To znaczy, że mogą zalecać prawie na pałę? A Ty siedź na du... i przytakuj
Powiem tak, ja odpisałem na e-mila z zapytaniem. Dostałem również odpowiedź.
Brakuje mi wiedzy taką jaką Ty posiadasz, ale pytać wolno.
Na jesień robię ponownie analizę + zalecenia, zobaczymy jak będzie
Wydaje się, że ich obowiązkiem jest skorygować wszelkie wątpliwości. Ja bym im wysłał maila z kopią badania i linkiem do tej strony forum - z prośbą o ustosunkowanie się. Zrobiłem tak w zeszłym roku podczas sporu z firmą produkującą farby do drewna. Wrzuciłem problem na forum stolarskie. Kilku specjalistów się wypowiedziało i firma trochę spokorniała i nie opowiadała już, że pierwszy raz w swojej historii spotkali się z opisywanym problemem.
Jestem tu nowicjuszem w uprawach zresztą też.......
Zrobiłem analizę gleby pod uprawy amatorskie; pomidor i papryka- szklarenka, warzywa zagon na zewnątrz.
Mam wyniki i za bardzo nie wiem co dalej........bo zaleceń nie ma
Pomóżcie koleżanki i koledzy ! Zamierzam uprawiać ekologicznie dodam........
Tak, dotyczy obu upraw. Wziąłem pod uwagę Twoje zastrzeżenie co do uprawy ekologicznej i obornik jest liczony wg zasobności w potas, którego w podłożu musi być najwięcej/ poza wapniem/ . Przy normalnej uprawie dawki obornika byłyby mniejsze, ale gleba wymagałaby częściowo nawożenia nawozem mineralnym potasowym.
Obornik alternatywnie. Jeśli koński- to tyle, jeśli bydlęcy- to tyle.
Możesz zastosować obornik suszony, tylko pytanie: jaki obornik masz na myśli ?. Dobrze by było, byś znał skład tego obornika.
Prawdę powiedziawszy gleba na zagonie prosi się tylko o nawożenie mineralne ze względu na wysokie pH i wysoki wapń. Mogą być problemy z przyswajalnością niektórych składników z gleby.
Przemyślę ten zagon eko.....
Jeśli zdecyduję się na mineralne nawiezienia to jakie nawozy coby było jak najbliżej eko.
Wiem że wydziwiam ale może jest złoty środek