Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 268 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 20  
Autor Wiadomość
PHOENIX
 Tytuł: Jarmuż
PostNapisane: 30 mar 2011, o 23:04 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 90
Witajcie ! W tym roku postanowiłam w moim warzywniaku umieścić parę nowości - no w sensie dla mnie , bo tak naprawdę jeśli chodzi o tytułowe warzywo to większy archaizm niż król Mieszko I :lol: :lol: :lol: Ale teraz tak na poważnie - postanowiłam wzbogacić mój ogród między innymi o tytułowy Jarmuż . Zakupiłam nasiona firmy Legutko o fioletowych liściach . Może ktoś z Was już uprawiał tą roślinę i poda mi troszkę informacji na tacy - najlepiej wraz z przepisami na dania :wink: Pozdrawiam i ze swojej strony obiecuję fotorelację z uprawy _ dla laików takich jak ja :wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pomidormen
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 31 mar 2011, o 07:38 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1800
Skąd: lubelskie

 ---
Jak to smakuje?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wiliam
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 1 kwi 2011, o 13:04 
Offline
50p
50p
Postów: 73
Skąd: Poznań

 1 szt.
Z moich doświadczeń warzywo zupełnie bezproblemowe, wysiewam je od kilku lat i zawsze rośnie bujnie. Jeszcze nigdy nie złapało jakichś chorób ani szkodników. Może zostać nawet na zimę. Aha - ja mówię o wersji zielonej, a nie fioletowej - może z nimi jest inaczej.
Gorzej tylko ze smakiem - mi osobiście nie smakuje - uprawiam je głównie dla mojego królika, który go uwielbia.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ania D.
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 1 kwi 2011, o 19:36 
Offline
500p
500p
Postów: 578

 1 szt.
Ja sieję jarmuż od lat. Jest intensywny w smaku, ale my bardzo lgo ubimy. Sieję w maju albo i czerwcu, i tak ładnie wyrośnie. Bezproblemowe warzywo, nie choruje, nie ma szkodników. Zimuje bez problemu. W zimie stopniowo zbieramy tyle liści, ile nam potrzeba na raz. Mamy jarmuż gdzieś do lutego, potem nam się kończy. Najbardziej lubimy z duszoną cebulką, pomidorami, czosnkiem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
pomidormen
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 4 kwi 2011, o 08:43 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1800
Skąd: lubelskie

 ---
Mi zawsze jarmuż kojarzył się z roślina ozdobną, a szpinak z zielonym g.. na talerzu na stołówce. Przekonałem się do szpinaku, teraz spróbuję do jarmużu.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wiliam
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 4 kwi 2011, o 10:12 
Offline
50p
50p
Postów: 73
Skąd: Poznań

 1 szt.
Ania D. czy mogłabyś napisać dokładny przepis, bo te składniki mnie zaciekawiły - może w końcu polubię ten jarmuż
z góry dziękuję


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
NITKA
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 4 kwi 2011, o 23:20 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1240
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Jarmuż jest bardzo wartościową rośliną, zasobną w witaminy A i C, oraz wapń, fosror i żelazo, a jak wiemy człowiek żelazo zawarte w roślinach (głównie zielonych) przyswaja najlepiej. :wink:
Ja przyrządzam jak szpinak. lub dodaję do zupy jarzynowej. Mój sąsiad robi z tego zupę - krem z dodatkiem brukselki i zielonego groszku, ale ja jeszcze nie próbowałam. :)

_________________
pozdrawiam, Anita


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwonas85
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 7 kwi 2011, o 20:34 
Offline
200p
200p
Postów: 297
Skąd: okolice Chełmna/ kuj - pom

 ---
ja dzisiaj posiałam pierwszy raz jarmuż - zielony...jeśli wzejdzie poproszę o ten przepis na jarmuż z dymką i pomidorami ;)

_________________
mój ogródek przydomowy


Góra   
  Zobacz profil      
 
Rusalka
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 7 kwi 2011, o 20:58 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1665
Skąd: Siedlce

 1 szt.
moj się aklimatyzuje w "namiocie" z sałata.. a potem eksmisja :)
mam tylko nadzieję że nie smakuję jak rukola bo ta mi jednak nie podeszła :D

_________________
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwonas85
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 13 cze 2011, o 21:01 
Offline
200p
200p
Postów: 297
Skąd: okolice Chełmna/ kuj - pom

 ---
Mój jarmuż już gotowy do zjedzenia. Wyciąć cały czy rwać po listku i będą odrastać ze środka? Sprubuję przyrządzić go jak szpinak...
Aniu rukola mi nie podeszła jak Tobie ;) skazałam ją na eksmisję.

_________________
mój ogródek przydomowy


Góra   
  Zobacz profil      
 
NITKA
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 13 cze 2011, o 21:51 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1240
Skąd: lubelskie

 1 szt.
A, jaki smak miała wasza rucola - taki ostry, czy bardziej smakowała jak trawa..?

_________________
pozdrawiam, Anita


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwonas85
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 13 cze 2011, o 21:54 
Offline
200p
200p
Postów: 297
Skąd: okolice Chełmna/ kuj - pom

 ---
oj kurcze nie potrafię określić, dość ostry, mi wogóle nie podeszła. Jak była młoda lekko smakowała orzechem, ale też ostra.

_________________
mój ogródek przydomowy


Góra   
  Zobacz profil      
 
NITKA
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 13 cze 2011, o 22:15 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1240
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Jak tak, to ok. Zapytałam, bo ja miałam dwie odmiany - taką ostrą właśnie i trawiastą, ta druga była nie do zjedzenia. My akurat Rucolę ( tą ostrą ) bardzo lubimy, ale jako dodatek, do rozmaitych sałatek ( z pomidorami np.), sałaty ze śmietaną czy pizzy, tylko że my bardzo lubimy ostre potrawy, więc może to stąd. :D

_________________
pozdrawiam, Anita


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Bufo-bufo
 Tytuł: Re: Jarmuż
PostNapisane: 14 cze 2011, o 15:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3723
Skąd: Pomorze Gdańskie

 więcej niż 1
Uprawiam po raz pierwszy obie odmiany jarmużu - zieloną i czerwoną, na razie czerwony jest silniejszy - jakieś 3x większy od zielonego (wynika to stąd, że został wcześniej wysiany). Czerwony jest na pewno bardziej dekoracyjny. Powszechna jest opinia że warzywa żółte i czerwone są zdrowsze od zielonych to kolejce "ZA" - za czerwoną odmianą.
Czekam aż wyrośnie rukola, a to dlatego, że bardzo mi smakuje, rok temu jadłam ją chyba na każdej kanapce. Ma wyraźny smak. Póki co dość oficie wyrosła i zastępuje mi rukolę cykoria liściowa (zawiera białko, sole mineralne i związki pobudzające trawienie), w smaku jest bardzo neutralna, może to i dobrze, dzięki temu można ją stosować prawie do wszystkiego.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 268 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 20  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Danivil, FreGo, maciej39, Pizza i 51 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *