Czekam więc na porady?Cytat:
Rozmnażamy przez siew na wiosnę. Można je również rozmnażać z odkładów względnie sadzonek. Sadzonkujemy powojniki w lecie, w lipcu-sierpniu, w ciepłym inspekcie. Sadzonki sporządza się z pędów na pół zdrewniałych, tnąc je na kawałki zawierające 1 parę liści wraz z kilkucentymetrowym odcinkiem łodyg pod nimi. Zalecane jest nacinanie łodygi wzdłuż aż pod oczka, sadzonki wówczas wytwarzają silniejszy system korzeniowy.
Weź ten kawałek jak jeszcze możesz wsadź do ukorzeniacza i wsadż do doniczki ,następnie do półcienia na działce.Ja tak rozmnożyłem mojego klematisa.Na wiosnę będzie nowa roślinka.Pozdrawiam.Trinity pisze:Witam,
Niestety nie mam pewnosci jaki to gatunek. Jedynie wydaje mi sie, ze to Hanaguruma. Kwiaty sa różowe, raczej blade. Zielono-zolty srodek. Wczoraj przy przesadzaniu do wiekszej donicy odlamalam sam wierzcholek roslinki dlugosci ok 15 cm z dwoma pakami kwiatowymi. Zeszlej wiosny kwitl po raz pierwszy. Teraz ma ok. 160 cm, ale go nie przycielam na czas i widzę ze na razie ma ok. 5-6 paczkow tylko. Wsadzilam ta ulamana koncowke do ziemi, tuz kolo jego nóg. Jak myslicie ukorzeni sie on czy moze inaczej to zrobic poki czas. będę wdzieczna za podpowiedz.