Kuchnia Kaśki
- lora
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10623
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Zaczyna się sezon dyniowy.
Pyszne
Owsiane ciastka dyniowe(-zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków)
220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
ok 200 g puree z dyni
120 g roztopionego masła
1 żółtko
wanilia
80g żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze połączą, jeśli ciasto mało kleiste dodać jeszcze puree. Formować kulki wilgotnymi dłońmi lub dwoma łyżkami, spłaszczyć. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciastek -ok 15, 20 minut zależnie od grubości ciastek. W oryginale polane są cynamonowym lukrem, ja zostawiłam golaski

Muffinki dyniowe
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
170g cukru
cukier waniliowy
2 duże jaja
250 ml puree z dyni
60 ml mleka
150g roztopionego masła
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Składniki łączymy i do foremek. Do każdej można włożyć 2,3 wiśnie, borówki, lub rodzynki. Dla zaromatyzowania można wetrzeć skórkę z cytryny, lub pomarańczy.Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

Pyszne
Owsiane ciastka dyniowe(-zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków)
220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
ok 200 g puree z dyni
120 g roztopionego masła
1 żółtko
wanilia
80g żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze połączą, jeśli ciasto mało kleiste dodać jeszcze puree. Formować kulki wilgotnymi dłońmi lub dwoma łyżkami, spłaszczyć. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciastek -ok 15, 20 minut zależnie od grubości ciastek. W oryginale polane są cynamonowym lukrem, ja zostawiłam golaski

Muffinki dyniowe
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
170g cukru
cukier waniliowy
2 duże jaja
250 ml puree z dyni
60 ml mleka
150g roztopionego masła
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Składniki łączymy i do foremek. Do każdej można włożyć 2,3 wiśnie, borówki, lub rodzynki. Dla zaromatyzowania można wetrzeć skórkę z cytryny, lub pomarańczy.Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Ten przepis wykorzystałam po raz pierwszy, otworzyłam już jeden słoiczek, i mogę go polecić
Pomidorki koktajlowe w oliwie
1 kg pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
20 listków bazylii
2-4 gałązki tymianek
4 ząbki czosnku
octu 10%
oliwa
sól
cukier
Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni , niektóre się rozpadną.
Pomidorki nałożyć do słoików do 3/5 ich wysokości. Do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Podgrzać oliwę, gorącą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy. Ja dałam pół na pół.

Oryginalny przepis pochodzi z ,, Wrząca kuchnia,,
Pomidorki koktajlowe w oliwie
1 kg pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
20 listków bazylii
2-4 gałązki tymianek
4 ząbki czosnku
octu 10%
oliwa
sól
cukier
Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni , niektóre się rozpadną.
Pomidorki nałożyć do słoików do 3/5 ich wysokości. Do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Podgrzać oliwę, gorącą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy. Ja dałam pół na pół.

Oryginalny przepis pochodzi z ,, Wrząca kuchnia,,
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Crumble
mąka 250g
cukier 12og
masło150g
Do naczynia wkładamy owoce, tak dobre 0,5 kg, wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, można dodać cukru jeśli owoce bardzo kwaśne, na to kruszonkę i do piekarnika180 stopni, 30-40 minut. Owoce będą się gotowały, tak ma być. Ja miałam śliwki, brzoskwinie i winogrono. Najlepsze na ciepło.

mąka 250g
cukier 12og
masło150g
Do naczynia wkładamy owoce, tak dobre 0,5 kg, wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, można dodać cukru jeśli owoce bardzo kwaśne, na to kruszonkę i do piekarnika180 stopni, 30-40 minut. Owoce będą się gotowały, tak ma być. Ja miałam śliwki, brzoskwinie i winogrono. Najlepsze na ciepło.

- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.
-
--julian--
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3067
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu koniecznie muszę spróbować Twoich przepisów
Świetnie się prezentują. Robiłaś może puree z dyni w słoikach? Albo jakiś dżem na bazie dyni?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Julianie gdybyś zajrzał, to odpowiem: robiłam pure z dyni, ale niestety na 4 słoiki 3 się zepsuły. Zdecydowanie lepiej jest je zamrozić.
Wczoraj w wyniku kombinowania co zrobić na obiad powstał
Sos z garam masala
O,4 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
biała część pora
1marchewka
1 puszka pomidorów
0,25 serka mascarpone, można zastąpić kremówką
przyprawa garam masala
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, krótko, żeby nie był gorzki. Dodać mięso, trochę podsmażyć, potem dodać pora pokrojonego w półplasterki i marchewkę startą na jarzynowej tarce, krótko przesmażyć. Posypać przyprawami, wymieszać, wlać pomidory. Na koniec dodać serek. Jeśli to konieczne podlać wodą lub bulionem. Podawać z ryżem lub makaronem.
Wczoraj w wyniku kombinowania co zrobić na obiad powstał
Sos z garam masala
O,4 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
biała część pora
1marchewka
1 puszka pomidorów
0,25 serka mascarpone, można zastąpić kremówką
przyprawa garam masala
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, krótko, żeby nie był gorzki. Dodać mięso, trochę podsmażyć, potem dodać pora pokrojonego w półplasterki i marchewkę startą na jarzynowej tarce, krótko przesmażyć. Posypać przyprawami, wymieszać, wlać pomidory. Na koniec dodać serek. Jeśli to konieczne podlać wodą lub bulionem. Podawać z ryżem lub makaronem.
-
--julian--
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3067
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Kuchnia Kaśki
Dziękuję za podpowiedź
W takim razie nie będę robić pure w słoikach 
- dtlissa
- 200p

- Posty: 383
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wroclaw
Re: Kuchnia Kaśki
ta sałatka, gdzie zapasy ryżu w domu są dość duże jest świetna. Dziękuję bardzo za przepisa, sałatka bardzo smacznakasik 69 pisze:Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.
Witam w ogrodzie... (NL1)
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Julku podobno dynię trzeba pasteryzować trzykrotnie. Tak więc z mrożeniem mniej kłopotu, tylko trzeba mieć dużą zamrażarkę
A jak robisz mus z dyni. Ja umytą dynię kroję na kawałki, układam na blasze i do piekarnika. Potem wystarczy tylko przetrzeć przez sito.
dtlissa a tą próbowałaś viewtopic.php?p=6120581#p6120581 ?
Dziś
Zupa gołąbkowa- proporcje mniej więcej, bo robiłam,, na oko
0,5 kg mięsa mielonego
pół niedużej główki białej kapusty-pokroić jak na surówkę
1 duża cebula-pokroić kostkę
2 ząbki czosnku
1 spora marchewka-zetrzeć na tarce jarzynowej
koncentrat pomidorowy+-2 łyżki
1 szklanka ryżu
3 litry wody
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę przesmażyć na oleju, wrzucić czosnek, a po chwili mięso. Przesmażyć tak jak do spagetti. Dodać marchew i jeszcze chwilę przesmażyć. Dołożyć koncentrat i przyprawy. Przełożyć do garnka, dodać kapustę i krótko przesmażyć mieszając. Podlać wodą, dołożyć ziele anielskie i liść laurowy. Jak się zagotuje dodać suchy ryż. Gotować do miękkości ryżu, W razie potrzeby dodać wody.
dtlissa a tą próbowałaś viewtopic.php?p=6120581#p6120581 ?
Dziś
Zupa gołąbkowa- proporcje mniej więcej, bo robiłam,, na oko
0,5 kg mięsa mielonego
pół niedużej główki białej kapusty-pokroić jak na surówkę
1 duża cebula-pokroić kostkę
2 ząbki czosnku
1 spora marchewka-zetrzeć na tarce jarzynowej
koncentrat pomidorowy+-2 łyżki
1 szklanka ryżu
3 litry wody
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę przesmażyć na oleju, wrzucić czosnek, a po chwili mięso. Przesmażyć tak jak do spagetti. Dodać marchew i jeszcze chwilę przesmażyć. Dołożyć koncentrat i przyprawy. Przełożyć do garnka, dodać kapustę i krótko przesmażyć mieszając. Podlać wodą, dołożyć ziele anielskie i liść laurowy. Jak się zagotuje dodać suchy ryż. Gotować do miękkości ryżu, W razie potrzeby dodać wody.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Sałatka z grzybkami
4-5 ugotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
2 kiszone ogórki
słoik marynowanych grzybków
szczypiorek-dużo
sól, pieprz, musztarda, czosnek majonez-wg uznania
Wszystko pokroić w drobną kostkę, przyprawić, wymieszać zostawić żeby się trochę przegryzło.
4-5 ugotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
2 kiszone ogórki
słoik marynowanych grzybków
szczypiorek-dużo
sól, pieprz, musztarda, czosnek majonez-wg uznania
Wszystko pokroić w drobną kostkę, przyprawić, wymieszać zostawić żeby się trochę przegryzło.
-
--julian--
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3067
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Kuchnia Kaśki
Ja też dynie kroje na kawałki, takie dosyć spore. Nie obieram jej. Wkładam do piekarnika i czekam aż zrobi się miękka, później tylko ściągam skórkę i wszystko blenduje. Taka szybsza wersja bo bez sita
.
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1077
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Siekierki, podlaskie
Re: Kuchnia Kaśki
Julek, ja właśnie tak przygotowywałam jesienią hokkaido. Kroiłam je na pół, wybierałam nasiona, połówki razem ze skórą piekłam w piekarniku, potem łyżką wybierałam upieczony miąższ i upychałam go w słoikach tak, aby nie było baniek powietrza. Bez żadnych przypraw. Pasteryzowałam. Nic się nie zepsuło.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Ciasteczka z sezamem-przepis ze strony ,,Niebo na Talerzu,,

ciasteczka sezamowe składniki ( na ok. 30 szt):
? 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
-150 g masła
? pół szklanki cukru
? jajko
? pół łyżeczki sody oczyszczonej
? łyżka cukru waniliowego
? 3/4 szklanki sezamu
Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć minutę czy dwie mieszając. Należy uważać by nie zbrązowiał zbytnio i od razu przełożyć na talerz do ostygnięcia. Pozostawiony na patelni lubi się zbrązowić bardziej niż byśmy chcieli. Nabiera wtedy gorzkiego smaku. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść ręką kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany lub dodatkowe żółtko. Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy. Obtoczyć go w pozostawionym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i ciasteczka będą bardziej kruche. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Pokroić ciasto nożem na ok. półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić na kratce do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie, sztywnieją po ostudzeniu.
Ciastka maślane

250 g masła
3 szklanki krupczatki
0,5 szkl cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce- ok 2godzin.. Rozwałkować dość grubo, wycinać dowolnie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 12 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu. Mój sposób na zagniatanie kruchego ciasta- początkowo rozgniatam składniki widelcem, lub tłuczkiem do ziemniaków, potem krótko zagniatam rękoma.
Ciasteczka z ziarenkami

0,5 kg mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny lub masła-ja dałam pół na pół
3 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek drobnego cukru, cukier waniliowy
2 żółtka-białka zachować
1 jajko
ziarna w dowolnej kombinacji
Zagnieść wszystkie składniki, oprócz ziaren, schłodzić ok pół godziny
Rozwałkować na 3, 4 milimetry, smarować białkiem, moczyć w ziarnach,i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok8 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Beziki
4 białka (1 białko o wadze około 40 g)
szczypta soli
240 g drobnego cukru do wypieków
Białka ubić, do ubitych dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Piec 45-60 minut w 140 stopniach z termoobiegiem. Pieczemy oczywiście na blaszce wyłożonej papierem. Wyciskam z woreczka z odpowiednią końcówką, jeśli nie mamy można wykładać małe,,kupki,, łyżeczką. Białka najlepiej jeśli są w temperaturze pokojowej. Można wykorzystać mrożone.


ciasteczka sezamowe składniki ( na ok. 30 szt):
? 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
-150 g masła
? pół szklanki cukru
? jajko
? pół łyżeczki sody oczyszczonej
? łyżka cukru waniliowego
? 3/4 szklanki sezamu
Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć minutę czy dwie mieszając. Należy uważać by nie zbrązowiał zbytnio i od razu przełożyć na talerz do ostygnięcia. Pozostawiony na patelni lubi się zbrązowić bardziej niż byśmy chcieli. Nabiera wtedy gorzkiego smaku. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść ręką kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany lub dodatkowe żółtko. Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy. Obtoczyć go w pozostawionym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i ciasteczka będą bardziej kruche. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Pokroić ciasto nożem na ok. półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić na kratce do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie, sztywnieją po ostudzeniu.
Ciastka maślane

250 g masła
3 szklanki krupczatki
0,5 szkl cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce- ok 2godzin.. Rozwałkować dość grubo, wycinać dowolnie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 12 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu. Mój sposób na zagniatanie kruchego ciasta- początkowo rozgniatam składniki widelcem, lub tłuczkiem do ziemniaków, potem krótko zagniatam rękoma.
Ciasteczka z ziarenkami

0,5 kg mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny lub masła-ja dałam pół na pół
3 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek drobnego cukru, cukier waniliowy
2 żółtka-białka zachować
1 jajko
ziarna w dowolnej kombinacji
Zagnieść wszystkie składniki, oprócz ziaren, schłodzić ok pół godziny
Rozwałkować na 3, 4 milimetry, smarować białkiem, moczyć w ziarnach,i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok8 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Beziki
4 białka (1 białko o wadze około 40 g)
szczypta soli
240 g drobnego cukru do wypieków
Białka ubić, do ubitych dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Piec 45-60 minut w 140 stopniach z termoobiegiem. Pieczemy oczywiście na blaszce wyłożonej papierem. Wyciskam z woreczka z odpowiednią końcówką, jeśli nie mamy można wykładać małe,,kupki,, łyżeczką. Białka najlepiej jeśli są w temperaturze pokojowej. Można wykorzystać mrożone.



