Bób - choroby i szkodniki
Bób - choroby i szkodniki
Byłem na działce i zobaczyłem, że niektóre łodygi bobu w górnej części pokryte, oblepione są jakby ziarenkami czarnego maku. Co to jest?
Czym to potraktować?
Przy okazji oprysku słoneczników gnojówką z pokrzyw (mszyce) profilaktycznie opryskałem też bób.
Czym to potraktować?
Przy okazji oprysku słoneczników gnojówką z pokrzyw (mszyce) profilaktycznie opryskałem też bób.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czym potraktować te mszyce gdyby oprysk z gnojówki nie był skuteczny?przemek1136 pisze:Te Twoje "jakby ziarenka czarnego maku" to z pewnością mszyca trzmielinowo-burakowa, jeden z najgroźniejszych szkodników bobu. Być może, że Twój oprysk okazał się skuteczny i na pędach są już tylko pozostałości mszyc. Musisz To sobie wyjaśnić.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2014, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bób - choroby,szkodniki
Witam wszystkich forumowiczów! Proszę o pomoc gdyż nie mogę znaleźć nic co by pasowało - bób ma jakieś 15 cm wysokości, młode liście zwijają się, rośliny marnieją ale brak jakichkolwiek innych objawów typu pogryzione liście nalot czy mszyce, nic a nic, liście są czyste. Co może być przyczyną? Parę tygodni temu kilka krzaczków zaatakowała pchelka wtedy było widać pogryzione liście opryskalam decisem i pomogło. Ale teraz pchelki nie widzę co może być przyczyną?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pozwijane liście bobu
Obejrzyj korzenie.
-
- 0p - Nowonarodzony
Mąż wykopał jeden najbardziej zmarnowany krzaczek i stwierdził że korzenie są ładne, ale osobiście nie widziałam więc pewności nie mam... Spróbuję dziś wykopać kilka i ocenić, na pewno jest sporo pędraków na działce, o czym dowiedziałam się jakiś miesiąc temu przekopując inne części działki (bób był posiany w marcu kiedy nie było ich jeszcze widać). Teraz przekopując w innych miejscach wyjmuję ich z ziemi dziesiątki. Czyli to raczej nic innego jak pędraki? Czy jest na to jakiś sposób? Co z bobem? Zostawić i czekać czy może ocaleje chociaż parę krzaczków czy lepiej od razu przekopać wszystko i wytępic to dziadostwo chociaż w jakimś procencie?
-
Najprawdopodobniej to jest przyczyna.Jeżeli korzenie zostały zjedzone to roślina obumiera.Jeżeli nie pędraki to może być grzybek: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=932
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki za link, sprawdzę te korzenie. A co do pędraków to jest na nie jakaś rada? Słyszałam że odstrasza je gryka, czy jeśli wysieję miejscami trochę gryki to wyniosą się z działki?
-
Nie słyszałem o gryce.jest biologiczny preparat bakteryjny na pędraki : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=14 ,jest też: http://www.floks.pl/biomass-sugar-prepa ... d1062.html , http://majawogrodzie.tvn.pl/128,Walka-z ... orada.html , są też preparaty chemiczne ,ale to tylko na trawnikach.Najbardziej ekologiczne są krety,ale nie każdy je lubi 

-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję jeszcze raz za pomoc, to jednak był grzybek, owszem pendraków też było sporo ale główny winowajca to grzyb. Niestety wszystko szlag trafił... Co do kretów to jakby ktoś miał w nadwyżce to zapraszam do mnie, nie mam nic przeciwko już wolę kreciki niż pendraki a jak na złość u nas ani jednego...
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Gorczyca i żyto odstrasza..., ale nicienie. Z pędrakami nie tak łatwo, ale pewnie by się znalazła jakaś metoda biologiczne, i skoro są to pomyśl o poszukaniu jakiejś.Paulinka83 pisze:Dzięki za link, sprawdzę te korzenie. A co do pędraków to jest na nie jakaś rada? Słyszałam że odstrasza je gryka, czy jeśli wysieję miejscami trochę gryki to wyniosą się z działki?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!