Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1320 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 78  
Autor Wiadomość
mirzan
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 24 lut 2014, o 23:51 
Offline
---
Postów: 4295

 0 szt.
Wpadłem tu,aby co nieco dowiedzieć się. Do czego mogę Cię prowokować? Wydaje mi się,
że bez porządnego laboratorium,trudno będzie wyizolować czystą substancję.
Trafiłem na octan wapnia,100 gram za 7 zet.Łatwiej by było obliczyć potrzebne stężenie
z gotowego produktu,bo robiąc mieszaninę samemu,nie określimy ile wody w wodzie.
Ale nie moja zabawa,z zainteresowaniem obserwuję.
Kombinowałem z kwasem salicylowym,który wywołuje naturalną odporność przeciwko
chorobom grzybowym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 00:55 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
mirzan napisał(a):
Wydaje mi się,
że bez porządnego laboratorium,trudno będzie wyizolować czystą substancję.


To tylko Ci się wydaje. Chciałem Cię zmartwić, bo ja już znalazłem na to sposób. Prosty jak konstrukcja cepa. Zawartość monomeru 2,7 % w próbce.
Wspólnie z koleżanką, która tu dla mnie testowała na swoich pomidorkach OW będziemy testować preparat w warunkach polowych.


Góra   
  Zobacz profil      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 07:03 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6461
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
A mnie się wydaje to trochę nie tak, bo:
robiąc mleczan wapnia z żurku, była argumentacja, że żurek oprócz kwasu mlekowego zawiera jeszcze mnóstwo innych składników,
które mogą ( lub w sumie nie muszą) wspomagać działanie utworzonego mleczanu.
Żeby tak naprawdę się o tym przekonać, trzeba by wykonywać opryski mleczanem wapnia
zrobionym z żurku i mleczanem wapnia zrobionym z czystego kwasu mlekowego.

Tymczasem tworząc teraz octan wapnia z lizozymu, mamy wziąć tylko jeden składnik z białka kurzego plus oczywiście ta kreda.
Czytając o składzie chemicznym białka jaja kurzego można się dowiedzieć, że nie tylko lizozym jest skutecznie działającym enzymem,
bo również i tu cytuję tekst z internetu :

Cytuj:
Poza walorem odżywczym, pewne frakcje białka pełnią funkcje bioaktywne.
Zawarte tu: lizozym, konalbumina, cystatyna, kwas sialowy, działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie,
chroniąc samą treść jaja przed zepsuciem, mogą te funkcje wykazywać w naszym organizmie,
szczególnie jeśli jemy świeże jaja „na miękko”.
Substancje te są również izolowane z jaj i wykorzystywane w produkcji leków.


No i tu się pojawia pytanie, czy konieczna jest izolacja lizozymu z białka?

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
mirzan
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 08:49 
Offline
---
Postów: 4295

 0 szt.
Dlatego,zastanawiałem się, czy nie można użyć białka rozcieńczonego wodą.Pomoże,to dobrze
a zaszkodzić nie może.Lizozym,nie ma wiele wspólnego z octanem wapnia,chodzi chyba o dwie różne metody.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 08:53 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
jokaer napisał(a):
Tymczasem tworząc teraz octan wapnia z lizozymu,


Oj, pomieszałaś dwie różne rzeczy. Octan wapnia to sól wapniowa kwasu octowego otrzymywany z octu i kredy którego w jajku kurzym nie ma. A lizozym to enzym chroniący żółtko jaj przed infekcją . To prawda, że w białku są obecne i inne związki nawet działające przeciwnowotworowo. W warunkach domowych rozfrakcjonowanie tych związków jest niemożliwe. Ja postawiłem sobie za cel wykorzystanie lizozymu i sprawdzenie jego skuteczności w ochronie warzyw.Wykorzystanie całego białka do oprysków jest niemożliwe z kilku względów:
- nie jest ono w wodzie rozpuszczalne do końca
- oprócz związków grzybobójczych zawiera i takie, które mogą być pożywką dla drobnoustrojów pozostając na powierzchni roslin
- sam lizozym jest niestabilny i łatwo ulega dezaktywacji. Wystarczy ubicie piany z białek- na przykład.

Jak pisałem udało mi się wykoncypowć prosty sposób uzyskania lizozymu z białka w roztworze wodnym i próby z nim będę w tym sezonie wykonywał.

Co się tyczy zaś preparatu z zobojętnionego zakwasu to pani Moderator też co nieco pokręciła.

jokaer napisał(a):
robiąc mleczan wapnia z żurku, była argumentacja,


Nie argumentacja a informacja. Cały czas moja koncepcja opierała się na grzybobójczych właściwościach kwasu mlekowego i mleczanu wapnia jak i na roli samych jonów wapnia w tworzeniu mechanizmu obronnego roślin. Omawiając temat zakwasu żytniego jako ekologicznego źródła kwasu mlekowego informowałem forumowiczów jakie inne związki znajdują się w zakwasie , które również spełniają pożyteczną rolę w sensie biologicznym.
Ja prosiłem w tym wątku o inny rodzaj pomocy a nie o taką pomoc bym musiał tu codziennie udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Szczególnie od Moderatorów mam prawo tego oczekiwać. Jeśli moje oczekiwania są ponad miarę proszę zamknąć ten wątek. Coraz mniejszą mam ochotę dzielić się tu jakąś wiedzą czy ciekawostkami.

Są jednak i relacje osób, które utrzymują we mnie chęć zajmowania się tymi tematami. To fragment z mojego PW :

Cytuj:
Jesienią zastosowałem mleczan wapnia przy podkarmianiu pszczół w dawce 5ml na 1litr syropu cukrowego, wcześniej przez kilka lat podawałem do syropu EM.
Jak robiłem przegląd pszczół 18 lutego 2014 to stwierdziłem dobry stan zdrowotny pszczół, najłatwiej to zauważyć oglądając ule i wylotki uli zaraz po pierwszym oblocie pszczół.
Jeśli są zaburzenia w układzie pokarmowym to całe ule pobrudzone kropkami kału, u mnie ścianki uli czyste a byłem u kolegi to w kilku rodzinach biegunki wystąpiły i ścianki uli pobrudzone odchodami.
Zastosowałem również mleczan wapnia w dawce 20l/ha rozpuszczone w 300litrach wody zamiast EM jesienią na plantacji nostrzyka białego, wiosną po ruszeniu wegetacji następne opryski z dodatkiem MW zrobię w celu wprowadzenia bakterii w środowisko glebowe.
Dziękuję za przepis, wpadłeś na świetny pomysł wykorzystując tak proste składniki.


Jeśli pani Moderator coś nie rozumie to ja chętnie wytłumaczę ale proszę nie przekręcać moich wypowiedzi i wymagać ode mnie jeszcze tłumaczenia. Założyłem ten wątek by borykać się z chorobami roślin a nie z ludźmi.


Góra   
  Zobacz profil      
 
mirzan
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 09:11 
Offline
---
Postów: 4295

 0 szt.
Może będzie przydatne dla osób chętnych do wyizolowania lizozymu:
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2004,% ... ajczak.pdf


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 09:31 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Może.

Lizozym ma jeszcze jedną ciekawą właściwość o której nie ma ani słowa w tym artykule . Ta właściwość pozwala na wyizolowanie go w formie stabilnej w warunkach domowych w stopniu wystarczającym do zastosowania jako oprysk.


Góra   
  Zobacz profil      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 09:32 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6461
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Nie, nie, nie, forumowicz, Ty mnie źle zrozumiałeś.
To nie ma nic wspólnego z Twoją osobą, moja wypowiedź.

Słowo argumentacja, mogło zabrzmieć niefortunnie, ale mi sie wydało po prostu najbardziej adekwatne.

Chodziło mi o to, że żurek ma w sobie prócz kwasu mlekowego jeszcze to coś :) = czyli te inne związki- i to właśnie te związki są argumentem, aby używać żurku, a nie czystego kwasu mlekowego.

To nie Twoje wypowiedzi są argumentem, no już nie wiem jak to wytłumaczyć :roll:

Dlatego też, podjęłam dyskusję na temat tego białka, żeby coś konstruktywnego powstało.
Nie czepiam się Ciebie, czepiam się białka :D

edit
No i jasne, że w sumie pomyliłam, bo nie wiem czemu ale mi się wydało, że ten lizozym będzie miał coś w spólnego z octanem.
Chyba dlatego, że czytałam, że woda niszczy ten enzym, a kwas nie.
edit.
w ogóle to znalazłam takie coś, ale tu chyba trzeba mieć laboratorium
http://zmo.biol.uw.edu.pl/pliki/2013-MP ... ZOZYMU.pdf

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
mirzan
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 10:20 
Offline
---
Postów: 4295

 0 szt.
forumowicz napisał(a):
Lizozym ma jeszcze jedną ciekawą właściwość o której nie ma ani słowa w tym artykule . Ta właściwość pozwala na wyizolowanie go w formie stabilnej w warunkach domowych w stopniu wystarczającym do zastosowania jako oprysk.


No to metoda do opatentowania.Zastanawia mnie,jak to jest,że rozkłada się w wodzie,
a jak jest w skorupce,to białko nie jest w większości z wody zbudowane?
Zaraz wypróbuję jak białko kurze wpłynie na kiełkowanie nasion.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 11:38 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
mirzan napisał(a):
jak to jest,że rozkłada się w wodzie,


A kto powiedział, że się rozkłada w wodzie ?. Dezaktywacja enzymu nie musi oznaczać jego rozkładu. Zastanów się dlaczego w farmaceutyce i technologii kosmetyków lizozym jest używany jako chlorowodorek .
Lizozym jest tak czuły, że traci zdolności hydrolityczne jeśli w białku, przy wybijaniu, znajdzie się choć odrobina żółtka, a Ty chcesz białko tak ot, sobie, wymieszać z wodą i wio pryskać.
A aktywność jego jest wysoka. W winiarstwie używa się go w stężeniu ok 100ppm

Cytuj:
Stabilizacja mikrobiologiczna wina po fermentacji mlekowej:

Dodanie 150 do 250 ppm Pred lizozym pozwoli kontrolować populację bakterii


http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... ed-lizozym

A 1 ppm to :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ppm


Góra   
  Zobacz profil      
 
legina
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 13:43 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1065
Skąd: Dolny Śląsk

 0 szt.
Nie wniosę nic nowego jak postąpić z jajem.Jednak z wpisów Pomodoro już dawno zrozumiałem to tak:
1.mleczan wapnia - MW
2.Octan wapnia -OW
3.na razie brak nazwy(lizozym)
nie są tymi samymi roztworami,a cechą wspólną to to,że mają nam służyć jako środek ,zamiast chemii,no i wspólna jest kreda(w 2 pierwszych).
Użyte białko jaja kurzego będzie właśnie 3 takim środkiem.

A swoją drogą dlaczego zawsze znajdzie się jakis Elek ????


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Hekate
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 13:48 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 374
Skąd: Lędziny k. Tychów (śląsk)

 więcej niż 1 szt.
forumowicz napisał(a):
Kiedyś , w czasach" błędów i wypaczeń " kreda szkolna była węglanem wapnia. Ale ona się pyliła, więc zaczęto ją udoskonalać. Może to być kreda malarska, węglan wapnia do odkwaszania wina albo węglan wapnia strącony, surowiec farmaceutyczny.

Czy mogę zastosować mączkę ze skorupek jaj? Używam jej w diecie psów jako źródła węglanu wapnia właśnie, nic nie stało by na przeszkodzie by częściej na świeżo mielić psiakom, a starszą odkładać dla roślin :)

_________________
Ania


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 25 lut 2014, o 14:54 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Podobnie jak nie wiadomo ile kwasu octowego jest w swojskim occie tak nie wiadomo ile węglanu wapnia jest w skorupkach.

Już tu linkowałem artykuł na temat budowy skorupek.

Cytuj:
Ogólnie skorupka składa się z dwóch warstw:
1. Warstwa zewnętrzna, czyli wapienna lub gąbczasta. Zbudowana jest włókien keratynowo- kolagenowych na których znajdują się substancje mineralne. W tej warstwie występuje barwnik.
2. Warstwa wewnętrzna, czyli mamiralna lub brodawkowa. Zbudowana z granulek matrycy białkowej wokół której znajduje się bezpostaciowa substancja mineralna węglanu wapnia.


Jak widać skorupka to nie sam węglan wapnia.

Spróbuj. Musisz jednak tą mączkę dać z naddatkiem. Jakim , trudno mi powiedzieć.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 07:21 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Kolejna relacja z poligonu doświadczalnego jest szokująca.

Rośliny były opryskiwane trzykrotnie w odstępie około tygodnia by ustalić stężenie octanu wapnia nieszkodliwe dla nich. Stężenie bezpieczne ustaliliśmy ale po drodze dowiedzieliśmy się, że nasz preparat jest stymulatorem wzrostu i to nad wyraz skutecznym.
Porównajcie sadzonki pomidora. Te po lewej były pryskane naszą " herbatką octanową "


Obrazek

Siane i pikowane w tym samym terminie i do tego samego podłoża.

Równocześnie opryskiwana była papryka. Oto efekt

Obrazek


Opryskiwana była jedna z tych pięciu. Nietrudno zgadnąć która. To ta pierwsza po lewej stronie. Ta sama odmiana wysiana w tym samym terminie i w tym samym podłożu.
Oczami wyobraźni widzę już ten preparat w ochronie sałat i kapusty pekińskiej przeciw tipburn

Równocześnie pragnę poinformować, że będą na dniach wykonywane próbne opryski jeszcze innym preparatem . Występuje on naturalnie w przyrodzie np w korze wierzby.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-a-8
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 07:33 
Offline
---
Postów: 973

 0 szt.
forumowicz napisał(a):
Występuje on naturalnie w przyrodzie np w korze wierzby.

Czyli ....... z aspiryną.....
Wierzby pod dostatkiem, aspiryny w marketach też.
Jestem pod wielkim wrażeniem eksperymentów.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 07:37 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
artur1968 napisał(a):
Czyli ....... z aspiryną....


Dokładniej z jej solą wapniową. Calcypiryną.

artur1968 napisał(a):

Jestem pod wielkim wrażeniem eksperymentów.


Przyznam się, że ja też. Miałem okazję stosować onegdaj Asahi ale efekty były niewspółmierne do tych obserwowanych na zdjęciach.


Góra   
  Zobacz profil      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
PostNapisane: 27 lut 2014, o 07:41 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6461
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Masz zapewne na myśli salicylany?

Pozyskiwałam macerat z wierzby. Próbowałam ukorzenić różne sadzonki. Niestety nie bardzo mi to poszło.
Możliwe, że salicylanów nie było za wiele, bo powinno się brać gałązki wiosenne, a to już była późna wiosna.

Bardzo ciekawe to stymulowanie wzrostu OW.
Zastanawiam się, czy to będzie zawsze dobre dla rośliny?

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1320 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Drapichrust, mutagen i 91 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *