Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1320 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 78  
Autor Wiadomość
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 08:19 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Co w tym octanie działa stymulująco- trudno powiedzieć. Ponieważ jest sporządzony z octu winnego zawiera inne substancje pochodzenia roślinnego nie wyłączając witamin. Na pewno zawiera pektyny, kwas mlekowy, enzymy bakteryjne. To czy sam octan działa stymulująco czy też pozostałości z soków roślinnych łatwo jest sprawdzić opryskując równolegle te same rośliny octanem na bazie octu spirytusowego.
Jeden z moich recenzentów poinformował tu niedawno, że prowadził próby z kwasem salicylowym no ale jakoś nie chciał podzielić się z nami efektami. Właściwości tego kwasu w odniesieniu do roślin są ciekawe.

Cytuj:
Kwas salicylowy jest naturalnym regulatorem wzrostu i rozwoju roślin wpływającym na proces fotosyntezy, transpirację, pobieranie i transport jonów. Indukuje zmiany w anatomii liści i strukturze chloroplastów. Bierze udział w endogennym przenoszeniu sygnałów, pośrednicząc w obronie przed patogenami[5]. Odgrywa ważną rolę w reakcji odpornościowej roślin przejawiającą się produkcją białek związanych z patogenezą. Kwas salicylowy jest elementem nabytej odporności systemicznej, który umożliwia reakcję odpornościową w części rośliny innej niż ta zaatakowana przez patogen


Ale nieciekawa jest jego rozpuszczalność, bo tylko 1, 8 g w litrze wody. Poza tym kwas salicylowy został wycofany jako konserwant żywności, więc trzeba go zostawić w spokoju a zając się jego pochodnymi , a aspiryna taką jest. Ma tą zaletę pierwszą, że jest ogólnodostępna a rozpuszczalność w wodzie ma prawie dwukrotnie większą niż kwas salicylowy. Zastanawiam się jeszcze, czy użyć soli wapniowej czy też amonowej


Góra   
  Zobacz profil      
 
aga6671
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 08:36 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 102
Skąd: Śląsk

 0 szt.
Aż się nie moge doczekac kiedy zaczną pryskać swoje roslinki:)
Może po posadzeniu na miejsce docelowe też bedą tak ładnie rosły ;:138

_________________
Regulamin się kłania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 08:58 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Wyobrażam sobie co będzie, jeśli tak samo zachowają się np ogórki i warzywa liściowe a OW okaże się skuteczny na kanciastą plamistość i na mączniaka sałaty.
A może będziemy na pomidorach opryskiwać same owoce w miejsce saletry wapniowej, chroniąc je równocześnie przed SZW ?
Wszystkie próby przed nami.


Góra   
  Zobacz profil      
 
mirzan
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 09:57 
Offline
---
Postów: 4295

 0 szt.
Być może,octan działa też jako nawóz dolistny. Robiłem kiedyś próby ze środkiem Rivanol,
mocno bakterio, i grzybobójczy. Okazało się,ze też działa jako nawóz.
Wspomniałem,że bawiłem się kwasem salicylowym.To jest to,co jest w wierzbie,no prawie to.
Stosowałem na winorośli,nie było mączniaka prze cały sezon.Substancja ta,wywołuje naturalną
odporność. sam kwas salicylowy,jest do kupienia i bardzo tani.ale nie rozpuszcza się w wodzie,trzeba go najpierw rozpuścić w alkoholu i dodać do wody.
Nie wiem,czy kwas salicylowy,był stosowany,jako konsetwant,w przemysłowej produkcji,wiem,że jego pochodna tak,benzoesan sodu. Moja żona dodaje do słoików odrobinę
kwasu salicylowego,porcję taką jak główka zapałki, słoiki trzymają się zdrowo.Zawartość,
jeśli mam być dokładny.A mój kwasek mam już co najmniej 50 lat i jeszcze na kilkaset wystarczy.
Kupiłem go w aptece, aby go przerobić na fenol, a fenol na trójnitrofenol, który okazał się
świetnym barwnikiem, szczególnie do dłoni. Trzy tygodnie cytrynowe.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 12:15 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
mirzan napisał(a):
Nie wiem,czy kwas salicylowy,był stosowany,jako konsetwant,w przemysłowej produkcji


Był stosowany jako salicylan sodu. W Anglii stosowano onegdaj go do konserwacji piwa ale stwierdzono, że powodował nieżyty nerek. W badaniach klinicznych zaobserwowano uszkodzenia nerek oraz zaburzenia słuchu jak również zmniejszenie stężenia hemoglobiny i liczby erytrocytów. Przy stężeniu w osoczu krwi rzędu 500 mikrogram/ml występowały poważne zaburzenia OUN.

mirzan napisał(a):
Być może,octan działa też jako nawóz dolistny.


To jest wszystko gdybanie. Nich działa jak chce ważne, że stymuluje wyraźnie wzrost. Kto chce i ma możność niech przeprowadzi analizę chromatograficzną co tak naprawdę znajduje się w occie winnym poza kwasem octowym. Sam fakt, że preparat stanowi nośnik jonów wapnia ma już wpływ na wzrost i przyswajanie innych składników.


Góra   
  Zobacz profil      
 
mirzan
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 12:25 
Offline
---
Postów: 4295

 0 szt.
Ważne,że działa.Zamówiłem 100 gram octanu,bo nie chce mi taplać w occie. Poza tym,będzie wiadomo,czy działa sam octan,czy reszta.Jeśli nie zadziała,można podejrzewać, że ważne są inne składniki.
Kwas,a jego sól,to nie całkiem to samo. Sól ,chlorek sodowy, jadalny,kwas solny,raczej nie.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 12:50 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Celem eksperymentu było i jest sprawdzenie właściwości w zwalczaniu patogenów roślinnych. Ten efekt stymulacji jest zaskoczeniem ale i faktem.
Różnica między solą a kwasem jest w tym przypadku na korzyść spodziewanego efektu niszczenia patogenów.Roślina pochłania octan wapnia w formie jonów Następnie w komórkach czy wakuolach anion octowy albo powoduje acetylację albo jest odtwarzany jako kwas. Jedno i drugie może powodować dezaktywację enzymów poprzez przesuniecie kationów wodorowych. A przecież to nie grzyby czy bakterie niszczą komórki roślinne przy infekcji a wytwarzane przez nie enzymy.
Amen.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kanclerz
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 17:39 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 506
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Zrobiony w większych ilościach OWiMW jak długo można przechowywać te preparaty ???


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
offca11
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 18:02 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 247
Skąd: pod Krakowem

 1 szt.
już forumowicz pisał, ale nie chce mi się szukać w którym poście. OW jest stabilny i może być długo przetrzymywany a MW to raczej na bieżąco musi być robiony, można chwilę przetrzymywać w lodówce, nie jestem pewien jak długo ale pewnie około 2 tygodni wytrzyma

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 28 lut 2014, o 07:41 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6463
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Pomodoro, a ja Cię poproszę, żebyś mi powiedział=wyliczył ile dać kredy przy occie 10%.
Nie mam innego :(

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 28 lut 2014, o 07:56 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
W przepisie zmieni się tylko ilość octu. Zamiast 0,25 l użyjesz 0,15 l czyli zamiast 250 ml - 150 ml. Reszta przepisu nie zmieni się.


Góra   
  Zobacz profil      
 
offca11
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 28 lut 2014, o 10:31 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 247
Skąd: pod Krakowem

 1 szt.
Ja zachęcony zdjęciami opryskałem moją eksperymentalną paprykę cayenne, dla porównania zostawiłem jedną nie opryskaną, oby się to i u mnie potwierdziło :wit

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gosiawil478
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 28 lut 2014, o 10:35 
Offline
100p
100p
Postów: 138
Skąd: Pomorskie

 1 szt.
Jeśli roztwór był zrobiony wedle podanego przepisu to śmiało pryskaj co 7 dni. To jest efekt po 2 tygodniach. Oczywiście u mnie rozsada jest doświetlana i ma regulowaną temperaturę dzień/noc.

_________________
Pozdrawiam GOSIA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
offca11
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 28 lut 2014, o 10:43 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 247
Skąd: pod Krakowem

 1 szt.
To ja aż takich warunków jej nie zapewniam, ale to tylko parę siewek tak dla eksperymentu wysiane około 14 lutego. Idę zrobić fotkę jak teraz wyglądają i zaraz wstawię. Zrobione zgodnie z przepisem, na dnie została śladowa ilość osadu kredy ale podejrzewam, że to dobrze bo to znaczy, że cały ocet przereagował.
edit:
Obrazek
Tak teraz wyglądają, sorki za jakość bo komórką robiłem.

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gosiawil478
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 28 lut 2014, o 11:53 
Offline
100p
100p
Postów: 138
Skąd: Pomorskie

 1 szt.
Osad zostaje, ja to przecedzam przez gazę kilka razy złożoną, żeby nie zapchać opryskiwacza. W takim razie życzę powodzenia i czekamy na fotorelację.

_________________
Pozdrawiam GOSIA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krystynac50
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 2 mar 2014, o 12:52 
Offline
200p
200p
Postów: 310
Skąd: łódzkie

 0 szt.
Witam . Z dużym zainteresowaniem czytam wątek o OW. A to ze względu na brunatną plamistość która wystąpiła w tunelu po zeszłorocznych podtopieniach . W zeszłym roku dzięki MW. krzaki pomidorów przetrwały do końca września i owoce były zdrowe . Ale pryskałam po każdym podlaniu wodą ziemi . Zniszczyły się 2 uszczelki w opryskiwaczu bo czasami ciecz była bardziej klejąca .
Ponieważ jest to choroba której trudno pozbyć się więc zanosi się na kontynuację walki z grzybem albo zaprzestanie uprawy pomidora w tunelu . Ponieważ jakoś nie mogę rozstac się z uprawą tunelową to w tym roku spróbuję z OW. Jeśli okaże się skuteczny to będzie duże usprawnienie bo zrobienie MW zabiera dużo czasu i nie można robić go na zapas . Ze względu na cenę octu jabłkowego u nas 6 -7 zł za 250 ml nie będzie to tani oprysk .
Podobno w Auchman jest po 1,50 ( ale czy to jest na pewno ocet jabłkowy ), ale w promieniu 90 km nie mamy takiego sklepu .

_________________
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gosiawil478
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 2 mar 2014, o 12:56 
Offline
100p
100p
Postów: 138
Skąd: Pomorskie

 1 szt.
Może być jeszcze ocet winny. Poszukaj w jakimś markecie w swojej okolicy.

_________________
Pozdrawiam GOSIA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1320 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 49 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *