Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 293 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 18  
Autor Wiadomość
szary
 Tytuł: Patison
PostNapisane: 9 mar 2009, o 22:38 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 4
Skąd: Gdynia
Witam, to mój pierwszy post na forum. Próbowałem wyszukać informacje przez wyszukiwarkę, ale bezskutecznie.
Czy mógłby ktoś poradzić mi, czy i kiedy należy sadzić patisona do gruntu, czy poprzedzić to rozsadami? Mam działkę, a na niej szklarnię.

proszę o podpowiedzi.
pozdrawiam.

Ryszard


Góra   
  Zobacz profil      
 
harlej1
 Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2009, o 23:15 
Offline
200p
200p
Postów: 416
Skąd: Wrocław
patison nie wymaga szklarnii, nasz klimat w zupełności mu wystarczy, a z sianiem jest jak u innych dyniowatych, do doniczek na wcześniejsze zbiory wysiewaj w I-II deadzie kwietnia a do gruntu po zimnych ogrodnikach, czyli po 15 maja


Góra   
  Zobacz profil      
 
szary
 Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2009, o 23:23 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 4
Skąd: Gdynia
dziękuję za pomoc :)

_________________
pozdrawiam,

Ryszard


Góra   
  Zobacz profil      
 
harlej1
 Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2009, o 08:11 
Offline
200p
200p
Postów: 416
Skąd: Wrocław
żeby zwiekszyć szanse na kiełkowanie roślin, to przed sianiem namocz ze dwie godziny w ciepłej wodzie, patison jak inne dyniowate wymaga gleby zasobnej w składniki takie jak azot itp. więc warto wsypać z 5-6 łopatek dobrze rozłożonego kompostu, w sezonie można podlewać pokrzywicą, sadzić trzeba: myślę że w rozstawie 80-100


Góra   
  Zobacz profil      
 
liria1
 Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2009, o 11:14 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 82
Skąd: Kraków
Uprawiałam patisony nie sprawiały kłopotu rosły sobie w gruncie jak ogórki czy cukinia :D

_________________
liria1


Góra   
  Zobacz profil      
 
szary
 Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2009, o 18:08 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 4
Skąd: Gdynia
dziękuję za pomoc :lol:

_________________
pozdrawiam,

Ryszard


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tomek-Warszawa
 Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2009, o 12:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2992
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Czy patisony je sie na surowo?

_________________
Rośliny uszlachetnia się przez uprawę, ludzi przez wychowanie.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alice
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2009, o 09:13 
Offline
200p
200p
Postów: 269
Skąd: Śląskie

 więcej niż 1 szt.
Patison należy do dyniowatych a nie słyszałam ,żeby cukinie czy dynie jadło się na surowo aczkolwiek nie znam się tak dobrze na gotowaniu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Beatrice
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2009, o 10:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2086
Skąd: Szczecin

 więcej niż 1 szt.
tomek-warszawa napisał(a):
Czy patisony je sie na surowo?

Nie, malutkie można marynować. Większe kroję w plastry 1 cm , solę, obtaczam w jajku i mące, smażę. pychotka

_________________
Mini, mini kolekcyjka Beaty
Mapsiowy świat


Góra   
  Zobacz profil      
 
kontra
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2009, o 11:07 
Offline
200p
200p
Postów: 384
Skąd: okolice Warszawy

 0 szt.
Patisona nie próbowałam, ale i dynię i cukinię bardzo lubię na surowo. Cukinię zazwyczaj w sałatkach, a dynię zarówno w sałatkach jak i samą - chrupię jak marchewkę.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
fezo
 Tytuł:
PostNapisane: 25 sie 2009, o 14:12 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 116
Skąd: Łuków

 1 szt.
kontra napisał(a):
Patisona nie próbowałam, ale i dynię i cukinię bardzo lubię na surowo. Cukinię zazwyczaj w sałatkach, a dynię zarówno w sałatkach jak i samą - chrupię jak marchewkę.


Czy można kisić / tak jak ogórki na zimę, w wodzie z solą i przyprawami / patisony i czy je obierać czy nie???
Mam parę kilo takich o średnicy 10-12cm .
Wiem że można kisić jak ogórki , ale te młode a ja mam nieco starsze a najważniejsze czy obrać czy nie. :idea: :idea: :idea:


Góra   
  Zobacz profil      
 
Inka10
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2009, o 20:15 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 143
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Fezo, cukinię można kisić jak ogórki, więc myślę, że patisony również. Ale po około 7-10 dniach (po fermentacji) trzeba je zagotować, koniecznie -bo zrobią się miękkie. Patisonów nie trzeba obierać, wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki. Można je też zrobić w delikatnej zalewie octowej, z liśćmi selera i kopru-są pyszne. Bardzo smaczne są też nadziewane- jutro robię na obiad :) .
Pozdrawiam -Iza.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dahrecki
 Tytuł: Re: Patison
PostNapisane: 12 maja 2010, o 01:41 
Offline
100p
100p
Postów: 137
Skąd: Nowa Wies k/Pruszkowa

 więcej niż 1 szt.
Ojej, takie swietne forum o ogrodnictwie, a tylko jeden watek o patisonach i to bardziej kulinarny niz ogrodniczy :D ? chyba, ze zle szukam.

W przyszlym tygodniu chcialabym wysiac nasiona patisona, ale zalezy mi na znalezieniu odmiany, ktora daje duze owoce. Kiedys takie nasiona mialam - wyrosly mi okazy o ok. 20 cm srednicy. Innym jednak razem posialam nasiona z hipermarketu i te co wzeszly daly mi warzywka z srednica lekko ponad 10 cm :shock: .

Bede wdzieczna za informacje czy ogladajac nasiona mozna rozpoznac co z nich wyrosnie. Ewentualie gdzie kupic (nawet wysylkowo) sprawdzone nasiona dajace duze warzywa.

Pozdrawiam,
Iza

_________________
Pozdrawiamy, Iza i Darek
Domowe Dahreckich
Witarianie, weganie...zdrowie inaczej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Patison
PostNapisane: 12 maja 2010, o 10:34 
Offline
500p
500p
Postów: 868
Skąd: Stargard

 0 szt.
Ponoć odmiana disco daje owoce 20 cm.

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dahrecki
 Tytuł: Re: Patison
PostNapisane: 12 maja 2010, o 10:39 
Offline
100p
100p
Postów: 137
Skąd: Nowa Wies k/Pruszkowa

 więcej niż 1 szt.
Dzięki za podpowiedź! Idę zatem w disco patisonowe :tan .

Pozdrawiam,
Iza

_________________
Pozdrawiamy, Iza i Darek
Domowe Dahreckich
Witarianie, weganie...zdrowie inaczej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
frant
 Tytuł: Re: Patison
PostNapisane: 12 maja 2010, o 10:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 785
Skąd: kujawy

 1 szt.
Mialem kiedyś Disco , i owoce były tak do 15-18cm . Ale takiej wielkości to już niemal dojrzale , po prostu łupina twarda jak kamień , trudna w obieraniu . Faktycznie do spożycia należy zbierać w duzo mlodszej fazie . No chyba , ze chodzi Ci o pozostawienie na zime jako ozdobne , bo pewnie niezle sie przechowuje .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dahrecki
 Tytuł: Re: Patison
PostNapisane: 12 maja 2010, o 11:44 
Offline
100p
100p
Postów: 137
Skąd: Nowa Wies k/Pruszkowa

 więcej niż 1 szt.
Chodzi mi o patisony do jedzenia, no może dwie sztuki jako ekspozycję. Te co ja kiedyś miałam były duże i nie miałam z nimi problemów z obieraniem. Na pewno poza disco jest jeszcze jakaś odmiana o dużych warzywach i w miarę miękkiej skórce.

Pozdrawiam,
Iza

_________________
Pozdrawiamy, Iza i Darek
Domowe Dahreckich
Witarianie, weganie...zdrowie inaczej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 293 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 18  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 52 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *