Przygotowanie gleby pod pomidory

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Przygotowanie gleby pod pomidory

Post »

wiaro bo zeszliśmy przez chwilę kiedy co można.. w tym przypadku nie ma znaczenia bo yarro35 ma szklarnię.
yarro35 pisze:..Zastosuje się do informacji "wiaro" i szybko zastosuję delikatne przekopanie powtórne z Fosforytem Mielonym.
Czy zielony nalot na glebie oznacza nad kwasowość ? Pozdrawiam
Co prawda ja szklarni nie mam, ale bez znajomości pH to chyba bym nie zaryzykowała - doczytałam, że fosforyt mielony zawiera 30% fosforu i aż 50% wapnia. Pamietam, że kilka osób posypało sobie ziemię w szklarni popiołem drzewnym i kłopoty mieli z uprawą, bo pH sporo wzrosło.
O tym zazielenieniu było na forum - to były glony, nie oznacza że ziemia jest kwaśna
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

monika pisze: to były glony, nie oznacza że ziemia jest kwaśna
Ale oznacza, że wilgotna.
I te glony, to jest najmniejsze zmartwienie.
yarro35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2010, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to już nie wiem co robić.
Proszę napiszcie w kilku słowach: posyp tym i tym i przekop lub nic nie rób, albo zrób tak i tak.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

My-amatorzy- uprawiamy swoje warzywa praktycznie w ciemno, bez analiz gleby. Ale nieznajomoćś do tego kwasowości gleby, to już całkowita ślepota.
yarro35 pisze:Proszę napiszcie w kilku słowach: posyp tym i tym i przekop lub nic nie rób, albo zrób tak i tak.
Zdajesz sobie sprawę, że bez nawiezienia gleby nie masz co przymierzać się do uprawy.
Bez bicia piany :
20-30 dkg superfosfatu wzbogaconego granulowanego na 10 m2
20-30 dkg siarczanu potasu na 10 m2.

I przekopać niezbyt głęboko ok 15 cm. Teraz

Wiosną na 2-3 tygodnie przed sadzeniem taka sama ilość saletrzaku i po nim tylko zagrabić.
yarro35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2010, o 21:14

Post »

O to mi chodziło,czyli konkretnie.

Wielkie dzięki, pozdrawiam.
wiaro
100p
100p
Od: 19 cze 2011, o 12:11

Post »

tylko zależy czy chcesz prowadzić szklarnie ekologicznie czy nie jeśli tak to superfosfat odpada a jeszcze jedno jeśli nie masz odpowiedniego pH gleby (zbyt kwaśna)to nic ci z fosforu bo nie jest w tedy łatwo przyswajalny, a potas najlepiej sypać na wiosnę jest łatwo przyswajalny , radził bym udać się do biblioteki i wyporzyczyć fachową literatur i poczytać, a jedno jescze jeśli zależy ci na zbiorze to pobierz próbkę ziemi i wmyśli do laboratorium podaje link do przykładowej stacji Stacje Chemiczno-Rolnicze
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

yarro35 pisze: Z powodu braku obornika nie została niczym wzbogacona.
wiaro pisze:czy chcesz prowadzić szklarnie ekologicznie czy nie jeśli tak to superfosfat odpada
No więc na czym ta uprawa ma być prowadzona?.
latyns
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2020, o 23:52

trawnik pod pomidory

Post »

Mam na działce kawałek trawnika, chciałbym go usunąć i posadzić papryczki chili i pomidory, czytałem żeby rozkopać ta ziemie i posypać obornikiem granulowany.Zdążę w ogóle go przygotować do 15maja czy nie ma sensu?
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Zdążysz
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10

Re: Wszystko o pomidorach cz. 20

Post »

Co będzie lepsze jako dodatek do ziemi ogrodowej, która ma chyba dużo obornika przez co sporo zbitych grud i mam wrażenie że jest dosyć ciężka. Perlit czy wermikulit. To będzie uprawa w donicach na balkonie. W zeszłym sezonie miałem ziemię jakaś z marketu do kwiatów i chyba była lżejsza ale w sumie nie miała takiej ilości obornika w sobie, więc może obecna będzie nawet lepsza ale chciałbym ją troche rozluźnić. Na pewno w poprzednim sezonie podczas upałów ziemia szybko wysychała, więc taki dodatek pewnie pomoże. Nie mogę się tylko zdecydować który w takim zastosowaniu będzie lepszy?
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

Wermikulit spulchnia glebę i magazynuje wilgoć. Z jego użyciem uzyskasz miękkie, gęste podłoże. Materiał ten jest miękki – dobrze natlenia glebę, ale nie w takim stopniu jak perlit. Perlit magazynuje wilgoć w mniejszym stopniu niż wermikulit, ale doskonale izoluje podłoże, dzięki czemu wilgoć w nim pozostaje.28 kwi 2023

Decyzje musisz podjąć sam, na czym Ci bardziej zależy. Na spulchnieniu i rozdrobnieniu gleby czy na wilgoci.
marenka
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10

Post »

Zamówiłem wermikulit. W donicach najbardziej potrzebuję wilgoci bo z tym był największy problem w poprzednim sezonie. Do ziemi dodałem też drobny keramzyt. Muszę jednak jakoś ją rozdrobnić i zastanawiam się jak to zrobić. Jest w niej dużo sporych zbitych grud. Wydaje mi się, że w dużej mierze to pozostałości obornika. Rozdrabniać to rękami to trochę dużo pracy. Grudki są za twarde żeby tak po prostu przesiać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p

Post »

Ja to jak nie mam czym to walę młotkiem :;230 Wrzuć do wora i potłucz. Rękami to raczej ciężko.
Ja do donic dodaję hydrożel. Tego nie dużo się daje a jednak bardzo pomaga utrzymać wilgoć. Zwłaszcza do ogórków, bo te muszą mieć wilgoć cały czas. No i trzeba na wierzch donicy dawać jakąś wyściółkę, żeby tak nie parowało. Ważne też, żeby donice nie były ciemne, bo bardzo się nagrzewają w ciemnych korzenie. Kiedyś tak ugotowałam prawie pomidora.
marenka
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoro ma zatrzymywać wilgoć to może warto dodać glinki ?
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p

Post »

Glinka jest bardzo dobra jak ktoś ma do niej dostęp.
Ale żeby kupić to bardzo drogo wychodzi. Sama glina nie jest tak droga ale to co znalazłam na rynku internetowym to wg mnie drożyzna skoro za każdy worek produktu życzą sobie za transport 17 złociszy.
Wolę hydrożel, zwłaszcza, że mam. :D
marenka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”