Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5, 6  
Autor Wiadomość
pogotowie ogrodnicze
 Tytuł: ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
PostNapisane: 14 paź 2005, o 12:43 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1440
Skąd: Częstochowa

 więcej niż 1
Jak to robić aby uzyskać miarodajny wynik?

Janusz

zapraszam też
http://pogotowieogrodnicze.pl/forum/viewforum.php?f=21
-Analiza pod trawnikiem

_________________
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nemo56
 Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2005, o 13:44 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1691
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
generalnie próbka musi być reprezentatywna, t zn, że w przypadku niejednolotej gleby, należy podzielić ją na sektory a następnie pobierać osobno, każdą próbkę na każdą glebę.
Próbki z poziomu próchniczego pobiera się z reguły przy pomocy laski Engera z 15 - 20 miejsc z głębokości 0 - 20 cm z każdego kompleksu glebowego.
Próbki np. z warstwy podornej podobnie pobiera się laską Engera ale metodą odkrywkową (darujcie szczegóły). W każdym razie potem się to miesza jako próbkę mieszaną i jak taką daje się do analizy dokładnie opisując.
To tak w telegraficznym skrócie.

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
vins
 Tytuł: Badanie gleby
PostNapisane: 14 mar 2006, o 17:15 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 72
Skąd: Olsztyn

 1 szt.
Kiedy czytam o "tych kwaśnych glebach" zastanawiam sie skąd mam wiedzieć czy u mnie jest kwaśna pleba czy jeszcze jakaś inna.Help me!!


Góra   
  Zobacz profil      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2006, o 17:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6750
Skąd: centrum

 więcej niż 1
Przeczytaj: http://www.zb.eco.pl/inne/zielen/12.htm


Góra   
  Zobacz profil      
 
KaRo
 Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2007, o 00:24 
Offline
-Administrator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 20155

 więcej niż 1
Odnośnie analizy gleby - wszystko się zgadza ale dodałabym jeszcze informację,
że próbki ziemi pobieramy nie bezpośrednio z powierzchni ale na głębokości conajmniej 10-20 cm.


Góra   
  Zobacz profil      
 
wronek89
 Tytuł: Stacje chemiczno - rolnicze - badanie gleby
PostNapisane: 11 maja 2007, o 20:31 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1115
Skąd: Łódź

 więcej niż 1
Czy korzystaliście z usług takich stacji?
Tutaj jest cennik:
http://schr.bip.nor.pl/rep/schr/Tekst%2 ... dzenia.pdf
Interesuje mnie rubryka VII.
Nie wiem za bardzo czym rózni się punkt 267 od 268, czy w 268 badają wszystkie mikro i makroelementy?
Jesli nie to chyba do badanie podstawowego (pH, fosfor, potas, magnez) trzeba dokupić badanie azotu 271.
Jesli dobrze myśle to całkowity koszt wychodzi 23,50.

Czekam na Wasze spostrzeżenia :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Mariola54
 Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, o 20:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4748

 więcej niż 1
12 lat temu gdy kupiliśmy działkę dałam zbadać ziemię.
Nie pamiętam ile to kosztowało ale nie była to jakaś niebotyczna suma :D
Pani kazała zebrać ziemię z kilku punków działki do jednego słoiczka i wymieszać.
Na jej podstawie określiła wszystkie składniki znajdujące się w tej glebie
zarówno pożyteczne jak i negatywne :D
Następnie dała wykaz nawozów którymi trzeba zasilić glebę.
Lista ta była dosyć długa jak pamiętam,
a wagowa ilość nawozu którą kazała wysiać mnie przestraszyła.
Dlatego na mojej działce nie stosuję chemii.
Wyjątkiem jest trawnik, ale tylko "sypię" pierwszy raz po zimie
i na tym koniec.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Pyzdra
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, o 21:13 
Offline
100p
100p
Postów: 136
Skąd: okolibydgoszcz
Opisywany wyżej instytut dokonuje badań dla rolników i dawki nawozów do zastosowania opisują w przeliczeniu na hektary. Można to łatwo policzyć dzieląc 10 000 przez zalecane kilogramy poszczególnych nawozów. Mamy ilość na 1 m2 ,który mnożymy przez ilość zasilanego areału działki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
lila31
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sie 2007, o 12:02 
Offline
Moderator Forum.
Moderator Forum.
Avatar użytkownika
Postów: 2706
Skąd: Lubin

 więcej niż 1
Elektroniczne kwasomierze dobrej jakości, dające poprawny pomiar, kosztują od 300PLN i więcej.
Najprostszy, najtańszy i dający wystarczająco dokładny wynik pomiaru, to kwasomierz płytkowy z płynem Helliga.
Wpisz w wyszukiwarce google "kwasomierz", a będziesz miała duży wybór.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Erazm
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sie 2007, o 12:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6750
Skąd: centrum

 więcej niż 1
Zalecam przeczytanie m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... kwasomierz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... kwasomierz
Wpisz w wyszukiwarce hasło "Kwasomierz"


Góra   
  Zobacz profil      
 
wronek89
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sie 2007, o 21:23 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1115
Skąd: Łódź

 więcej niż 1
Ostatnio widziałem w OBI oraz Leroy Merlin kwasomierze z płynem Heliga.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anku
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sie 2007, o 13:01 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 128
Skąd: okolice Zamościa

 ---
wronek89 napisał(a):
Ostatnio widziałem w OBI oraz Leroy Merlin kwasomierze z płynem Heliga.

Tego rodzju kwasomierze polecam na użytek amatorów. Sa tanie i dokładne.
..


Góra   
  Zobacz profil      
 
najanaja
 Tytuł: Badanie gleby
PostNapisane: 23 lip 2008, o 16:50 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Witam,
jestem bardzo początkującą ogrodniczką.Czy konieczne jest przed rozpoczęciem zakładania ogrodu badanie gleby w wyspecjalizowanej jednostce? Jak wy sobie radzicie ?
Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil      
 
lila31
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2008, o 17:00 
Offline
Moderator Forum.
Moderator Forum.
Avatar użytkownika
Postów: 2706
Skąd: Lubin

 więcej niż 1
Czy jest konieczne, może wskazane, żeby później nie mieć rozczarowań.
Ja zbadałam glebę w swoim ogrodzie dopiero po 7 latach użytkowania i byłam bardzo zdziwiona faktem, że stan fosforu wynosił zero, a zawartość magnezu była mocno poniżej normy. :( :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 83 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5, 6  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *