Świeży pomiot kurzy zawiera ok 50 % wody. Zatem jeśli kolega
annodomini bierze 3 l suszonego obornika do rozcieńczania to świeżego nawozu trzeba wziąć dwa razy tyle czyli 6 l. Dalej obliczamy rozcieńczenie. Zalewając 6 l obornika 10 l wody mamy 16 litrów, w którym jest 6 l obornika. Procentowo mamy więc ok 40 % obornika w takiej mieszaninie. Po fermentacji bierzemy następnie 1/16 takiej brei na każde 10 l wody. W każdej 1/16 części jest ok 0,4 l obornika w stanie takim, jaki użyliśmy do fermentacji. To 0,4 l znajduje się w 10 l wody zatem w 1 litrze znajduje się 0,04 l użytego obornika. Teraz, aby ocenić w przybliżeniu skład takiej mikstury musimy przejść na stężenia wagowe.
Litr świeżego obornika waży ok 0,8 kg zatem w roztworze do podlewania mamy 0,03 kg świeżego obornika w każdym litrze do podlewania. Skład takiego obornika jest następujący:
azot - 2,3 % ; fosfor - 2,1 % ; potas - 1,8 %
http://www.oschrbialystok.internetdsl.p ... uralne.pdf
Zatem 1 l takiego gotowego do podlewania nawozu będzie zawierał:
azot - 2,3 x 30/100 = 690 mg/l
fosfor - 2,1 x 30/100 = 630 mg/l
potas - 1,8 x 30/100 = 540 mg/l
W przypadku azotu trzeba wziąć pod uwagę równoważnik nawozowy równy 0,3 zatem dostępnego azotu będzie 690 x 0,3 = ca 200 mg/l
Takim więc roztworem nawozu można nawozić dając po 1 l co drugi dzień, lub 2 l co 3 dni, lub 3 l co 4 dni
PS.. Nie ma więc, jak widać, powodów do zmartwień, jak wysuszyć obornik
. Rozcieńczenie jest tak, jak 1 : 33, więc nawet jeśli popełnimy 10 % błędu na początku w ocenie ilości obornika co do jego wagi czy objetości, to końcowa różnica w zawartości składników będzie niewielka rzędu 6-20 mg/l