Pancerna roślina, praktycznie nic poza podlewaniem przy niej nie robiłam, przetrwała mrozy, a bulwy były twarde i jędrne

W miejscu które szczególnie przeczesałemi nawet szpilka by nie przemkła to teraz rośnie 10 sztuk topinambura i są już wysokie na jakieś 25cm , a wydawało mi się że wyczyściłem do cna wszystko.Grech pisze:Czy topinambur już powinien wychodzić z ziemi czy jeszcze za wcześnie? Gdzieś na początku kwietnia posadziłem kilka bulw i cisza. I nie wiem czy coś je zeżarło czy jeszcze trzeba poczekać.
Topinambur rośnie na wysokość 2-3 metrów. Z tego względu zazwyczaj się pokłada i jako ozdoba średnio wygląda.Karol_99 pisze:A jak postępować z topinamburem w ogrodzie jako roślina ozdobna?
Właściwie to jak się go raz posadzi, to może rosnąć wiecznie. Poza tym bardzo się rozłazi. Ja osobiście go wykopuję, gdy mam ochotę na bulwy (bardzo smaczne są). I jeśli byś to robił, to nie obawiaj się, on ci nie zaginie. Od najmniejszej pozostawionej bulwy wyrośnie piękna nowa roślina.Karol_99 pisze: Ile lat może rosnąć a jednym miejscu? Traktować go jako bylinę czy wykopywać co pare lat?