Zabezpieczanie skarpy (miedzy)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
tomcio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2011, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zabezpieczanie skarpy (miedzy)

Post »

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, potrzebuję rady i pomocy. Kupiłem działkę w ładnie położonym miejscu, jedynym mankamentem są miedze, czyli skarpy, terasy wysokości około 1,5 metra bardzo strome . Jestem na etapie przekwalifikowania działki na budowlaną, w przyszłości planuję tam wybudować dom. Nie umiem wrzucać zdjęć także może opiszę( prosiłbym o poradę także jak wrzucić fotę w wątku) Granicami działki są miedze, a ponieważ jest to zbocze warstwowe, to sama działka jest w miarę równa, miedzę natomiast mają około 60 stopni nachylenia, obecnie jest to goła ziemia, rosną sporadycznie na nich jakieś dzikie krzewy. Chciałbym zabezpieczyć tę skarpę w sposób naturalny, jakie rośliny będą do tego najlepsze?? chodzi mi tu o utworzenie z ich korzeni licznych splotów, które spowodują zwartą naturalną konstrukcję, ale słyszałem również iż rośliny mogą przyśpieszyć erozję gleby, więc gdzie jest złoty środek>??Bardzo proszę o pomoc, aa w miejscu gdzie miałby stać dom, oczywiste było by że zabezpieczyłbym miedzę już w sposób profesjonalny( geokrata itp)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Prośba o pomoc: zabezpieczanie skarby( miedzy) tanie i nie w

Post »

Witaj Tomku!
Ja może nie odpowiem na najbardziej nurtujące Cię pytania, ale pomogę odnośnie zdjęć ;)
Kliknij sobie na link, tam będziesz miał mała pomoc odnośnie umieszczania zdjęć przez "żabę" ;)
http://img810.imageshack.us/i/wklejanie ... ukcja.jpg/
Myślę, że jak dołączysz zdjęcia, to szybciej ci inni podpowiedzą co i jak można zrobić... :)
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prośba o pomoc: zabezpieczanie skarby( miedzy) tanie i nie w

Post »

Na górze strony jest wyszukiwarka - skorzystaj z porad jakie już istnieją na forum.
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zabezpieczanie skarpy (miedzy)

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”