Uprawa melonów cz. 2
- pekaesik
- 50p
- Posty: 64
- Od: 12 kwie 2019, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Sulejówek k/Warszawy
Re: Uprawa melonów cz. 2
Nie wiedziałem że melony można kisić. To eksperyment?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3069
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Uprawa melonów cz. 2
Też jestem tego ciekawy Proszę o dokładny opis co i jak. Może niedojrzałe arbuzy też można kisić?
Ostatnio zebrałem pierwsze dwa melony, każdy ważył niecały kilogram. Nie jadłem, bo oddałem w dobre ręce
Ostatnio zebrałem pierwsze dwa melony, każdy ważył niecały kilogram. Nie jadłem, bo oddałem w dobre ręce
Re: Uprawa melonów cz. 2
Kiszone melony smakują jak ogórki, tylko są mniej soczyste. To dobry sposób na zagospodarowanie ostatnich owoców. Można je mieszać z arbuzami, lekko zaczerwienionymi pomidorami i jabłkami.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1086
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: DW
Re: Uprawa melonów cz. 2
To melon żółty miodowy. Pachnie jak jest dojrzały, ale są szanse, że nie będzie najgorszy jak go trochę potrzymasz.tenebri pisze:Ostatni melon zerwany. Nie wiem czy będzie już dobry, ale krzaczek już usechł więc nie było sensu go trzymać w szklarni. Kolor ma żółty jednak wcale nie pachnie. Może ta odmiana tak ma nie wiem. Potrzymam go trochę w domu w ciepłym i za parę dni spróbuję.
-
- 200p
- Posty: 288
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Ktoś zna jakieś dobre odmiany melonów Piel de Sapo?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1086
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: DW
Re: Uprawa melonów cz. 2
Piel de Sapo to właśnie odmiana.
U mnie jeszcze dwa wiszą na krzaku w uprawie pionowej w tunelu. Jeden wczoraj zjedzony - w smaku taki jak... Piel de Sapo... bardzo charakterystyczny, inny niż inne. Mi bardzo smakuje.
Poza tym jeden z większych melonów, o twardej skórce, przez co dobrze się przechowuje i dobrze znosi transport (nawet jak jest bardzo dojrzały).
U mnie jeszcze dwa wiszą na krzaku w uprawie pionowej w tunelu. Jeden wczoraj zjedzony - w smaku taki jak... Piel de Sapo... bardzo charakterystyczny, inny niż inne. Mi bardzo smakuje.
Poza tym jeden z większych melonów, o twardej skórce, przez co dobrze się przechowuje i dobrze znosi transport (nawet jak jest bardzo dojrzały).
-
- 200p
- Posty: 288
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Nie do końca. Jest to jeden z gatunków melona ale należy do grupy Inodorus a nie jak np galia do Muscat. A dopiero później masz odmiany różne, no większe lub mniejsze owoce, ciemniejsza skórka itp itd.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Dziś dostałam nasiona melona Etiopian z Dagestanu, ciekawe czy się udadzą w naszym klimacie. Z wyglądu bardzo podobny do melona od Franta. Jednak jest to odmiana przeznaczona do handlu, przewożona na dalekie odległości, więc powinna mieć twardszą skorupę. Frantelupe jest pyszny i może poleżeć nawet tydzień, jednak trzeba się z nim obchodzić bardzo ostrożnie.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Aria skąd zdobyłaś nasiona melona Frantelup? Przejrzałem pobieżnie wątek melonowy i wygląda ta odmiana na plenną i dość odporną.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Nasiona Frantelupe mam z AWN z 2011r, od tego czasu ustalam tą krzyżówkę.
Mam kilka typów w miarę ustalonych. To świetne odmiany amatorskie jednak do sprzedaży się nie nadają, takiej na większą skalę, skórkę mają cienką, wrażliwą na odgniecenia.
W przyszłym sezonie skrzyżuję go z Etiopskim i może uda się uzyskać bardziej handlową wersję.
Frantelupe jest melonem wczesnym, można go siać bezpośrednio do gruntu, jak ogórki. Pierwszy dojrzewa u mnie około 20 lipca a ostatnie zebrałam w tym roku w połowie września. Jest bardzo plenny, wielkość owoców u mnie 2-3,6 kg, u Franta osiągał prawie 5 kg. Dojrzały melon ma żółtą skórkę, pomarańczowy miąższ, charakterystyczny zapach i intensywny melonowy słodki smak, który odziedziczył po swoim przodku, melonie Charentais.
Mam kilka typów w miarę ustalonych. To świetne odmiany amatorskie jednak do sprzedaży się nie nadają, takiej na większą skalę, skórkę mają cienką, wrażliwą na odgniecenia.
W przyszłym sezonie skrzyżuję go z Etiopskim i może uda się uzyskać bardziej handlową wersję.
Frantelupe jest melonem wczesnym, można go siać bezpośrednio do gruntu, jak ogórki. Pierwszy dojrzewa u mnie około 20 lipca a ostatnie zebrałam w tym roku w połowie września. Jest bardzo plenny, wielkość owoców u mnie 2-3,6 kg, u Franta osiągał prawie 5 kg. Dojrzały melon ma żółtą skórkę, pomarańczowy miąższ, charakterystyczny zapach i intensywny melonowy słodki smak, który odziedziczył po swoim przodku, melonie Charentais.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1086
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: DW
Re: Uprawa melonów cz. 2
Dziś przekroiłem przedostatniego melona Piel de Sapo z tego sezonu. Leżał sobie prawie miesiąc na parapecie po zerwaniu i ponieważ koniuszek zaczął się już psuć to poszedł pod nóż. Reszta owocu okazała się zdrowa i smaczna