Mam nadzieję, że dobrze przeszukałam Forum nie znajdując podobnego tematu ... otóż pomyślałam sobie, że " wszyscy znają wszystkich" i warto by było wymienić się informacjami na temat osób - miejsc produkujących wiklinowe cudeńka do ogrodu: kosze, osłonki, ozdoby. Chętnie skorzystałabym z oferty bezpośredniego producenta. Wiem, że za swoją pracę zarabiają marnie i można byłoby za obopólną korzyścią zdobyć coś do ogrodu czy domu.
Może zainteresuję Was tym tematem - czekam
Kiedyś ktoś pokazywał swoje płotki wilklinowe kupione od producenta, ale nie wiem, czy teraz znajdę ten wątek. Bardzo ładne były i niedrogie. Może też masz jakieś zdjęcia?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
jadzia123 pisze:Mam nadzieję, że dobrze przeszukałam Forum nie znajdując podobnego tematu ... otóż pomyślałam sobie, że " wszyscy znają wszystkich" i warto by było wymienić się informacjami na temat osób - miejsc produkujących wiklinowe cudeńka do ogrodu: kosze, osłonki, ozdoby. Chętnie skorzystałabym z oferty bezpośredniego producenta. Wiem, że za swoją pracę zarabiają marnie i można byłoby za obopólną korzyścią zdobyć coś do ogrodu czy domu.
Może zainteresuję Was tym tematem - czekam
U mnie takie rzeczy sprzedają na targu. akurat płotków nie ale wiem że można się bez problemu dogadać i wyplotą co zechcesz. Średniej wielkości koszyk z takiej surowej wikliny to koszt ok 15 zł, ładny kosz na bieliznę to sporo ponad 100 zł. Można też spróbować samemu jeśli masz czas, materiał za darmo w sumie... Koleżanka miała takie własnoręcznie wyplecione płotki, wytrzymały w ogrodzie kilka lat.
Nalewko, zdjęć nie mam, ale postaram się coś namierzyć. Nawet tu na Forum znalazłam wątek o pnączach i pokazana była taka osłonka ze sterczącymi witkami wiklinowymi i dopiero wtedy załapałam do czego one złużą, bo wcześniej kompletnie nie kojarzyłam, że do środka wkłada się roślinkę a górę zawiązuje i roślinka się po tych witkach plecie i sobie ładnie kwitnie ... jak to mówią diesel ze mnie ( zanim zaskoczę )
Oczywiście że blisko, dlatego napisałam:)
Targi od panowania Zygmunta III Wazy odbywają się zawsze w czwartek, są dwa, jeden na placu Boh. Getta i drugi, tzw targowica (tam właśnie jest wiklina) obok Inspektoratu Weterynaryjnego i zakładu energetycznego.
Marto, wciąż kasuję kolejne cytaty z twoich postów Proszę, nie cytuj każdego postu w swoich odpowiedziach, jeśli twój post jest bezpośrednio pod postem, na który odpowiadasz. Co innego, jeśli odpowiadasz na post położony nieco dalej, wtedy jest na to uzasadnienie. Te cytaty niepotrzebnie rozciągają wątki, a forumowicze nie lubią zbyt długich wątków Dziękuję. Nalewka
zajmuję sie zawodowo produkcją wyrobów z wikliny.
Firma wykonuje m.innymi płoty z wikliny.
jak będą pytania w zakresie wikliny chętnie odpowiem
podaję link do strony firmowej www.....pl
strona z płotami www....
Ech, ten Regulamin... B.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Eeee, już mnie nadzieja opuściła, zdjęć wikliny na pewno nie pokażesz...
Ja mam na działce jako dodatkową osłone maty wiklinowe 180x300. Efekt wizualny niesamowity ale trzeba pamiętac o dobrym i solidnym przymocowaniu tych mat do siatki po wiatr potrafi oj potrafi pozrywać. Ja osobiście 3 razy naprawiałem mocowania teraz jest ok ale maty uległy już lekkim deformacją i nie wyglądają już tak okazale. Kupowałem je u producenta , około 30pln taniej na rolce niż w Casto...
Witam serdecznie. Poszukuję takich osłonek na rośliny pnącze, czyli koszyk bez dna, ale za to z "nóżkami" to wbicia w ziemię i długimi witkami do góry na pnącza. Mam sporo takich osłonek, kupowałam parę lat temu u dwóch różnych producentów (już ich nie widzę w sieci ...), świetna rzecz, ale trochę mi się zużyły i chętnie bym dokupiła. Powiem szczerze, wsadzam do nich wszystko co się da, ostatnio hortensje i nowe odmiany bzu czarnego w celu ochrony przed brykającymi zwierzakami ... Chociaż wielką funkcję ochronną nie spełnia, bo ostatnio taką osłonkę rozszarpał mi dzik ... Niemniej ładnie wyglądają i szukam producentów. Jeżeli ktoś ma namiary na "sklep internetowy" lub producenta - piszcie ! Proszę. Z góry dziękuję.
mam pytanie w temacie wikliny, dysponuje miejscem które z opisów byłoby dobry do romnażania się tej roślinki, chciałbym mieć jej trochę właśnie na potrzeby domowego plecienia. Czy macie może informacje co do rozmnażania się wikliny? wydaje mi się, że nie powinno być z tym problemów i zwyczajnie od pęda w ziemię, ale to mi wydaje mi się. Jak myślicie?