Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
lila31
 Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2008, o 08:57 
Offline
Moderator Forum.
Moderator Forum.
Avatar użytkownika
Postów: 2693
Skąd: Lubin

 więcej niż 1 szt.
Pawle ziemia ogrodnicza jest najwyżej lekko kwaśna, za mało jak dla Rh.
Najlepiej jest sadzić Rh wprost do kwaśnego torfu, zamiast do ziemi uniwersalnej.
Od razu zaczną się problemy ze zbyt wysokim pH.
Twój Rh jeszcze (od wczoraj) nie rozrósł się, więc możesz go spokojnie przesadzić.
Wykop z dołka (mam nadzieję, że jest dużo większy od doniczki) całą ziemię, a w to miejsce wsyp kwaśnego torfu.
Po posadzeniu nie powinieneś go przez jakiś czas niczym nawozić, najwyżej dolistnie.

Tyle moich rad, może ktoś jeszcze coś podpowie. :D :D :D

Jeszcze jedno.
Przed posadzeniem Rh dobrze jest wstawić co najmniej na godzinę do wiadra z wodą, razem z doniczką (jeżeli wyjąłeś już z doniczki to trudno).
Przy takiej czynności rozluźniają się korzenie, a druga sprawa, w kupionym Rh możesz sobie przynieść w doniczce opuchlaka. Mocząc w wodzie korzenie Rh masz szansę go zlikwidować, utopić.


Góra   
  Zobacz profil      
 
lila31
 Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2008, o 20:12 
Offline
Moderator Forum.
Moderator Forum.
Avatar użytkownika
Postów: 2693
Skąd: Lubin

 więcej niż 1 szt.
Kupić kwaśny torf i grubo podsypać pod Rh - sposób najprostszy ale krótkotrwały.
Zresztą, jeżeli nie masz Rh posadzonego pod sosnami, które w naturalny sposób zakwaszają glebę, to z kwasowością podłoża pod Rh będziesz miał cały czas problemy, szczególnie przy częstych deszczach.
Żeby Rh nie zmarnować wskazane jest posiadanie pHmetru, może być płytkowy, i co jakiś czas mierzy kwasowość gleby.
Najlepszy sposób to kwas fosforowy (trudny do zdobycia, ale jak się bardzo postarasz, to może gdzieś "załatwisz"). Siarka pylista zakwasza, ale jest to proces długoterminowy.
To tak na początek walki o utrzymanie Rh w dobrej kondycji. :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2008, o 21:25 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6646
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Poczytaj koniecznie wątki o różanecznikach na naszym forum, pytasz o sprawy, które były już dokładnie opisane wiele razy.

Wpisz w wyszukiwarce hasło "rododendron" albo "różanecznik", jest też wątek pt. "Błędy w uprawie różaneczników", coś w sam raz dla ciebie :)

Siarkę można sypać, ale nie zmniejszysz nią pH w sposób drastyczny, kwas - to samo, podsypywanie czymkolwiek pozwala UTRZYMAĆ pH, a nie zmienić diametralnie. jeśli nie chcesz posadzić swojego RH od razu do odpowiedniego podłoża, przygotuj się na to, że będzie chorował i w końcu zginie.

A gdzie go posadziłeś? W słońcu, cieniu, na suchym, mokrym, koło domu, czy gdzieś dalej, jaką masz ziemię, czy i jakie masz rośliny w sąsiedztwie, sporo pytań, ale od tego gdzie posadziłeś RH zależy czy i jak będzie rósł, nie mówiąc o kwitnieniu...

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
hanka55
 Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2008, o 21:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10633
Skąd: z zimnych gór Małopolski

 więcej niż 1 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... BFanecznik

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3792

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=313


Dziecku zmienia się buty nawet 2 x do roku.
Rhodoendron musi mieć jeden but na całe życie.
Wielkość dołka, wilgotność i kwasowość podłoża, to podstawowy warunek życia tej rośliny.
Kaktus nie urośnie w stawie, a rododendron nie przeżyje w małym dołku z ogrodową ziemią.
Umrze.

_________________
Rozkosze stare / Off u hanka55
Hoja - spis linków, opisy problemów
Nadwyżki ogrodowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2008, o 09:38 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6646
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Jeśli w drugiej połowie dnia masz tam słońce, to chyba oznacza, że RH posadziłeś pod zachodnią ścianą, czyli w lecie RH będzie tam miał jak "na patelni". Niedobrze! Słońce i wysoka temperatura (wyższa niż w okolicy, bo ciepło "odbija się" od nagrzanej ściany) mogą uszkadzać liście i zbyt mocno wysuszać ziemię.

Jeśli jest to nowy dom, to ziemia w okolicach ścian zawierają z reguły za duże (jak dla RH) ilości wapna, resztek pobudowlanych, jakichś cegieł, czy tynku. To nie muszą być wielkie kawały betonu, wystarczy, że budowlańcy zasypali resztki cementu czy czego tam używanego do budowy warstwą ziemi. A tego RH nie znosi i nawet kwaśny torf w takich warunkach bardzo szybko się wypłucze.

Pomyśl o takim miejscu dla RH, w którym jest 1. półcieniście, 2. dość wilgotno, ale nie mokro (poziom wód gruntowych), 3. pH przynajmniej obojętne, ale na pewno nie silnie zasadowe.

I przeczytaj poniższe wątki!!!
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=313
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3792

- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8320
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=231
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11928

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwonaxp
 Tytuł:
PostNapisane: 23 kwi 2008, o 11:56 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1481
Skąd: okolice Krakowa

 0 szt.
ja odrobinkę odbiegnę od tematu.
Kupiłam rododendron na pniu i tylko jedno krótkie pytanie jak na zimę go okrywać ? - zaznaczę tylko że mam rododendrony krzaczaste i nie okrywam ich na zimę i nic im się nie dzieje.
Jak mam więc postąpić z piennym?


Góra   
  Zobacz profil      
 
aknytram
 Tytuł: Re: Rododendron- jak sadzić?
PostNapisane: 6 sty 2010, o 19:17 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 0 szt.
a gdzie kupiłaś rododendrona na pniu??? ja szukam i nigdzie nie umiem znalezc....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marjoo
 Tytuł: Re: Rododendron- jak sadzić?
PostNapisane: 4 maja 2011, o 11:24 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 0 szt.
hej :)
moja mama 2 lata temu dostała rododendron'a od siostry i wsadziła go do gruntu, roślina rozrasta się i rośnie i co roku ma paczki do kwitnięcia i jak przychodzi czas do rozkwitu to paczki te zasychają i roślina nie zakwita. czym może być to spowodowane?? i co z tym zrobić??


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
treborx
 Tytuł: Re: Rododendron- jak sadzić?
PostNapisane: 6 wrz 2011, o 08:26 
Offline
200p
200p
Postów: 343

 0 szt.
Witam, planuję posadzić rododendron.
Planuje zrobić podobnie jak z borówkami - wykopać dołek, wyłożyć folią i wsypać torfu wymieszanego z ziemią.
I teraz pytanie: jaki system korzeniowy ma rododendron? Jak wielki muszę wykopać dołek, by roślina gdy zacznie rosnąć się w nim zmieściła?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Rododendron- jak sadzić?
PostNapisane: 6 wrz 2011, o 11:39 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4151
Przeczytaj uważnie ten wątek viewtopic.php?t=21683


Góra   
  Zobacz profil      
 
treborx
 Tytuł: Re: Rododendron- jak sadzić?
PostNapisane: 6 wrz 2011, o 12:21 
Offline
200p
200p
Postów: 343

 0 szt.
Dziękuję. Używałem wyszukiwarki ale ten wątek chyba przeoczyłem.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela_k
 Tytuł: Re: Rododendron- jak sadzić?
PostNapisane: 17 wrz 2011, o 20:48 
Offline
200p
200p
Postów: 343

 więcej niż 1 szt.
Witam :wit Dostałam dwie sadzonki. Jedna to azalia, a drugi to rododendron. Wsadziłam ich do ziemi kwaśnej ze sklepu.Posadzone są po małymi drzewkami.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duduś
 Tytuł: Re: Rododendron- jak sadzić?
PostNapisane: 11 mar 2014, o 23:25 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1113
Skąd: opole
Cytat
"wykopać dołek, wyłożyć folią i wsypać torfu wymieszanego z ziemią'
czy ta kwestia folii jest jakoś sprawdzona , potwierdzona - tak się robi??? :?: :roll:

_________________
duduś


Góra   
  Zobacz profil      
 
SiMoNa
 Tytuł: Re: Rododendron- jak sadzić?
PostNapisane: 18 maja 2018, o 13:08 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 193
Skąd: Nikolai [PL]

 0 szt.
w markecie widziałam przepiękną odmianę Rhododendron 'Calsap' ;:oj schodziła jak świeże bułeczki , mam i ja - bardzo dobrze że jest wysoko mrozoodporna :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 16 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *