serek topiony, sos sojowy, ząbek czosnku, blendujemy, podajemy z grzankami z patelni.
Sprawdza się zawsze kiedy kompletnie nie mam czasu na gotowanie :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 31 gru 2016, o 10:30 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zupa ogórkowa
Wywar jarzynowy lub mięsny (u mnie przeważnie ogórkowa jest w poniedziałek na zmianę z pomidorową, jak zostanie niedzielny rosołek)
1 marchewka
4 ogórki kiszone + zalewa z nich (ok. 1 szklanki)
ok. 1/2 szklanki ryżu
1 łyżka masła
zielony koperek
Ogórki ucieramy na grubej tarce i podduszamy na maśle dodając pod koniec zalewę.
Na wywarze gotujemy utartą marchew i ryż. Jak miękkie dodajemy ogórki i chwilę gotujemy.
Posypujemy sporą ilością kopru. U mnie dodatkowo kwiaty szczypiorku.

-- So, 31 grudnia 2016, 09:31 --

Zupa kalafiorowo - brokułowa

1/2 kalafiora
1/2 brokuła
3 ziemniaki
1 pietruszka
1 marchew
kawałek pora
1 cebula
1 - 11/2 l rosołu
ew. sól, pieprz
ew. śmietana
drobny makaron
Warzywa pokroić i ugotować - kalafior i brokuł dodać na końcu. Makaron można ugotować w zupie (ja gotuję osobno, bo nie lubię rozmiękłego).

-- So, 31 grudnia 2016, 09:32 --

Zupa krem z dyni
1/2 kg surowej dyni
2 ziemniaki
1 cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka imbiru (dodałam jeszcze świeży imbir, starty, ok. 2 cm)
1/2 puszki mleka kokosowego
sól, pieprz
3 - 4 łyżki oliwy
pestki z dyni uprażone
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię, imbir i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać imbir (proszek), wymieszać. Po kilku minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i chwilę pogotować. Całość zmiksować i przyprawić do smaku.
Podawać posypane pestkami z dyni. Ew. polać oliwą. Raz podałam do zupy grzanki z serem i posypane papryką - pyszne!

-- So, 31 grudnia 2016, 09:34 --

Pastina
1 l rosołu
120 g drobnego makaronu
serek topiony
parmezan do posypania
Makaron ugotować w rosole, podać zupę posypane parmezanem. Jeśli dodajemy serek topiony to rozdrobnić go i wrzucić do rosołu 1 min przed końcem gotowania.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 31 gru 2016, o 10:51 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Krem ziemniaczano - porowy z chrzanem
6 ziemniaków
1 por
1 pietruszka
1 marchew
1 słoik chrzanu
kawałek podgardla
2 kostki rosołowe
ziele angielskie, pieprz, sól
gałka muszkatołowa, liście laurowe
grzanki lub groszek ptysiowy
Wszystkie warzywa i podgardle pokroić w kostkę (może być duża), ugotować w rosołku- przyprawy dodać zawinięte w gazę lub w zaparzaczu do herbaty - łatwiej je usunąć.
Zimną zupę zmiksować i dodać słoiczek chrzanu, zagotować.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (ja podałam z ostrymi palmirami - uszami słonia).

-- So, 31 grudnia 2016, 09:51 --

Barszcz biały na soku z kiszonych ogórków
2 skrzydełka z kurczaka i kostka rosołowa (a jeszcze lepiej wywar z gotowania szynki czy boczku)
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
liść laurowy
majeranek
4 łyżki mąki
sól, pieprz, Vegeta
Warzywa obrać, umyć, włożyć do garnka razem z wywarem mięsnym (lub skrzydełka i kostka rosół owa), liściem laurowym, obraną cebulą i czosnkiem, zalać dwoma litrami wody,posolić, popieprzyć, wsypać trochę Vegety. Gotować na średnim ogniu ok. 30 - 40 minut, dolewając wodę, aby płynu było ciągle tyle samo. Warzywa i mięso wyjąć z garnka. Do wywaru dolać sok z ogórków, zagotować. Barszcz zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, ponownie zagotować. Doprawić majerankiem i ewentualnie przyprawami do smaku.Do barszczu można dodać pokrojoną marchewkę i mięso z wywaru. Jak to zwykle biały barszcz, podawać z jajkiem i kiełbasą, ew. z ziemniakami ugotowanymi osobno.
Można robić na wodzie po gotowaniu boczku czy szynki, można dodać śmietany czy jogurtu.

-- So, 31 grudnia 2016, 09:53 --

Zupa z kaszki manny (grysikowa)
Kasza manna (grysik) - drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy.
1 1/2 l rosołu z kurczaka
1/2 szklanki grysiku
gałka muszkatołowa
ew. sól i pieprz
koperek lub natka pietruszki
Grysik wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać na wrzący rosół, ugotować mieszając ok. 5 min.
Można dodać marchewkę z rosołu, a nawet rozdrobnione mięso, ja jednak najbardziej lubię tylko z marchewką.

-- So, 31 grudnia 2016, 09:54 --

Zupa czosnkowa dla chorych na grypę
1/2 l wody
10 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
2 żółtka
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, przyprawy, wymieszać i wlać wodę. Gotować 10 minut.
Odstawić z ognia i wolno wlewać żółtka roztarte z sokiem cytryny.
Gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z chlebem.
Przepis z "Zupy Siostry Leonilli" z 2002.
Ja dodatkowo przecieram zupę przez sitko i podaję z grzankami. Jest pyszna i naprawdę pomaga!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 31 gru 2016, o 10:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Stracciatella
Nazwa myląca, bo jest to zarówno zupa - w oryginale rosół z parmigiano i jajkami, jak i nazwa lodów z kawałeczkami czekolady czy sera.
Jednak na okres zimy - za oknem mam minus 13 stopni - pasuje szybka zupa, dostosowana do naszych smaków.
1 1/2 litra rosołu (najlepiej z drobiu, ewentualnie z kostki)
3 jaja
3 łyżki grysiku
6 łyżek sera tartego
zielona pietruszka
W rosole zagotować grysik (ok. 3-4 min.). Żółtka ukręcić z połową sera i wlać po zdjęciu z ognia do gorącego rosołu. Dokładnie wymieszać, posypać pietruszką. Podawać w filiżankach z grzankami lub słonymi krakersami.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
PostNapisane: 1 sie 2020, o 07:15 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Nie ma zupek?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 51 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 39 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *