Witam

. Jetem nową uczestniczką forum . Mam problem z azalią . Roślina zaczyna powoli marnieć : liście żółkną i schną (możliwy brak azotu) , są mniej zielone-wybarwione szczególnie pomiędzy nerwami (możliwy brak żelaza) , wzrost został zahamowany (pąki nie kwitną i obumierają) . Odkąd ostatnio mech rozrósł się na całe podłoże to roślina zaczęła marnieć (możliwe że zabrał jej wszystkie składniki odżywcze których potrzebuje)

. Roślina pobiera bardzo mało wody, nawet się zdziwiłam ostatnio ponieważ woda stała w doniczce a zazwyczaj całą wypijała (może ma za stare i za bardzo zbite podłoże) . To są tylko moje przypuszczenia i proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Pielęgnacja : Roślina stoi na południowym parapecie (chwilowo nie na bezpośrednim słońcu ponieważ balkon ją osłania) jest podlewana 2 razy w tygodniu (zależy od pogody) , czasem dostaje pałeczkę nawozowa do roślin kwitnących (długo działającą), czasem jest zraszana wodą (poprzez mgiełkę) , nigdy nie była przesadzana a jest w domu od kilku lat... (aż wstyd się przyznać)
- Czy te objawy są wynikiem tylko braku składników odżywczych i nie wymieniania gleby czy może coś jeszcze jej dolega?
- Posiadam ziemie uniwersalna oraz torf kwaśny czy nadadzą się do azalii? I czy jest możliwość wymiany tylko wierzchniej warstwy podłoża czy lepiej przesadzić od razu cała roślinę (nie wiem czy bryłę rozplątywać korzeniowa czy zostawić tak jak jest) ?
- I jaki nawóz z tych które posiadam byłby najlepszy w tym przypadku, NPK :
* Zielony Dom do Roślin Kwitnących : 5,8/4,2/5,8
* Biopon Uniwersalny : 8/3/4
* Gardenic do Roślin Zielonych : 7,5,6
Posiadam również inne ale te wydawały mi się najbardziej optymalne. Niestety nie mam żelaza a także nie wiem jakie by kupić i jak tego użyć bo w nawozie są jego znikome ilości.
Lepiej późno jej pomóc niż wcale

. Ps. jakby ktoś wiedział co to za odmiana to będę wdzięczna
Rozwój Azalii- na początku była słaba, potem odżyła i teraz znowu coś się zaczyna dziać :
Kwiaty wcześniej (po lewej) i aktualnie (po prawej) :
Obecne Liście Azalii :
Mech w Ziemi :