Żywotniki /Thuja /- jakie opryski stosować? MIKORYZA?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Żywotniki /Thuja /- jakie opryski stosować? MIKORYZA?

Post »

Mam prośbę od mojej koleżanki . U niej w ogrodzie rosną piękne , duże thuje , które są atakowane przez mszyce , przędziorki , choroby grzybowe . Oczywiście robi opryski mospilanem talstarem .
Proszę o radę kogoś kto zmaga się z tym problemem . Jak często , w jakiej ilości robi opryski i jakimi preparatami .
Może ktoś z własnego doświadczenia ma swoje wypróbowane i skuteczne metody walki z tymi chorobami . Czy można robić opryski zapobiegawcze zanim wystąpią objawy choroby - jak często i jakim preparatem . Serdecznie dziękuję za udzielenie porady i odpowiedź . :lol:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przeciw grzybom stosuję Aliette(-str.3)Aliette; wg. wyszukiwarki polecany jest też Folpan - podlewanie, opryski; załatwia większość infekcji a p. wszystkim fytoftorozę.
Na mszyce jest przeznaczony Pirimor(najbezpieczniejszy ekologicznie z pestycydów), długotrwale zabezpiecza przed mszycami Calypso na przynajmniej trzy tygodnie- powinien tez przędziorkom skutecznie życie zatruć. Jeśli nie- to zrobi to Magus. Nie mam doświadczeń, ale można spróbować Afidol AL Afidol AL
Można inaczej: zaszczepić iglaki szcepionką mikoryzową i opryskiwać preparatmi ekologicznymi(roztwór z czosnku) ale są tu na forum i od tego spece.

skróciłam linki KaRo
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”