Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 268 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 16, 17, 18, 19, 20  
Autor Wiadomość
ewka36jj
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 cze 2018, o 17:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3445
Skąd: Poznań

 1 szt.
Niestety nie pomogę. Wiem tyle tylko, żeby, że aby uniknąć goryczki w bakłażanie, należy surowego posolić i zostawić. Sól wyciągnie wodę z goryczką.

_________________
Pozdrawiam Ewa
Różyczki u Ewki cz.I, cz. II, cz. III, cz.IV
Kuchnia moja i mojej mamy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Igala
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 cze 2018, o 20:49 
Offline
500p
500p
Postów: 709
Skąd: Małopolska

 0 szt.
ewka36jj dziękuje za odpowiedż ;:180 Zapomniałam dodać że sos jest dla M i nie musi być całkiem organic/eko..
Jakby ci coś przyszło do głowy w sprawie sosu tj. jakieś pomysły to daj znać ;:101 a ja wypróbuję je... ;:36


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
meluzyna
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 12 cze 2018, o 23:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1271
Skąd: Kuj. - Pom.

 0 szt.
Może to był po prostu sos orzechowy?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Igala
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 9 sie 2018, o 15:24 
Offline
500p
500p
Postów: 709
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Taaaki upał a nikt o lodach nie wspomina.....???

Lody (wegańskie) dla ochłody!
Składniki na 4 porcje:
500 g mocno schłodzonych lub lekko zmrożonych TRUSKAWEK
250 g zamrożonych w małych kawałkach dojrzałych BANANÓW
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko DAKTYLI*
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko NERKOWCÓW*
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, którą możemy jeszcze na jakiś czas włożyć do zamrażalnika, ale nie jest to konieczne. Smak lodów oczywiście zależy od ilości daktyli i gatunku truskawek. Eksperymentujcie Emotikon smile

Baza - zmiksowane banany, dodatki - owoce sezonowe, cytryna. Opcjonalnie mleczko kokosowe. Wegańskie i bezglutenowe, niesłodzone cukrem i do tego pyszne.

Wegańskie lody można przygotować na wiele sposobów. Można zamrażać wegańską śmietankę z sezonowymi lodami, można też mrozić masę z nerkowców, a nawet z kaszy jaglanej. Fajnym i prostym pomysłem również są po prostu zamrożone owoce w soku owocowym.

Jakie połączenia się sprawdzają?
banany + maliny lub owoce leśne + mięta = słodkie lody malinowe/leśne
banany + masło orzechowe + syrop klonowy = lody orzechowe
banany + mleko kokosowe + wiórki kokosowe = lody kokosowe
Smacznego! ;:47


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 10 sie 2018, o 13:09 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1174
Skąd: Kozienice

 0 szt.
Te lody bananowe są dobre. Ja po prostu miksuję zamrożonego banana z jednym dodatkiem, ale spróbuję też którąś z tych bardziej wyrafinowanych kombinacji.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Igala
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 10 sie 2018, o 21:01 
Offline
500p
500p
Postów: 709
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Oj tak, już same banany i wiórki czekoladowe to pyszne lody... często tak robię jak nie mam składników a dzieci chcą lody... :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MIROSLAW1203
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 30 paź 2018, o 12:29 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 3

 1 szt.
Ja polecam inny przepis a dokładniej na sernik ;:138

Przepis na sernik
Składniki:
Spód:
240 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
Masa serowa
1 kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
8 jajek
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
100 g rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek


Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.
Masa serowa:
W małym garnku rozpuszczamy masło.
Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)
Do twarogu dodajemy nasz „kogel – mogel” i dokładnie mieszamy.
Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.
Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.
Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia – podane wcześniej)
Smacznego!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Jonzak
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2018, o 02:43 
Offline
50p
50p
Postów: 81
Skąd: Tarnowskie Góry

 1 szt.
Super wątek, czytam i czytam ale ...mam prośbę do znawców kulinariów :
- jak nazywa się ten rarytas ?
Robi się go z ciasta naleśnikowego /trochę gęstsze/. Smaży na gorącym oleju, można na smalcu.
Posypuje cukrem pudrem, ja daję kropelkę np. konfiturki na wierzchołku.
Foremkę, widoczną na zdjęciu kupiłem onegdaj w Bytomiu.
Mam przypuszczenia, ale to tylko one. Jak dotąd nie spotkałem tego ciastka w żadnej literaturze.
Pomożecie ? :(
Obrazek
Obrazek
:wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
meluzyna
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2018, o 11:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1271
Skąd: Kuj. - Pom.

 0 szt.
Rozetki:)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Jonzak
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2018, o 18:09 
Offline
50p
50p
Postów: 81
Skąd: Tarnowskie Góry

 1 szt.
Możesz coś więcej powiedzieć o pochodzeniu tego ciasta np.
Dziękuje i pozdrawiam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2018, o 18:40 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8499
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Jonzak ja też bardzo dawno temu kupiłam taki przyrząd jak Twój. Niestety leży bezużytecznie do tej pory. :wink:
Trzeba go reaktywować. :D
Nazwy samego przyrządu też nie pamiętam, jedynie tyle, że trzeba zrobić bardziej gęste ciasto jak na naleśniki.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Lista dostępnych nasion warzyw, ziół i kwiatów AWN 2018/2019
FORMULARZ ZAMÓWIENIA AWN2018/2019


Góra   
  Zobacz profil      
 
meluzyna
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 25 lis 2018, o 23:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1271
Skąd: Kuj. - Pom.

 0 szt.
Jest bardzo dużo przepisów na ciasto, wystarczy wpisać Rozetki:)


Góra   
  Zobacz profil      
 
krystyna2201
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 26 lis 2018, o 10:45 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 592
Skąd: między Wschową a Głogowem

 1 szt.
Witam bardzo fajne wychodzą z tego przepisu,robimy bardzo często.
Składniki
2 jajka
1 szklanka + 1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania

Sposób przygotowania przepisu:
rozetki - ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

1. Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem
w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać
w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Porady
1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste,
a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść
go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki.
2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć,
jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić.
3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą,
ciastka nie będzie dało się zdjąć.
4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło
przez to do foremki.
5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu.

_________________
Mój przydomowy azyl


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Jonzak
 Tytuł: Re: Kuchnia moja i mojej mamy
PostNapisane: 28 lis 2018, o 00:17 
Offline
50p
50p
Postów: 81
Skąd: Tarnowskie Góry

 1 szt.
No teraz to wiem, że można lepiej. Dziękuję ci krystyna2201, też tak spróbuję.
Wybacz ciekawskość - przepis własny czy z innego źródła ?

A azyl twój super.

W internecie są różniaste przepisy, ale nie natknąłem się skąd ich ród, znaczy się ciasteczek .
Skandynawia ? a może Bliski Wschód ?
Śledztwo trwa , czy tu zaglądają mistrzowie pieca piekarniczego ? :cry:

.
.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 268 ]  Idź do strony nr...        1 ... 16, 17, 18, 19, 20  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Monika79 i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *