Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3  
Autor Wiadomość
miczu007
 Tytuł: Nawożenie warzyw
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 17:32 
Offline
100p
100p
Postów: 162
Skąd: Grudziądz - Okolice

 1 szt.
Ok Dzięki
To bedzie trzeba jutro ogrodniczy odwiedzić bo mam zamiar jutro podlewać pomidorki z nawozem
tym samym roztworem podlewać np papryke ? i inne sadzonki ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 20:17 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10318

 ---
Skład nawozu należy dobierać do liczb granicznych zawartości NPK określonych dla danego warzywa

Dla zainteresowanych do skopiowania

Cytuj:
Bób (świeże nasiona) średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Brokuł b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Brukiew wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Burak ćwikłowy średnie 100 - 140 wysokie 50 - 70 175 - 225
Burak liściowy wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Cebula z siewu średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Cebula z dymki niskie 50 - 80 średnie 50 - 70 150 - 200
Chrzan wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Czosnek średnie 100-140 średnie 50-70 150-200
Cykoria sałatowa wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Dynia b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Endywia średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Fasola karłowa szparagowa niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Fasola tyczna szparagowa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Groch (strąki) niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Jarmuż (plon przemysłowy) średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kalarepa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kalafior b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Kapusta brukselska b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta biała, wczesna wysokie 150 - 200 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta biała, późna b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta czerwona b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta pekińska wysokie 150 - 200 wysokie 60 - 80 175 - 225
Kapusta włoska wysokie 150 - 200 wysokie 60 - 80 175 - 225
Karczoch b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Kard b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Koper włoski średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kukurydza cukrowa średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Marchew wczesna średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Marchew późna wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Melon średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Oberżyna średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Ogórek średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Papryka wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Pasternak wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Pietruszka średnie 100 - 140 średnie 40 - 60 150 - 200
Pomidor wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Por b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Rabarbar b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Roszponka niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Rzeżucha niskie 50 niskie 40 - 60 125 - 175
Rzodkiew średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Rzodkiewka niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Sałata głowiasta średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Sałata liściowa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Sałata rzymska średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Seler korzeniowy wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Seler naciowy wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Skorzonera średnie 100 - 140 średnie 40 - 60 150 - 200
Szczypiorek wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Szparag b. wysokie 220 -300 średnie 40 - 60 150 - 200
Szpinak niskie 80 wysokie 50 - 70 175 - 225 175 -
Szpinak nowozelandzki wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Ziemniak wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200



Jak z tego korzystać ?

Przykładowo :
Cytuj:
Por b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250


Pierwsze liczby oznaczają azot. Należy je podzielić przez 2. Będzie więc 110- 150 mg/l
Druga para liczb oznacza wymaganą zawartość fosforu ale w czystym składniku. Aby przejść na formę tlenkową P2O5 należy te liczby pomnożyć przez 2,3. Będzie więc ca 140-180 mg/l
Ostatnia para liczb oznacza wymaganą zawartość potasu ale też w czystym składniku. By przejść na formę tlenkową K2O należy je pomnozyć przez 1,2. Będzie więc
240-300 mg/l



Wybrany nawóz musi mieć co najmniej stosunek zawartości procentowych 110:140:240 lub 11:14:24 lub 5,5:7:12 lub co najwyżej 150:180:300/ 15:18:30 lub 5:6:10/

Jeżeli znajdziemy nawóz o zbliżonym składzie procentowym to chcąc fertygować rośliny pora bierzemy takiego nawozu 2 ml/l wody. Górna granica to 2,5 ml/l

Przy 2 ml/l mamy w litrze wody do podlewania 110 mg azotu, 140 m fosforu i 240 mg potasu.

Powyższe liczby graniczne wykorzystujemy również do obliczenia nawożenia gleby jeśli dysponujemy jej analizą.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BobejGS
 Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 20:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9985
Skąd: Grzybno Wlkp

 1 szt.
Ja jestem bardzo tym tematem zainteresowany i serdecznie dziękuje. ;:136

_________________
Pozdrawiam BŁAŻEJ
Jak uprawiać dyniowe giganty
BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.1, cz.2, cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
D3flo
 Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 20:51 
Offline
200p
200p
Postów: 350
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1
Super byłoby to mieć w jednym paluszku i trzeba to ogarnąć. Dzięki ;:180 Przyznaję że z chemi byłem kiepski ale ciekawi mnie dlaczego przeliczając azot dzielimy go na dwa, fosfor mnożymy przez 2,3 a znów potas razy 1,2?

_________________
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
BobejGS
 Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 20:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9985
Skąd: Grzybno Wlkp

 1 szt.
Fosfor i potas trzeba na formy tlenkowe zamienić. A azot? Hmm.. chyba on też jest z jakiegoś z azotanowego i amidowego złożony, może stąd przez dwa. ;:131

Też byłbym wdzięczny za lekkie korepetycje. :D

_________________
Pozdrawiam BŁAŻEJ
Jak uprawiać dyniowe giganty
BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.1, cz.2, cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
zielonaplaneta
 Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 20:59 
Offline
200p
200p
Postów: 392

 ---
Wszystko ładnie pięknie wyjaśniłeś Pomodoro ;:333

Jak się układa scenariusz kiedy mamy kilkanaście rodzajów warzyw w różnych fazach rozwoju i kilka odmian pomidorów, które jak już się dowiedziałem mogą mieć różne zapotrzebowanie na papu. Zakładając,że wszystkie te uprawy są na jednym polu,działce ROD,jedne w gruncie,a inne pod osłonami?

Pod każde warzywo i odmianę np.pomidora przygotowuje się osobno wodę wzbogaconą o nawóz dla niego odpowiedni ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Laryssa11
 Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 20:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 605
Skąd: Warmia

 ---
To wynika z masy atomowej. O-16, P-31. P2O5 = 62+80, (80+62)/62=2,3
Sprowadzamy mase samego fosforu do masy tlenku, tak jak w nawozie

A co do azotu, może chodzi o równoważnik nawozowy?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 21:22 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10318

 ---
Jasiu

Przechodząc z form pierwiastkowych na tlenkowe należy wziąć pod uwagę ciężary cząsteczkowe/ molowe/
I tak :

Fosfor
Czysty fosfor ma ciężar 31g/mol natomiast tlenek P2O5 ma 2x31 + 5x16= 142 g/ mol. W tlenku P2O5 są dwa atomy fosforu czyli 62 g/mol. Przelicznik więc z P na P2O5 będzie wynosił 142/62= ca 2,3

Potas

Czysty potas ma ciężar 39 g/mol natomiast tlenek potasu K2O ma 39x2 + 16= 94 g /mol. W tlenku potasu K2O są dwa atomy potasu czyli 78 g/mol. Przelicznik więc z K na K2O będzie wynosił 94/78= ca 1.2

Co do azotu. Podane w zestawieniu liczby azotu dotyczą ilości czystego składnika na hektar. Jeśli więc przykładowo będzie podana liczba 100 to oznacza 100 kg azotu na hektar czyli 100 000 gram na hektar czyli 10 g na każdy m2 czyli 10.000 mg. 1 m2 warstwy ornej zawiera 200 litrów zatem na 1 litr przypadnie 10.000/200 czyli 50 mg. Upraszczając więc sobie życie wystarczy liczbę 100 oznaczającą kg/ha podzielić przez 2 by uzyskać ilość miligramów azotu na litr gleby.

CBDO ;:306


Góra   
  Zobacz profil      
 
podjadek
 Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 22:23 
Offline
200p
200p
Postów: 456
Skąd: Okolice Piły, Wałcza zachodniopomorskie

 ---
Bez ćwiczeń to się mi się nie utrwali.
CBDO w tym i przyszłym roku. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
zielonaplaneta
 Tytuł: Re: Nawożenie warzyw
PostNapisane: 11 kwi 2015, o 22:19 
Offline
200p
200p
Postów: 392

 ---
Ktoś wytłumaczy jak podlewać z nawozem warzywa na warzywniku gdzie uprawiamy różne warzywa na małej powierzchni?

:wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
werutka
 Tytuł: Re: Papryka do gruntu. Część 6
PostNapisane: 26 mar 2017, o 20:55 
Offline
200p
200p
Postów: 218
Skąd: śląsk

 ---
Witajcie, nie mam jeszcze zbyt dużego pojęcia o hodowli papryk, ale czy to naprawdę jest tak że jakiś czas po pikowaniu trzeba im lać nawóz? Nie dadzą rady bez niego? :roll: Żeby tak bardziej na naturze były. Grzecznie pytam bo mnie to zastanawia :lol: rzeczywiście są piękne!

_________________
Pozdrawiam, Werka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Papryka do gruntu. Część 6
PostNapisane: 26 mar 2017, o 21:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2856
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Grzecznie odpowiadam:
A jak długo dasz radę wyżyć tylko pijąc. Rośliny też potrzebują jedzenia.
Jeśli jesteś początkująca to zastanów się czym jest nasionko. Zawiera zarodek otoczony tkanką spichrzową, składnikami której się żywi i łupiną która je chroni. Tak długo jak mu starcza zapasów własnych nie należy go dokarmiać.
Po pikowaniu wszystko zależy do jakiej ziemi roślinę wsadziłaś. Im więcej w niej nawozu tym później musisz dokarmiać. Jeśli wsadzisz w torf odkwaszony musisz zasilać od razu.
To co piszę dotyczy wszystkich roślin, nie tylko papryk.

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
seba1999
 Tytuł: Re: Papryka do gruntu. Część 6
PostNapisane: 26 mar 2017, o 21:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4399
Skąd: Gdzieś na wschód od Kielc

 ---
Możesz podlewać biohumusem lub innym eko nawozem. Przecież nikt nie zmusza do sztucznych nawozów :D

_________________
Ogród i Warzywnik Młodego Ogrodnika
Klub Wesołych Ogrodników
Inne


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
werutka
 Tytuł: Re: Papryka do gruntu. Część 6
PostNapisane: 26 mar 2017, o 21:59 
Offline
200p
200p
Postów: 218
Skąd: śląsk

 ---
Whitedame dziękuję , no tak jest sporo prawdy w tym co mówisz...
Seba niby eko nowozy i biohumusy niby są naturalne, ale z drugiej strony pytanie czy dają radę tak jak te sztuczne dostarczyc roślinom zapotrzebowania. :?: ;:151

_________________
Pozdrawiam, Werka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 40 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Albert79 i 59 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *