Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 288 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 17, 18, 19, 20, 21
Autor Wiadomość
franus
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 9 lis 2017, o 19:57 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 82
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Dobrze ukiszona kapusta może stać do wiosny i nic jej nie będzie.

_________________
Pozdrawiam Longina.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dancik31
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 10 lis 2017, o 15:11 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 44
Skąd: Dolny Śląsk DBL

 ---
Moja kiszona spokojnie stoi do końca lata ( w grudniu przekładam do słoików i szczelnie zamykam ). Tak po prawdzie to mam jeszcze 3 słoiki zeszłorocznej, nic jej nie jest. Jest twarda, smaczna, no może odrobinę ciemniejsza niż tegoroczna :roll: .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ernest-G
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 12 lis 2017, o 12:49 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 6
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
W jakiej temperaturze przechowujecie kapustę, że stoi Wam do końca lata? Ile dni trzymacie w ciepłym pomieszczeniu podczas jej dojrzewania? Szukam powodu czemu u mnie po nowym roku w pojemnikach zachodzi plesnią, a w słoikach staje się ostro kwaśna.

_________________
Znajomy miał tak niskie mieszkanie, że jadł tylko naleśniki.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
franus
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 12 lis 2017, o 19:19 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 82
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Ja swoją kapustę przez tydzień trzymam w temperaturze ok.18 stopni codziennie ją przebijam. Kapusta zimuje w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura zimą spada do 0 stopni, jeżeli ukiszoną kapustę przekładasz w słoje to kapusta kisi się ponownie i dlatego jest kwaśna.

_________________
Pozdrawiam Longina.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
GrazynaW
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 14 lis 2017, o 18:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6196
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Longina dzięki, mnie ta odpowiedź też się przyda.

_________________
Pozdrawiam - Grażyna
---------------------
Południowy balkon


Góra   
  Zobacz profil      
 
kwiatolek
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 22 lis 2017, o 21:50 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 50

 więcej niż 1
Ja przekładam w słoje. Staram się trzymać ją krótko po ukiszeniu w kuchni, tak ok 3 dni. Wtedy przekładam do słojów i wynoszę do piwnicy. Kwaśną mam, jak za długo trzymam w cieple, w mieszkaniu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 5 gru 2017, o 16:35 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 875
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Odważyła się i ukisiłam swoją pierwszą kapustę, 3 kg tylko z kminkiem - już zjedzona, a teraz kolejne 3 kg z dodatkiem marchewki i kminku - pachnie pysznie. Kisiłam też brukselkę i czerwoną kapustę, też mi smakują. Pekińską zrobiłam jak kimchi, to to tylko dla mnie, bo M. nie lubi nic na ostro. Przymierzam się w ramach szaleństwa fermentacji ukisić pieczarki :D.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
TomekD
 Tytuł: Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
PostNapisane: 13 sty 2018, o 21:21 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 275
Skąd: okolice Poznania

 1 szt.
Nie wiem czy ktokolwiek skorzystał z mojego przepisu na detaliczne kiszenie kapusty:
Od paru lat przeszedłem na detal i kiszę na bieżąco, jednorazowo około 2kg.
Taką ilość kapusty mieszczę w dwóch pojemnikach z odzysku
viewtopic.php?p=5684306#p5684306

Jakkolwiek by nie było, od zeszłego sezonu, też dzięki wpisom w tym wątku, trochę uprościłem przepis bez straty jakości produktu finalnego - o czym donoszę.

Kapustę po poszatkowaniu teraz przesypuję solą w misce, bez ubijania.
Pozostawiam tak na godzinę, może więcej, aż kapusta puści sok i z lekka zmięknie.
Wtedy już bez konieczności uciążliwego ubijania kulką - przekładam do pojemników.
W tym stanie wystarczy wkładając do pojemnika dociskać kapustę widelcem.
Smacznego !

_________________
pozdrawiam, Tomek


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 288 ]  Idź do strony nr...        1 ... 17, 18, 19, 20, 21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *