Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4178
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kaszuby
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ja zrobiłam sok z sokownika, taki parowany i zmieszałam go ze spirytem o dodałam cukier. Jednak najlepsze nalewki mi wychodziły jak zalewałam owoce spirytem i zasypywałam cukrem[maliny, wiśnie, porzeczki,morele] Agrestową nalewkę robiłam pierwszy raz więc nie jestem ekspertem. Przekonałam się jednak, że im więcej kombinuję tym wychodzi gorzej. Dzisiaj nastawiłam nalewkę z czarnej porzeczki moją ulubioną [i chyba mało profesjonalną] metodą
- Marconi_exe
- 1000p
- Posty: 1472
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Tykwowisko środkowopolskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Teraz już jest czarna. Zdjęcie sprzed niecałego miesiąca. Dodałem trochę chili. Tym razem zalałem 1,7L wódki i 0,5L spirytusu 95%. Pewnie za kilka miesięcy zostanie finalnie wykończona miodem i przyprawami. Napis na zakrętce napawa mnie optymizmem
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 1
- Od: 2 sie 2018, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ja mam przepis na dobrą i szybką cytrynówkę:
10 szt. cytryn
1l spirytusu
0,5 l wody
800 gr cukru
Cytryny obieramy ze skórki, usuwamy jak najwięcej białego nalotu z pod żółtej skóry. Zalewamy wszystko 1l spirytusu i zostawiamy na 1-2 dni. Po 1-2 dniach wyciskam sok z cytryn dodatkowo. W 0,5l wody rozpuszczamy 800 gr cukru. Studzimy wodę, mieszamy z sokiem z cytryn i spirytusem. Chłodzimy i gotowe. Szybko i bardzo dobry przepis. Polecam!
10 szt. cytryn
1l spirytusu
0,5 l wody
800 gr cukru
Cytryny obieramy ze skórki, usuwamy jak najwięcej białego nalotu z pod żółtej skóry. Zalewamy wszystko 1l spirytusu i zostawiamy na 1-2 dni. Po 1-2 dniach wyciskam sok z cytryn dodatkowo. W 0,5l wody rozpuszczamy 800 gr cukru. Studzimy wodę, mieszamy z sokiem z cytryn i spirytusem. Chłodzimy i gotowe. Szybko i bardzo dobry przepis. Polecam!
- Marconi_exe
- 1000p
- Posty: 1472
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Tykwowisko środkowopolskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Świetny przepis. Imazalil usunięty.
Jedak do nalewek "eko" polecam trochę droższe owoce cytrusowe.
Stop komercjajizcji przemysłus pożywczego!!!
Jedak do nalewek "eko" polecam trochę droższe owoce cytrusowe.
Stop komercjajizcji przemysłus pożywczego!!!
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Kochani mam pytanie.Kilka dni temu zerwałam litr jeżyn.Po zważeniu było 71 dag.Jako ,że tego dnia nie miałam alkoholu,znalazłam przepis na likier z jeżyn,gdzie owoców od razu nie zalewa się alkoholem.Robiłam z tego z połowy porcji składników,no jeżyn mniej bo nie było 75dag tylko 71,teraz zlałam przez gazę na tydzień do butelek ale wydaje mi się ten likier strasznie procentowy,czy dolać trochę wody??
https://smaker.pl/przepis-liker-jezynow ... go.html,co ś się nie wyswietla,przepis:
Liker jeżynowy
Składniki
dojrzałe jeżyny lub maliny, 1,5 kg
cukier, 1 kg
spirytus 95%, 1 l
torebka cukru waniliowego lub rdzeń wyskrobany z 1 laski wanilii
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Przygotowanie
Dojrzałe dorodne owoce przebierz i oczyść z szypułek, zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i wanilię, dokładnie wymieszaj i przełóż do suchego, wyparzonego słoja lub emaliowanego rondelka. Przykryj naczynie gazą i pozostaw na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
Następnie wlej spirytus i dobrze wymieszaj. Po 3 dniach przecedź przez sito wyłożone watą zawiniętą w jałową gazę. Szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesącz płyn przez filtr. Przelej do wyparzonych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Podobnie możesz przygotować likier z derenia, czeremchy czy kaliny.
https://smaker.pl/przepis-liker-jezynow ... go.html,co ś się nie wyswietla,przepis:
Liker jeżynowy
Składniki
dojrzałe jeżyny lub maliny, 1,5 kg
cukier, 1 kg
spirytus 95%, 1 l
torebka cukru waniliowego lub rdzeń wyskrobany z 1 laski wanilii
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Przygotowanie
Dojrzałe dorodne owoce przebierz i oczyść z szypułek, zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i wanilię, dokładnie wymieszaj i przełóż do suchego, wyparzonego słoja lub emaliowanego rondelka. Przykryj naczynie gazą i pozostaw na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
Następnie wlej spirytus i dobrze wymieszaj. Po 3 dniach przecedź przez sito wyłożone watą zawiniętą w jałową gazę. Szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesącz płyn przez filtr. Przelej do wyparzonych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Podobnie możesz przygotować likier z derenia, czeremchy czy kaliny.
Pozdrawiam Ewa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Z połowy porcji wyszło 8oo ml nalewu,samego spirytusu 95 procentowego było 1/2 l,czy dolać wody ??
Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Jeżyny zawierają 70% soku czyli 0,7kg x 0,7 daje ok. 0,5 l. 0,5 kg cukru ma objetość 0,3 l i 0,5 l spirytusu to razem powinno być ok 1,3 l nalewu i wtedy moc trunku wychodzi ok. 36%, w sam raz na likierek. . Z opisu wynika, że posłodziłaś spirytus (0,3 + 0,5 ) to nie dziw sie, że likier wyszedł mocny. . Owoce powinny być zawinięte w gazę i dobrze odciśnięte np. w prasce do ziemniaków.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Więc za słabo wyciśnięte Jak można to uratować??
Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Masz jeszcze te jeżyny? Chyba już nie a szkoda bo i trochę spirytusu w nich zostało. Teraz to tylko dozbierać jeżyn, może pół kilograma albo odrobinę mniej ,przebrać , rozgnieść i zalać je tym mocnym nalewem na kilka dni odlać i porządnie odcisnąć owoce. Poporawi to smak, aromat i obniży moc. Można też użyć wyciskarki do owoców a'la maszynka do mięsa jak ktoś ma.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Oczywiscie że można ale poza obniżeniem mocy osłabisz też aromaty.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
A ile jej dodać,czy pół litra wystarczy i czy ma być posłodzona??
Pozdrawiam Ewa