Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1149 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 68  
Autor Wiadomość
radog
 Tytuł: Wszystko o pomidorach cz. 9
PostNapisane: 14 lip 2014, o 22:06 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 391

 1 szt.
Poprzednia część jest tutaj :arrow: Wszystko o pomidorach cz. 8


Jak rozpoznać że malachitowa szkatułka nadaje się na stół? Pierwszy raz mam tego pomidora, jeden zaczyna zmieniać kolor więc wolę dopytać niż jeść rozpaprańca ;:131


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jode22
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 14 lip 2014, o 22:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3781
Skąd: Warszawa, Praga Południe

 1 szt.
Musisz go wyczuć ;:306 . Dojrzały i dobry do jedzenia jest zielony. Jak zmienia kolor na lekko żółty, to już jest przejrzały ;:222 .

_________________
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Sprzedam, kupię, wymienię - jode22
Ogród przydomowy Joli


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
radog
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 14 lip 2014, o 22:13 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 391

 1 szt.
O kurna ;:oj To mój właśnie zaczyna się robić żółtawy. A nie da się go jakoś "wymacać"? :lol:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa-s
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 14 lip 2014, o 23:11 
Offline
500p
500p
Postów: 766
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Jak robi się lekko żółtawy,to najwyższa pora go zjeść,później robi się za miękki i traci swój smak/lekko kwaskowy/,a staje się raczej mdły w smaku.Takie jest moje odczucie,a mam tego pomidorka drugi sezon. :wit

_________________
Ewa
nadwyżki ogrodowe.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ED99
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 14 lip 2014, o 23:43 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 221
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Cytat :
"nie jedz nic z zielonych pomidorów.100g niedojrzałych pomidorów zawiera 30 mg solaniny, która w miarę dojrzewania owocu zanika. W żółtych nie ma jej prawie wcale.Spożycie powyżej 400mg solaniny jest śmiertelne."
-Ciekawe jak jest z zawartością solaniny w Malichitowej szkatułce ?

_________________
Pozdrawiam ED.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Laryssa11
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 15 lip 2014, o 09:53 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 604
Skąd: Warmia

 0 szt.
http://books.google.pl/books?id=jJBEB6u ... ch&f=false

Tu jest dużo o solaninie w pomidorach i ziemniakach, jeśli kogoś interesuje.
Cytat z powyższego:
Najniższą dawką solaniny powodującą objawy toksyczne u człowieka jest 2mg/1kg masy ciała.
2,8mg/kg m.c. powoduje silne zatrucia, zaś od 5mg/kg można zatruć się śmiertelnie, choć bywały i przypadki, że dopiero 50mg/kg powodowało śmierć.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 15 lip 2014, o 10:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2878
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
ED99 napisał(a):
Cytat :
"nie jedz nic z zielonych pomidorów.100g niedojrzałych pomidorów zawiera 30 mg solaniny, która w miarę dojrzewania owocu zanika. W żółtych nie ma jej prawie wcale.Spożycie powyżej 400mg solaniny jest śmiertelne."
-Ciekawe jak jest z zawartością solaniny w Malichitowej szkatułce ?


Zielone pomidory w tym cytacie = niedojrzałe pomidory
Żółte pomidory to nie do końca dojrzałe czerwone czy żółte docelowo?
Gdzie w tym wszystkim jest Malachitowa Szkatułka, której docelowy kolor jest zielony z przezroczystą żółtą skórką?

_________________
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Brzoskwinia87
 Tytuł: Przeniesienie pomidorów
PostNapisane: 17 lip 2014, o 04:13 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 1

 0 szt.
Witajcie, to mój pierwszy post i mam nadzieję że dział dobry. :) Do tej pory znalazłam dużo przydatnych informacji na tym forum ale o tym chyba nigdzie nie było. Do rzeczy - posiadam folię pod którą rosną sobie pomidorki, niestety tak feralnie wyszło, że będzie kopana kanalizacja i rura będzie szła akurat w tym miejscu gdzie jest folia. :( Ma ktoś jakiś pomysł jak je przenieść? Boję się że się połamią. Pomidorki rosną w pierścieniach więc chociaż z tym łatwiej by było. Jest ich około 35 krzaczków.

_________________
"Czy nie star­czy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mie­szkać wróżki?" :) Douglas Adams


Góra   
  Zobacz profil      
 
Pelasia
 Tytuł: Re: Przeniesienie pomidorów
PostNapisane: 17 lip 2014, o 09:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3836
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
:wit Ja tydzień temu przenosiłam jednego pomidora ze skrzyni do gruntu(marnie rósł). Wykopałam go razem z bryłą ziemi i na szpadlu przeniosłam go do wcześniej wykopanego, zaprawionego ,zalanego wodą dołka. Rośnie :wink:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justynaalan
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 17 lip 2014, o 18:23 
Offline
50p
50p
Postów: 71

 0 szt.
Witajcie! W gruncie mam posadzone pomidorki bawole serce, ozarowski, koralik, malinowy olbrzym czy jakos tak. Wszystkie prowadze na dwa pedy oprocz koralika idzie na zywiol. Niektore krzaki maja juz po 1,5 m. Moje pytanie kiedy je oglowic ? Maja mnostwo kwiatkow.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
BobejGS
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 17 lip 2014, o 18:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 12635
Skąd: Grzybno Wlkp

 1 szt.
Musisz sobie sama przeliczyć :) Wszystko zależy od tego kiedy u Ciebie zaczynają się przymrozki. Od tej daty odejmujesz 2mce, bo tyle mniej więcej potrzebuje pomidor od zawiązania do czasu aż dojrzeje i wtedy ogławiasz :) Wszystko przeliczasz tak aby pomidor spokojnie dojrzał na krzaku :wink: Wrazie jakby przymrozki przyszły wcześniej to zbierzesz już ładne sztuki.

_________________
Pozdrawiam BŁAŻEJ
Nasiona warzyw gigantów
BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.1, cz.2, cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mroovka
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 17 lip 2014, o 23:05 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 107
Skąd: pomorskie

 0 szt.
Może ktoś podpowie, co to za odmiana? Kupiłam sadzonkę w sklepie ogrodniczym jako Krakus :roll: Jest to najwyższy krzak w tunelu - ok 2m i dalej rośnie...
Obrazek
Obrazek

_________________
Ola


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
chudziak
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 17 lip 2014, o 23:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2317
Skąd: gm.Konopiska k/Częstochowy

 1 szt.
mroovka napisał(a):
Może ktoś podpowie, co to za odmiana?

Kształt owoców przypomina odmianę koktajlowa Yellow Pear :roll:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
BobejGS
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 17 lip 2014, o 23:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 12635
Skąd: Grzybno Wlkp

 1 szt.
Ten drugi na jakąś gruszke wygląda albo red pear albo yellow pear chyba :D

_________________
Pozdrawiam BŁAŻEJ
Nasiona warzyw gigantów
BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.1, cz.2, cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MoWo
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 17 lip 2014, o 23:19 
Offline
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Avatar użytkownika
Postów: 862
Skąd: Zalew Sulejowski - Łódzkie

 więcej niż 1 szt.
Na pewno nie Red Pear inny kształt owocu.
Na 95% Yellow Pear

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grazka100
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 17 lip 2014, o 23:31 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 995
Skąd: okolice Poznania

 więcej niż 1 szt.
Mam gruszkę. Jest bardziej jak żaróweczka :)
Ten wygląda inaczej.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogrodzona
 Tytuł: Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
PostNapisane: 18 lip 2014, o 00:10 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 40
Skąd: Szczecin

 0 szt.
Witam,
tylko proszę się nie śmiać. Pierwszy rok uprawiam pomidorki, a dzięki Waszej życzliwości mam 18 odmian z nasion akcjowych. Mam takie pytanie, jakie będę mieć pomidorki po użyciu Betoxon o25 SL ?
Na początku jak w pierwszym gronie pojawily się kwiatki ucieszyłam się ogromnie. Nie mając pewności czy pracowite owady mi je zapylą czy nie, czekalam. Kwiatki na większości pędów zaczęły usychać i zawiązków nie było.
Poczytałam na FO o zbawiennym środku na zapylanie, użyłam go i jestem w siódmym niebie, jeśli chodzi o ilość owoców. :tan
Jest fajno, ale dziś przyszło mi na myśl, że jeśli to prawda, że te pomidorki będą bez nasionek, to nie mam szansy na schomikowanie nasionek na kolejny rok. ;:131 :(
I pytanie drugie czy jest jakiś związek pomiędzy martwymi dwoma pszczółkami, a zastosowanym Betoxonem?

_________________
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1149 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 68  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Mikar, Rbert i 63 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *