Zakladam, ze obok rowku i wtedy w ten rowek leje wode, czy tak??

POzdr

Proszę wciskać ikonkę Odpowiedz, zamiast cytuj... Z góry dziękuję. Nalewka
Czy dobrze się domyślam, że do borówek torfu się nie odkwasza? O ile wiem, borówka wysoka lubi podłoże kwaśne, a nie odkwaszone...forumowicz pisze:Po kolei więc :
-do czego chcesz używać odkwaszonego torfu, który zostanie Ci po borówkach ?. Nie sądzę, byś go uzywał samego, bez dodatków do hodowli roślin, bo byłby to błąd (...)
A tu moje pytanie:Jankiel pisze:Część torfu użyje do borówek, a cześć będę odkwaszał wapnem hydratyzowanym.
czy z tej wymiany zdań wynika, że torf pod borówki sie odkwasza ?.forumowicz pisze: -do czego chcesz używać odkwaszonego torfu, który zostanie Ci po borówkach ?
Dzięki za rady. Rozumiem teraz różnicę między wapnem, kreda i dolomitem jako substratami do odkwaszania.forumowicz pisze:Chcac przygotowywac podloże z torfu należy do niego najpierw wprowadzic mikroelementy w zakwaszonej wodzie a dopiero potem odkwaszać kredą po upływie tygodnia.
-
Tak, z tego wynika właśnie to, co napisałam. W innym przypadku nie napisałabym tego, co jednak napisałamforumowicz pisze:(...)czy z tej wymiany zdań wynika, że torf pod borówki sie odkwasza ?.
Właśnie dlatego pozwoliłam sobie na zwrócenie twojej uwagi... Mam nadzieję, ze tego nie robisz, ale można to tak odczytać :PCzy ja namawiam kogokolwiek do odkwaszania torfu do borówek ?
forumowicz pisze:cesary4
Zakładam, że wiesz, iz pod folia nie mozesz podlewać zimna woda. Woda musi miec temperature zbliżoną do temperatury gleby.
nie wynika ani jedno ani drugie,ale twoje pytanie jest nieprawdziwe,gdyz jankielowi nie zostaje torf po borówkach.Przypomnę Panu/ ni :
Jankiel napisał(a):
Część torfu użyje do borówek, a cześć będę odkwaszał wapnem hydratyzowanym.
A tu moje pytanie:
forumowicz napisał(a):
-do czego chcesz używać odkwaszonego torfu, który zostanie Ci po borówkach ?
czy z tej wymiany zdań wynika, że torf pod borówki sie odkwasza ?.
Czy ja namawiam kogokolwiek do odkwaszania torfu do borówek ?
1) Przemilczałeś, bo takie jest twoje prawo i taki jest twój obowiązek :Pforumowicz pisze:(...)jak by ktoś chciał sie przystawiać do każdego tekstu tu edytowanego, to by z forum ogrodniczego zrobiło sie forum językowe. Ja już przemilczałem post Moderatora a Ty znowu zaczynasz od początku.
życzę miłego dnia
To zaiste jakiś masochista z tego Jankiela W handlu osiągalny jest zarówno torf nieodkwaszony jak i odkwaszony. Skoro kupił nieodkwaszony, to chyba z myślą sadzenia borówek. Pani sobie sama zadaje niepotrzebnie pracy- Pani Moderator.Jankiel pisze:forumowicz, kupiłem torf wysoki, nieodkwaszony. pH nie mierzyłem, ale zmierzę, w każdym razie wynosi pewnie około 4.0. Część torfu użyje do borówek, a cześć będę odkwaszał wapnem hydratyzowanym.