Roundup niebezpieczny - szczególnie dla kobiet

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Tercel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 8
Od: 3 cze 2007, o 18:21

Roundup niebezpieczny - szczególnie dla kobiet

Post »

Stosowany na całym świecie i promowany w ochronie roślin zmodyfikowanych genetycznie (GMO) herbicyd Roundup, do niedawna uznawany za mało szkodliwy, okazał się groźny dla rozwoju łożyska kobiecego i potencjalnie niszczący układ endokrynologiczny człowieka. W Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że Roundup w stężeniach dużo niższych od stosowanych w rolnictwie blokował rozwój łożyska kobiecego i wywoływał poronienia i przedwczesne urodzenia płodu o małej masie. Co gorsza w stężeniach nietoksycznych Roundup wpływa na aktywność aromatazy, enzymu regulującego miejscową produkcję estrogenów, co może zaburzać rozwój zdrowego gruczołu piersiowego i skutkować powstaniem raka sutka. Roundup jest trwały pod ziemią i w wodach, jest bardzo śmiercionośny dla płazów i ma dużo szersze oddziaływanie niż przypuszczano. W Polsce Roundup jest powszechnie stosowany do zwalczania perzu a nielegalnie także do opryskiwania rzepaku w celu przyspieszenia jego dojrzewania, co zwiększa jego wnikanie do łańcucha żywnościowego.
Na pewno także i inne "dobre i skuteczne" opryski w sobie coś mają o czy nie bardzo wiemy.
Pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6950
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: centrum

Post »

Każda chemia stosowana do oprysków jest szkodliwa dla człowieka.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10364
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Post »

"Rośliny tolerujące glifosat mogą produkować herbicydy w naszych jelitach.

Są zmodyfikowane by absorbować herbicyd glifosat. Rośliny zmieniają ten herbicyd w uważane za nieszkodliwe składniki zawane NAG, które pozostają w roślinie. Kiedy ludzie lub zwierzęta zjedzą NAG, niektóre NAG mogą ponownie zmienić się w toksyczny herbicyd. Jest on trujący, działa jak antybiotyk i może zniszczyć lub zaburzyć prace potrzebnej mikroflory. "
http://www.most.org.pl/pipermail/eko-ne ... 00563.html

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ( mg/kg) w:
Owoce świeże, suszone albo niegotowane i zakonserwowane przez zamrożenie, bez dodatku cukru; orzechy:
  • acefat
    chlorotalonil
    chlorpyryfos
    metylochlor-pyryfos
    Cypermetryn-
    a włączając inne mieszanki składników izomerycznych (mieszanina izomerów)
    Deltametryna
    fenwalerat,włączając inne mieszanki składników izomerycznych (suma izomerów)
    glifosat
    izamazalil
    iprodion
    permetryna (suma izomerów)
DYREKTYWA RADY
z dnia 27 listopada 1990 r.
w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych
produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni
(90/642/EWG) (Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71)
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 216:PL:PDF.

No to jak to jest ?
Niby glifosat rozkłada się w glebie, na czynniki pierwsze, a okazuje się, że są normy dopuszczające jego obecnośc w owocach ?!?!?!??!
I normy zakazujące stosowania w żywności dla niemowląt????
Czyżby to była jednak trucizna? ( to z przekąsem)

Stosowanie ciężkiej chemii bez opamiętania w ogródku, lub na działce POD, tylko dlatego, ze nie ma się wiedzy " jak to działa i gdzie zostaje", jest tragedią.
Czytam na forum _ jaki herbicyd zastosowac, gdy nie chce mi się wykopywać roślin" i włos mi się jeży na plecach...
" Dałem trochę więcej, niż napisano na ulotce, bo lepiej zadziałało i wszystko padło" - dlatego cytuję te informacje, bo moze komuś wreszcie otworzy się klapka w mózgu i zrozumie, że ten oprysk na działce/ grządce, to tak, jakby nalać troszkę trucizny na łyżeczkę i...dolać sobie lub dzieciom, do zupki na obiad.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3025
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Unieście/Koszalin
Kontakt:

Post »

Każda substancja może być trucizną wszystko zależy od ilości i stężenia. Środki chemiczne są pomocne w produkcji rolniczej i ogrodniczej należy tylko zachować umiar i zdrowy rozsądek przy ich stosowaniu. Często stosuje się chemię z lenistwa i niewiedzy. Jesteśmy społeczeństwem, które spożywa w Europie najwięcej antybiotyków; przeraziła mnie informacja, że na 1000 osób aż 25 stale zażywa jakieś antybiotyki. Podobnie jest z chemizacją naszych ogrodów i działek.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10364
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Post »

Niestety masz rację xipe, zaraz zacznie się ruch "ogrodników" na oddziałach szpitalnych, jak zawsze zresztą, wiosną.
Bo kto czyta takie zalecenia Centralnego Instytutu Ochrony Pracy dot. BHP, przed popryskaniem paru grządek?

"Środki ochrony roślin (pestycydy) należą do najbardziej szkodliwych związków, na których działanie są narażeni rolnicy. Duża toksyczność środków ochrony roślin, jak również wciąż wzrastające ich zużycie w gospodarstwach rolnych sprawia, że są one największym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia osoby, która ma z nimi kontakt.

UWAGA!
PESTYCYDY - NISZCZĄC BAKTERIE, GRZYBY, CHWASTY CZY SZKODNIKI - MAJĄ RÓWNIEŻ SZKODLIWY WPŁYW NA CZŁOWIEKA.


Z badań wynika, że środki ochrony roślin mają szkodliwy wpływ na wszystkie ważne części organizmu człowieka. Na wielkość zagrożenia powodowanego przez pestycydy wpływają między innymi następujące czynniki:
rodzaj stosowanego środka i klasa jego toksyczności - najbardziej szkodliwymi pestycydami są środki I i II klasy toksyczności. Należy jednak pamiętać, że najwięcej zatruć wiąże się ze stosowaniem związków klasy III - stosunkowo mniej toksycznych, ale również niezwykle niebezpiecznych....(...)"
reszta tu:

http://www.ciop.pl/12201.html

Ja też zatrułam się wziewnie glifosatem i to był ostatni raz stosowania ciężkiej chemii. :oops:
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 470
Od: 11 gru 2007, o 15:33
Lokalizacja: opolskie/ Warszawa

Post »

Potwierdzam, to trochę toksyczny preparat: smarowałem nim kiedyś trawę palcami, palce trochę piekły i samopoczucie było kiepskie.

Czasy i tak są już trochę lepsze: np: w latach 80 plagę brudnicy mniszki zwalczano bardzo silną trucizną- preparatem Ambush, obecnie nie byłoby to do pomyślenia.

A i wiedza ludzi się poprawiła [chyba]. Rodzice mi opowiadali jak kiedyś babcia truskawki zaprawiała środkiem DDt i ludzie mówili" babciu, co ty robisz? Przecież one nie będą się nadawały do jedzenia!" i babcia odpowiedziała " to [truskawki] nie do jedzenia, to na sprzedaż".
Roman
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3025
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Unieście/Koszalin
Kontakt:

Post »

Pestycydy w obecnych czasach są potrzebne, tylko ważne żeby do sprawy podchodzić ostrożnie i z rozsądkiem, czytać uważnie ulotki dołączane do środka, na czas zabiegu przebierać się w inne ubranie nawet do tych przysłowiowych dwóch grządek marchewki, unikać kontaktu preparatu i cieszczy roboczej ze skórą i nie wdychać oparów.

Częstym grzechem "działkowych amatorów chemizacji" jest jednostronne stosowanie jakiegoś preparatu "bo był skuteczny u Kowalskiego" i takowy delikwent stosuje ten sam preparat na mszyce lub chroby grzybowe przez długi czas a potem okazuje się, że jest nieskuteczny i tylko niepotrzebnie truje środowisko i pożyteczne organizmy, a tu zadziałała selekcja i szkodnik się uodpornił. Bardzo często sami sprzedawcy wciskają klientom akurat to co mają na stanie a klienci biorą preparat wierząc ludziom w sklepie.

Bardzo dobrym i wiarygodnym źródłem wiedzy o pestycydach są programy ochrony warzych, sadów i roślin ozdobnych wydawane w ramach Hasła Ogrodniczego. Zawierają zalecenia do poszczególnych gatunków - preparat, stężenie instrukcje odnośnie zmianowania substancji biologicznie czynnych, odporności szkodników i chwastów na daną substancję itp.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10364
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Post »

Zwalczanie chwastów herbicydami nieselektywnymi uchodzi za stosunkowo proste. Czy jest takie w rzeczywistości? Do ostrożności skłania już pierwsza, podstawowa dla stosującego informacja na temat preparatu rozpiętość jego dawkowania. Dla preparatów zawierających glifosat, poprawne, zarejestrowane dawki mogą się różnić czterokrotnie. To ewenement wśród środków ochrony roślin. Zazwyczaj rozpiętość dawkowania nie przekracza 50%, a tutaj 400%. Już tylko z tego wynika, że prawidłowe zastosowanie tego typu preparatów nie jest proste. Przyczyną jest oczywiście różna wrażliwość poszczególnych gatunków chwastów

http://www.syngenta.pl/aktualnosci/artykul.php?id=24

Za to na karcie charakterystyki Roundupu, pojawiło się w 2005 r. :o :

Ale nigdzie nie znalazłam badań dotyczących długofalowego , kumulatywnego odziaływania produktów rozpadu,( okres trwałości zależny jest od pH wody/rozpuszczalnika) - na ludzi.
Czyżby nie robiono takich badań ??????????

--nazwa zastrzeżona1-- Europe S.A.
Roundup 360 SL
Substancja aktywna : N-(fosfonometylo) glicyna; glifosat

DOŚWIADCZENIE Z NARAŻENIEM LUDZI:

Połknięcie, nadmierne, celowe, niewłaściwe zastosowanie;

Objawy oddziaływania na drogi oddechowe: zapalenie płuc (wdychanie).
Objawy oddziaływania na przewód pokarmowy: mdłości/wymioty, biegunka, bóle brzucha, krwawe wymioty (hematemezja).
Objawy oddziaływania na system krwionośny: nienormalne tętno (arytmia), zakłócenie pracy serca (obnizenie ciśnienia tętniczego).
Objawy ogólne/układowe: zaburzenia równowagi płynów i elektrolitów, nienormalne zmniejszenie ilości krwi (hipowolemia), podwyzszona zawartość amylazy w osoczu, zmniejszenie ilości płynów (hemokoncentracja),
brak inhibitowania cholinesterazy.
Objawy laboratoryjne – chemiczny obraz krwi: podwyzszenie zawartości transaminaz w osoczu, słaba acydoza.

Krótkotrwały kontakt z oczami, dane epidemiologiczne:
Uwaga:
W szerokich badaniach epidemiologicznych zgłoszonych przypadków kontaktu oka z formami u ytkowymi glifosatu nie stwierdzono nieodwracalnych uszkodzeń oczu, które mo na by przypisać kontaktowi z tymi
formami uzytkowymi

(...)
Toksyczność rozwojowa/teratogenność
Szczur, toksyczność doustna, 6-19 dni cią y:
NOAEL toksyczność: 1,000 mg/kg wagi ciała.
NOAEL rozwój: 1,000 mg/kg wagi ciała.
Inne objawy u matek: zmniejszenie przyrostu wagi ciała, skrócenie okresu zycia.
Objawy rozwojowe: obnizenie wagi ciała, opóźnienie twardnienia kości, utrata poimplantacyjna płodu.
Objawy u potomstwa obserwowano tylko w przypadku wystąpienia toksyczności u matek.
Królik, toksyczność doustna, 6-27 dni ciązy
NOAEL toksyczność: 175 mg/kg wagi ciała
NOAEL rozwój: 175 mg/kg wagi ciała
Uszkodzone organy/systemy u matek: brak.
Inne objawy u matek: skrócenie okresu zycia.
Objawy rozwojowe: brak

http://www.--nazwa zastrzeżona1--.pl/download/Z2Z4L21 ... amber.pdf.

http://www.zch.sarzyna.pl/PDF/karty/sor ... 60_SL.pdf.

a substancja czynna - glifosat , jest także w wielu dostępnych herbicydach totalnych - dużo tańszych ( np. Avans Premium 360 SL,Glifosat 360 SL, Perzocyd 280 SL, ATUT 360 SL , etc. )
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10364
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Post »

Naprawdę zastanówcie się czy warto stosować, aż tak ciężkie trucizny....:cry:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10364
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Post »

Świetne badania dot. kumulacji reszt glifosatu i roślin o genetycznie modyfikowanej odporności na glifosat, na żywe organizmy :


6.3 Tiny amounts of herbicide may act as endocrine disruptors – Nawet małe ilości herbicydu mogą niszczyć gruczoły wydzielania wewnętrznego. Niektóre chemikalia, nawet w ekstremalnie niskich dawkach, mogą niszczyć pracę gruczołow wewnętrznych. Badania dowodzą, że Roundup jest taką substancją, niszczącą również aktywność hormonów decydujących o płodności. Potrzeba wiecej badań nad tym i innymi herbicydami. Zwiększone stosowanie Liberty i Roundupu w GM uprawach, nawet przy małych ilościach herbicydu który pozostał w roślinach, naraża zdrowie ludzi, bo jest obecny w żywności i wodzie.

http://polska-wolna-od-gmo.org/gmofree/ ... y-m-smith/


i o zamieraniu drzew owocowych :
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2157
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10364
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Post »

"Pestycydy STOP

BEZKRYTYCZNE STOSOWANIE PESTYCYDÓW PROWADZI DO SAMOZAGŁADY.
POLSKA AKCJA PRZECIW PESTYCYDOM.


Program sponsorowany przez Ruben and Elisabeth Rausing Trust (UK) we współpracy z PAN-Europe Germany
PAN – Pesticid Action Network – jest międzynarodową koalicją ponad 600 grup obywatelskich z ponad 60 krajów działających na rzecz ograniczenia stosowania pestycydów i promocji rolnictwa ekologicznego. www.pan-germany.org

Terminu pestycydy używa się do określenia każdej substancji stosowanej do likwidowania szkodników i chwastów. Stworzono je, by zabijać albo płoszyć żywe organizmy uznawane za szkodliwe w produkcji rolnej. Pestycydy jednak oddziałują toksycznie również na pożyteczne organizmy, także ludzi.
Pestycydy są zagrożeniem globalnym, ponieważ przemieszczają się z wiatrem, deszczem i prądami oceanicznymi z innych regionów. Wykryto je w pobliżu biegunów, dostają się do miejsc, w których nigdy nie były stosowane.
Przechodzą przez kolejne ogniwa łańcucha pokarmowego i sprawiają, że toksyczne skutki koncentracji są najdotkliwsze w końcowym ogniwie tego łańcucha – u człowieka.
Wprowadzone do środowiska pestycydy są poza kontrolą. W zależności od rodzaju i warunków środowiskowych: ilości tlenu, światła słonecznego, wiatru, temperatury, wilgotności i typu gleby oraz jej aktywności itp. mogą docierać do odległych miejsc.
Przenoszą je wiatr, parowanie, wymywanie, wody gruntowe, strumienie i rzeki, oraz - z tkankami - ludzie i zwierzęta.
Po wprowadzeniu pestycydy przekształcają się zazwyczaj w jeden lub kilku metabolitów, które mogą wykazywać toksyczne i chemiczne cechy inne niż związek pierwotny. Często jednak metabolity są bardziej stabilne i toksyczne niż związek pierwotny. O ile
informacje o substancji aktywnej pestycydu są dostępne, to tzw. składniki obojętne pozostają tajemnicą handlową - są opatentowane przez producenta.
Składniki obojętne nie zawsze są nietoksyczne. Np. nonyl-fenol i chlorek metylenu sklasyfikowano w Ramowej Dyrektywie Wodnej Unii Europejskiej jako substancje niebezpieczne, a amerykańska Agencja Ochrony Środowiska uznała chlorek metylenu za substancję rakotwórczą.
W wielu przypadkach ponad 50 proc. środka ochrony roślin stanowią tzw. składniki obojętne. Oznacza to, że połowa nieznanych bliżej chemikaliów uwalnia się do środowiska – nie wiemy co to za związki, nikt nie bada ich pozostałości w żywności i środowisku.
PESTYCYDY NIE TYLKO W ROLNICTWIE

Około 230 substancji aktywnych znajduje się również w produktach typu spraye przeciw komarom, środki przeciw pchłom, kleszczom, środki ochronne do drewna czy farby przeciwpleśniowe. Pestycydy lub nawozy zawierające pestycydy stosują również właściciele domów i ogrodów.
JAK DZIAŁAJĄ?

Pestycydy mogą w różny sposób działać na żywe organizmy w zależności od metabolizmu, toksyczności i pozostawania w organizmie. Ludzie narażeni są na kontakt z pestycydami poprzez żywność, wodę, powietrze, kurz.
Nie potrafimy ocenić skutków tak wielorakiego wpływu, ale jest pewne, że wszyscy jesteśmy narażeni na ich działanie.
Nie do końca poznaliśmy zasady działania naszego układu nerwowego i hormonalnego, a
wiadomo, że pestycydy mają wpływ na system odpornościowy, hormonalny, nerwowy, mogą powodować raka. Są też jedną z przyczyn zaburzeń rozwojowych. Kontakt nienarodzonych dzieci z pestycydami może uwidocznić się w ich późniejszym życiu. W grupie najbardziej narażonej na powstanie chorób wywołanych niewłaściwą żywnością czy wodą zanieczyszczoną pestycydami znajdują się dzieci poniżej 10 roku życia.


Symptomy zatrucia: bóle głowy, podrażnienie, bóle brzucha, wymioty, zapalenie spojówek, osłabienie, problemy z koncentracją, drżenie mięśni. Ostre efekty działania pestycydów mogą ujawniać się pod postacią wielu symptomów - od łagodnego podrażnienia po śmierć.

Stwierdza się, że dzieci, które spożywają dużo owoców i warzyw pochodzących z intensywnego rolnictwa mogą być narażone na zaburzenia związane z uszkodzeniem układu nerwowego przez toksyny na skutek nakładania się efektów działania związków fosfoorganicznych i karbimanianów N-metylowych.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje, że obecne metody oceniające ryzyko narażenia ludzi na działanie pestycydów, nie uwzględniają ich specyficznego działania na dzieci i niemowlęta.

Badania wpływu pestycydów na organizm prowadzi się dopiero od 15 lat. Wciąż co prawda nie znamy wielu skutków ich działania, ale naukowcy z całego świata coraz częściej alarmują, że pestycydy mogą zaburzać system dokrewny (hormonalny).
PESTYCYDY W ŚRODOWISKU

Pestycydy w różny sposób trafiają do środowiska. Wymywane z pól przedostają się do rowów, rzek i jezior. Poprzez obieg wody dostają się do oceanów. Mogą być wymywane do wód gruntowych, skąd przedostają się do strumieni lub są sukcesywnie używane do nawadniania. Dryfowanie, parowanie i wytrącanie przenosi pestycydy do pobliskich i odległych siedlisk. Te substancje mogą pokonywać duże odległości stając się częścią łańcucha pokarmowego lub kumulować w tkankach zwierzęcych. W ten sposób dostają się do miejsc, w których nigdy nie były stosowane. Pestycydy wpływają na całe ekosystemy. Ptaki, ssaki, owady i inne żywe organizmy mogą być zatruwane pośrednio lub bezpośrednio przez spożywanie zakażonej żywności.
Co dzieje się z pestycydami w środowisku, jak funkcjonują, na co wpływają? Te pytania pozostają bez odpowiedzi. Występowanie złożonych związków chemicznych i ich wzajemne relacje są kolejną poważną luką w nowoczesnej nauce.
Wiadomo, że pestycydy negatywnie oddziałują na wszystkie organizmy żywe, w tym ptaki, ryby i owady pożyteczne. Przeprowadzone w Niemczech badania wykazały, że obszary położone w sąsiedztwie upraw ekologicznych charakteryzują się wyższą bioróżnorodnością niż tereny położone w sąsiedztwie upraw konwencjonalnych.

W latach 1998 – 2001 w Unii Europejskiej udział produktów spożywczych zanieczyszczonych pestycydami wzrósł z 13 do 18 proc. Prawie 4% zbadanych produktów spożywczych zawierało pozostałości co najmniej czterech pestycydów. Każda z tych substancji negatywnie wpływa na nasze zdrowie, a ich mieszanka jest jeszcze groźniejsza.

Na poziomie globalnym istnieje ponad 1000 aktywnych składników pestycydów, które ciągle się wykorzystuje. W 2001 r. każdy kraj Unii Europejskiej zbadał średnio tylko 161 substancji.
MOGILNIKI
(składowiska najbardziej niebezpiecznych substancji)

Stanowią wciąż istotny problem. Znajdujące się w nich chemikalia są wymieszane, więc utylizacja jest zazwyczaj bardzo trudna i niebezpieczna. Ponadto, wielu z tych miejsc nie przygotowano do przechowywania odpadów niebezpiecznych - pestycydy mogą wydostawać się na zewnątrz, powodując szkody w środowisku.
Trudno zdobyć informacje na temat mogilników, a jeśli już są, to bardzo się różnią.
W Polsce, według oficjalnych danych, ilość pestycydów znajdujących się w istniejących mogilnikach wynosi 18 000 - 60 000, a nawet 65 000 ton.
RODZAJE PESTYCYDÓW

Główne klasy pestycydów
insektycydy – zabijają owady
fungicydy – ochrona przed pleśniami
fumignaty – sterylizacja gleby oraz kontrola szkodników na terenach miejskich
Roundup (zawiera glyphosate) – nawet niewielkie ilości są bardzo toksyczne i szczególnie niebezpieczne dla komórek embrionów ludzkich.
Aldryna i dieldryna – insektycydy stosowane do zwalczania szkodników drzew owocowych i gleby. W Polsce m.in. pod nazwami Agronex TA i Alvit 55. Czas rozkładu w środowisku - do 25 lat. Bardzo toksyczny.
Chlordan – insektycyd stosowany do zwalczania gryzoni. Czas rozkładu w środowisku - ponad 14 lat. Bardzo toksyczny.
Hetachlor – insektycyd. W Polsce stosowany m.in. pod nazwą Agronex Hepta. Czas rozkładu w środowisku: trzy - pięć lat. Bardzo toksyczny.
Mirex – insektycyd stosowany do zwalczania mrówek, termitów i mączniaka. Używany jako środek przeciwpalny w tworzywach sztucznych, wyrobach gumowych i elektronicznych. Nie rozkłada się w środowisku. Czas utleniania oszacowano na 1143 lata. Bardzo toksyczny.
Toksafen – mieszanina ponad 670 związków. Insektycyd stosowany do ochrony bawełny, warzyw oraz zwalczania owadów przenoszących choroby zwierząt. W Polsce stosowany m.in. pod nazwami Kamfochlor, Melipax, Terpentol. Czas rozkładu w środowisku - do 20 lat. Bardzo toksyczny.
CIEKAWOSTKI?

Woda deszczowa w wielu regionach Europy zawiera tak wysoki poziom rozpuszczonych pestycydów, że jej dystrybucja jako wody pitnej byłaby przestępstwem.


W wodzie deszczowej w Hiszpanii znaleziono zakazany od 2002 roku pestycyd Lindane. Pestycyd ten wykryto w większości czekolad nie oznakowanych jako produkt ekologiczny.

Atrazyna to herbicyd stosowany powszechnie do zwalczania chwastów w kukurydzy. Już jedna łyżeczka do herbaty atrazyny rozpuszczona w ilości wody, jaka mieści się w basenie olimpijskim, powoduje, że osobniki męskie żab nabierają cech żeńskich. Taka koncentracja jest dozwolona w wodzie pitnej w Anglii. W Polsce stosowanie atrazyny ograniczono do 1,5 kg na hektar.

Ponad 25 milionów rolników narażonych jest raz w roku na zatrucie pestycydami stosowanymi w rolnictwie. Aż 99 proc. wszystkich zatruć występuje w krajach rozwijających się, tam gdzie prawa, zdrowie i edukacja są na najniższym poziomie.

Powszechnie używany w uprawach ziemniaków, nie oznakowany jako niebezpieczny pestycyd Aldicarb, uważany jest za jedną z najbardziej toksycznych substancji, jakich kiedykolwiek używano. Jeden gram zabija psa.

Koktail pestycydów. Badania wykazały, że niskie poziomy mieszanki substancji chemicznych - insektycydów, herbicydów i nitratów mają o wiele większy wpływ na nasz organizm, niż wtedy, gdy występują oddzielnie. Dowiedziono, że wspólny wpływ trzech rodzajów pestycydów jest 100-krotnie bardziej niebezpieczny niż każdego z nich oddzielnie.

Aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów.

Corocznie pola Wielkiej Brytanii spryskiwane są 31 000 tonami pestycydów.

Aż 59 proc. trafiających do Europy bananów spryskanych jest pestycydem Imazali, który znajduje się w grupie pestycydów powodujących choroby nowotworowe

Najwięcej pestycydów używa się w uprawach bananów, kakao, kawy i bawełny.

Więcej informacji: Biuletyn Niecodzienny spraw ekologicznych nr 10 (33) 2004"

http://sie.org.pl/kampanie2.html
KBM
100p
100p
Posty: 156
Od: 17 paź 2008, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Nałęczowa

Post »

Świetne wejście Hanko, pozdrawiam gorąco.

Ale zacięcie. Taką epistołę !

Widziałem film jak gdzieś w Kalifornii robotnicy meksykańscy bez zabezpieczeń pracowali przy opryskach tych ogromnych plantacji. Ich rany na dłoniach... Od tamtego czasu nie jem keczupu i soku pomarańczowego. Nabawiłem się fobii, - po prostu.

Popieram głosy tych, którzy nakłaniają do wielkiej rozwagi w stosowaniu chemii, bo całkiem zrezygnować już się chyba nie da.


KBM
cx

Post »

Witam.
Zapewne tu na forum jest wiele osób światłych,mających bezpośredni lub pośredni wpływ na media ,czy wręcz na instytucje stanowiące prawo.Poinfurmuję je o pewnej sprawie ,którą należałoby nagłośnić(niestety moja prasa fachowa nie jest "czytana na Wiejskiej,ani na Woronicza" i być może dla tego się o tym nie mówi.)
Wstęp.(powtarzam)W dzisiejszych czasach nie da się wyżywić świata bez pestycydów,czy sie to komu podoba,czy nie.Jedyną metodą ograniczania ich stosowania,czy też racjonalizacji ich użycia jest jakiś system kontroli i szkoleń rolników.Najbardziej powszechnym(wEuropie) i moim zdaniem najsensowniejszym,takim systemem jest IP=Integrowana Produkcja.W ogromnym skrócie:rolnik przechodzi co jakiś czas(3l)szkolenia;sprzęt do oprysków jest regularnie kontrolowany i atestowany;osoba wykonująca zabiegi chemiczne przechodzi inne szkolenia(3l);gospodarstwo musi spełniać szereg wymogów-m.in.dotyczących użycia śor;w IP w lista środków ochrony jest znacznie ograniczona w stosunku do "zwykłej produkcji';produkty z gospodarstwa IP są okresowo badane na pozostałość s.a. ś rodków ochrony...itp itd.Obecnie taka produkcja jest trochę droższa niż tradycyjna oraz wymaga poświęcenia sporo czasu(dla nas każdy dzień ma na prawdę dużą wartość...przyroda urlopów nie daje) iiiii nie daje żadnych=ŻADNYCH korzyści czy to finansowych,czy chociażby łatwiejszego zbytu.Polska podpisała glejt,że do roku 2013 wszystkie gospodarstwa będą w IP(oczywiście przy zmniejszonych wymaganiach,ale podstawowe szkolenia przejść muszą).Obecnie w IP jest ....około-PROCENTA(przepraszam ale nie chce mi sie szukać) wszystkich gospodarstw.Co Polska robi aby zachęcić rolników, a co robią inne kraje?We wszystkich krajach UE stosuje sie dopłaty do ha upraw IP, w starej Unii były to znaczące kwoty od wielu lat,obecnie jest to ok.300 euro/ha.Podobne rozwiązania przyjęły i Słowacja i Czechy itp A my?A u nas ...figa z makiem.Na gospodarstwo indywidualne maksymalna kwota to ok 750zł na gospodarstwo,nie hektar.Koszt badań jednego gatunku sadowniczego to około 550 zł,obecnie ponosimy go my IPowcy,pozostała kwota może być wydana na szkolenia i pułapki feromonowe iiii koniec.Ja akurat mam dwa gatunki sadownicze,gdyby je badać co roku(co uważam za logiczne i sensowne,bo wtedy certyfikat jest wiarygodny)to musiałbym dokładać 350 zł....po co?No fakt certyfikacik niebrzydki.Ale goście "poszli nam na rękę" i nie musimy badać owoców co rok....to jaką wartość ma taki certyfikat?
Piszę to bo może skupić się na takich działaniach,prowadzących do racjonalizacji użycia chemii, a nie walczyć z nią.
Pozdrawiam serdecznie,przepraszam za przydługi post.Krzyś sadownik(na razie,ostatni rok IP)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”