Cięcie, wyłamywanie pąków i pobudzanie kwitnienia
Re: Rododendrony- jak przycinać?
Witam serdecznie,
czy mogłabym Was prosić o radę/pomoc? Nasz rododendron prawdopodobnie jesienią nie otrzymał odpowiedniej ilości wody, gdyż odkrywając go w dniu dzisiejszym, zauważyłam wiele pozwijanych suchych liści. Co z nimi powinnam zrobić? Usunąć? Nadłamałam jedną gałązkę w celu sprawdzenia, czy jest ona sucha- na szczęście była w środku zielona. Pąk był w środku suchy.
Z góry dziękuję za odpowiedź
czy mogłabym Was prosić o radę/pomoc? Nasz rododendron prawdopodobnie jesienią nie otrzymał odpowiedniej ilości wody, gdyż odkrywając go w dniu dzisiejszym, zauważyłam wiele pozwijanych suchych liści. Co z nimi powinnam zrobić? Usunąć? Nadłamałam jedną gałązkę w celu sprawdzenia, czy jest ona sucha- na szczęście była w środku zielona. Pąk był w środku suchy.
Z góry dziękuję za odpowiedź
witaj no właśnie mój rododendron też ma pozwijane liście
co mam zrobić
proszę o radę jest już duży mam go kilka lat ma 1.60 wysokości ale jakoś mało ma gałęzi tak mi się wydaje jak kwitnie jest pełniejszy ale jak bez kwiatów to nie jest taki ładny :(dlaczego te liscie tak sie zwijaja 

Pomimo , że dopiero będę sadził Rh... to liście zwijają się by ograniczyć parowanie wody...tona pisze: dlaczego te liscie tak sie zwijaja
Czyli mają sucho... podlej je... jak śnieg stopniał oczywiście

Niestety mój rh zmarzł. Najpierw zwinęły mu się liście, a potem znów przyszedł mróz i teraz wszystkie liście i pędy odpadły. Zostały nagie, połamane kikuty ani jednego listka (nawet brunatnego).
Dziś miał być wyrzucony, ale podczas wyłamywania gałązek okazało się, że nie na całej długości są suche.
Czy jest szansa, że odbije od korzenia?
Dziś miał być wyrzucony, ale podczas wyłamywania gałązek okazało się, że nie na całej długości są suche.
Czy jest szansa, że odbije od korzenia?
Serdeczności
Agata
Agata
Poczekać z wyrzuceniem go nie zaszkodzi ,szansa zawsze jest,ale nie od korzenia ,tylko ze zdrewniałego pędu
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy usuwanie pąków kwiatowych jesienią może być przyczyną że rh dwukrotnie w następnym sezonie wypuści pędy liściowe?
Mam takiego gagatka, kupiony wiosną, ewidentnie widać że jesienią był solidnie przycinany i mimo że był w sprzedaży to kwitł tylko na jednej gałązce która została oszczędzona. Wsadzony, wypuścił zgodnie z naturą pędy liściowe i zajął się budowaniem pączków. Tylko już w lipcu było widać że robi to szybciej, a dziś widzę że pąki liściowe się otwierają i będzie drugi rzut liści. To efekt tego przycięcia czy jakieś pędzenie/hormony u producenta?
Zastanawiam się, co się teraz stanie. Czy te nowe pędy liściowe zdrewnieją do zimy? Co z pąkami kwiatowymi które są i skryją się w nowych liściach.
Mam takiego gagatka, kupiony wiosną, ewidentnie widać że jesienią był solidnie przycinany i mimo że był w sprzedaży to kwitł tylko na jednej gałązce która została oszczędzona. Wsadzony, wypuścił zgodnie z naturą pędy liściowe i zajął się budowaniem pączków. Tylko już w lipcu było widać że robi to szybciej, a dziś widzę że pąki liściowe się otwierają i będzie drugi rzut liści. To efekt tego przycięcia czy jakieś pędzenie/hormony u producenta?
Zastanawiam się, co się teraz stanie. Czy te nowe pędy liściowe zdrewnieją do zimy? Co z pąkami kwiatowymi które są i skryją się w nowych liściach.
Serdeczności
Agata
Agata
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Odświeżę trochę temat, żeby już nie zakładać kolejnego tego samego.
Chcę Wam pokazać jak pięknie odbudowuje się różanecznik po przejściach.
Został w maju solidnie poparzony ogniem
i wyglądał strasznie. Przycięłam go bardzo radykalnie,
właściwie każdy pęd został przycięty, dodatkowo poobcinałam pojedyncze, pozostałe spalone listki,
ale zdjęcia już nie zrobiłam z poobcinanymi listkami. Tak wyglądał

To zdjęcie jest zrobione dzisiaj. Nie ten sam krzaczek

Chcę Wam pokazać jak pięknie odbudowuje się różanecznik po przejściach.
Został w maju solidnie poparzony ogniem

właściwie każdy pęd został przycięty, dodatkowo poobcinałam pojedyncze, pozostałe spalone listki,
ale zdjęcia już nie zrobiłam z poobcinanymi listkami. Tak wyglądał

To zdjęcie jest zrobione dzisiaj. Nie ten sam krzaczek

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
A ja mam pytanie. Zapragnęłam mieć w nowym ogrodzie azalie. Kupiłam na All..Przyszły takie jak poniżej. Wyglądają na zdrowe, ale młode pędy i listki są miękkie i delikatne - nie wiem czy tak jest z młodymi przyrostami, czy też to wina trzymania w szklarni
. Tak czy inaczej, ponieważ na miejsce docelowe pójdą dopiero pod koniec przyszłego lata, chcę je przesadzić w większe doniczki, oczywiście w kwaśny torf z dodatkiem granulowanego obornika i trzymać na razie w cieniu. Na zimę zadołuję w ziemi i okryję. Chciała bym, żeby się zagęściły. Czy mogę teraz ciachnąć te tegoroczne przyrosty - jedne więcej inne mniej
Zwłaszcza te dwie z prawej strony.

- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Azalie na 100 % nie musiały być w szklarni azalie wielokwiatowe mają takie listki.
Obcinanie azali w doniczce to taki śmieszny pomysł bo niektóre odmiany trudno zagęścić - lepiej posadzić koło siebie niech w dwie tworzą jeden krzak.
Jak przetrwają zimę w gruncie jak się zaaklimatyzują to wtedy można myśleć jak ciachać i czy ciachać. Może wypowie się ktoś kto przycinał doniczkowce bo ja tego nigdy nie robiłem.
Obcinanie azali w doniczce to taki śmieszny pomysł bo niektóre odmiany trudno zagęścić - lepiej posadzić koło siebie niech w dwie tworzą jeden krzak.
Jak przetrwają zimę w gruncie jak się zaaklimatyzują to wtedy można myśleć jak ciachać i czy ciachać. Może wypowie się ktoś kto przycinał doniczkowce bo ja tego nigdy nie robiłem.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Zgadzam się z Asprocolem.
Choć ja bym im uszczknęła tylko same wierzchołeczki.
I najlepiej je posadzić blisko siebie.
Choć ja bym im uszczknęła tylko same wierzchołeczki.

- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rododendron dahurski - ciąć czy nie?
Dwa lata temu kupiłam dwa rododendrony dahurskie odmiany Staccato. Nie ukrywam, że kupiłam z przeceny, bo w sklepie stały prawie zasuszone, a mi się ich żal zrobiło, gdyż jak na moje wyczucie, były do uratowania. I rzeczywiście. W ubiegłym roku zakwitły, w tym - również już kwitną. Ale: mają długie, wiotkie pędy, całkiem łyse, tylko na samych końcach trochę liści, no i te piękne, różowe kwiaty. Nie wiem, czy brak liści to efekt tamtego przesuszenia? Czy można je przyciąć mocno po przekwitnięciu, żeby się choć trochę zagęściły? A do tego, teraz kupiłam rododendron P. J. M. Elite, również dahurski, bynajmniej nie przesuszony, z ładnymi pąkami (właśnie się rozwijają!), ale o pokroju zbliżonym do Staccato, chociaż liście ma większe. Czy te łyse pędy to taka ich uroda i lepiej nie próbować przycinania?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Re: Cięcie, wyłamywanie pąków i pobudzanie kwitnienia
Mam Rh dahurskiego, gatunek. One takie raczej są, Pędy wiotkie cienkie, niezbyt silnie się zagęszczające.
Przycinam je, tak wygląda jeden z nich najbujniejszy

jak tylko przekwitnie to go ciachnę rozsądnie.
Przycinam je, tak wygląda jeden z nich najbujniejszy

jak tylko przekwitnie to go ciachnę rozsądnie.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
Re: Cięcie, wyłamywanie pąków i pobudzanie kwitnienia
Niekoniecznie, tak aby była szansa na rozkrzewienie i miał krzaczek jakąś figurę 
Pierwszy lepszy link
https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
No niestety, ale na stronach angielskich jest tych informacji więcej.
U nas na forum
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 93#p318093
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3973221
mój przykład podałam jak świetnie reaguje na cięcie, parę postów wyżej.

Pierwszy lepszy link
https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
No niestety, ale na stronach angielskich jest tych informacji więcej.
U nas na forum
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 93#p318093
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3973221
mój przykład podałam jak świetnie reaguje na cięcie, parę postów wyżej.