Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
mirzan
---
Posty: 4279
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Wpadłem tu,aby co nieco dowiedzieć się. Do czego mogę Cię prowokować? Wydaje mi się,
że bez porządnego laboratorium,trudno będzie wyizolować czystą substancję.
Trafiłem na octan wapnia,100 gram za 7 zet.Łatwiej by było obliczyć potrzebne stężenie
z gotowego produktu,bo robiąc mieszaninę samemu,nie określimy ile wody w wodzie.
Ale nie moja zabawa,z zainteresowaniem obserwuję.
Kombinowałem z kwasem salicylowym,który wywołuje naturalną odporność przeciwko
chorobom grzybowym.
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

mirzan pisze:Wydaje mi się,
że bez porządnego laboratorium,trudno będzie wyizolować czystą substancję.
To tylko Ci się wydaje. Chciałem Cię zmartwić, bo ja już znalazłem na to sposób. Prosty jak konstrukcja cepa. Zawartość monomeru 2,7 % w próbce.
Wspólnie z koleżanką, która tu dla mnie testowała na swoich pomidorkach OW będziemy testować preparat w warunkach polowych.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

A mnie się wydaje to trochę nie tak, bo:
robiąc mleczan wapnia z żurku, była argumentacja, że żurek oprócz kwasu mlekowego zawiera jeszcze mnóstwo innych składników,
które mogą ( lub w sumie nie muszą) wspomagać działanie utworzonego mleczanu.
Żeby tak naprawdę się o tym przekonać, trzeba by wykonywać opryski mleczanem wapnia
zrobionym z żurku i mleczanem wapnia zrobionym z czystego kwasu mlekowego.

Tymczasem tworząc teraz octan wapnia z lizozymu, mamy wziąć tylko jeden składnik z białka kurzego plus oczywiście ta kreda.
Czytając o składzie chemicznym białka jaja kurzego można się dowiedzieć, że nie tylko lizozym jest skutecznie działającym enzymem,
bo również i tu cytuję tekst z internetu :
Poza walorem odżywczym, pewne frakcje białka pełnią funkcje bioaktywne.
Zawarte tu: lizozym, konalbumina, cystatyna, kwas sialowy, działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie,
chroniąc samą treść jaja przed zepsuciem, mogą te funkcje wykazywać w naszym organizmie,
szczególnie jeśli jemy świeże jaja ?na miękko?.
Substancje te są również izolowane z jaj i wykorzystywane w produkcji leków.
No i tu się pojawia pytanie, czy konieczna jest izolacja lizozymu z białka?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
mirzan
---
Posty: 4279
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Dlatego,zastanawiałem się, czy nie można użyć białka rozcieńczonego wodą.Pomoże,to dobrze
a zaszkodzić nie może.Lizozym,nie ma wiele wspólnego z octanem wapnia,chodzi chyba o dwie różne metody.
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

jokaer pisze:Tymczasem tworząc teraz octan wapnia z lizozymu,
Oj, pomieszałaś dwie różne rzeczy. Octan wapnia to sól wapniowa kwasu octowego otrzymywany z octu i kredy którego w jajku kurzym nie ma. A lizozym to enzym chroniący żółtko jaj przed infekcją . To prawda, że w białku są obecne i inne związki nawet działające przeciwnowotworowo. W warunkach domowych rozfrakcjonowanie tych związków jest niemożliwe. Ja postawiłem sobie za cel wykorzystanie lizozymu i sprawdzenie jego skuteczności w ochronie warzyw.Wykorzystanie całego białka do oprysków jest niemożliwe z kilku względów:
- nie jest ono w wodzie rozpuszczalne do końca
- oprócz związków grzybobójczych zawiera i takie, które mogą być pożywką dla drobnoustrojów pozostając na powierzchni roslin
- sam lizozym jest niestabilny i łatwo ulega dezaktywacji. Wystarczy ubicie piany z białek- na przykład.

Jak pisałem udało mi się wykoncypowć prosty sposób uzyskania lizozymu z białka w roztworze wodnym i próby z nim będę w tym sezonie wykonywał.

Co się tyczy zaś preparatu z zobojętnionego zakwasu to pani Moderator też co nieco pokręciła.
jokaer pisze:robiąc mleczan wapnia z żurku, była argumentacja,
Nie argumentacja a informacja. Cały czas moja koncepcja opierała się na grzybobójczych właściwościach kwasu mlekowego i mleczanu wapnia jak i na roli samych jonów wapnia w tworzeniu mechanizmu obronnego roślin. Omawiając temat zakwasu żytniego jako ekologicznego źródła kwasu mlekowego informowałem forumowiczów jakie inne związki znajdują się w zakwasie , które również spełniają pożyteczną rolę w sensie biologicznym.
Ja prosiłem w tym wątku o inny rodzaj pomocy a nie o taką pomoc bym musiał tu codziennie udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Szczególnie od Moderatorów mam prawo tego oczekiwać. Jeśli moje oczekiwania są ponad miarę proszę zamknąć ten wątek. Coraz mniejszą mam ochotę dzielić się tu jakąś wiedzą czy ciekawostkami.

Są jednak i relacje osób, które utrzymują we mnie chęć zajmowania się tymi tematami. To fragment z mojego PW :
Jesienią zastosowałem mleczan wapnia przy podkarmianiu pszczół w dawce 5ml na 1litr syropu cukrowego, wcześniej przez kilka lat podawałem do syropu EM.
Jak robiłem przegląd pszczół 18 lutego 2014 to stwierdziłem dobry stan zdrowotny pszczół, najłatwiej to zauważyć oglądając ule i wylotki uli zaraz po pierwszym oblocie pszczół.
Jeśli są zaburzenia w układzie pokarmowym to całe ule pobrudzone kropkami kału, u mnie ścianki uli czyste a byłem u kolegi to w kilku rodzinach biegunki wystąpiły i ścianki uli pobrudzone odchodami.
Zastosowałem również mleczan wapnia w dawce 20l/ha rozpuszczone w 300litrach wody zamiast EM jesienią na plantacji nostrzyka białego, wiosną po ruszeniu wegetacji następne opryski z dodatkiem MW zrobię w celu wprowadzenia bakterii w środowisko glebowe.
Dziękuję za przepis, wpadłeś na świetny pomysł wykorzystując tak proste składniki.


Jeśli pani Moderator coś nie rozumie to ja chętnie wytłumaczę ale proszę nie przekręcać moich wypowiedzi i wymagać ode mnie jeszcze tłumaczenia. Założyłem ten wątek by borykać się z chorobami roślin a nie z ludźmi.
mirzan
---
Posty: 4279
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Może będzie przydatne dla osób chętnych do wyizolowania lizozymu:
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2004,% ... ajczak.pdf
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Może.

Lizozym ma jeszcze jedną ciekawą właściwość o której nie ma ani słowa w tym artykule . Ta właściwość pozwala na wyizolowanie go w formie stabilnej w warunkach domowych w stopniu wystarczającym do zastosowania jako oprysk.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Nie, nie, nie, forumowicz, Ty mnie źle zrozumiałeś.
To nie ma nic wspólnego z Twoją osobą, moja wypowiedź.

Słowo argumentacja, mogło zabrzmieć niefortunnie, ale mi sie wydało po prostu najbardziej adekwatne.

Chodziło mi o to, że żurek ma w sobie prócz kwasu mlekowego jeszcze to coś :) = czyli te inne związki- i to właśnie te związki są argumentem, aby używać żurku, a nie czystego kwasu mlekowego.

To nie Twoje wypowiedzi są argumentem, no już nie wiem jak to wytłumaczyć :roll:

Dlatego też, podjęłam dyskusję na temat tego białka, żeby coś konstruktywnego powstało.
Nie czepiam się Ciebie, czepiam się białka :D

edit
No i jasne, że w sumie pomyliłam, bo nie wiem czemu ale mi się wydało, że ten lizozym będzie miał coś w spólnego z octanem.
Chyba dlatego, że czytałam, że woda niszczy ten enzym, a kwas nie.
edit.
w ogóle to znalazłam takie coś, ale tu chyba trzeba mieć laboratorium
http://zmo.biol.uw.edu.pl/pliki/2013-MP ... ZOZYMU.pdf
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
mirzan
---
Posty: 4279
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

forumowicz pisze: Lizozym ma jeszcze jedną ciekawą właściwość o której nie ma ani słowa w tym artykule . Ta właściwość pozwala na wyizolowanie go w formie stabilnej w warunkach domowych w stopniu wystarczającym do zastosowania jako oprysk.
No to metoda do opatentowania.Zastanawia mnie,jak to jest,że rozkłada się w wodzie,
a jak jest w skorupce,to białko nie jest w większości z wody zbudowane?
Zaraz wypróbuję jak białko kurze wpłynie na kiełkowanie nasion.
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

mirzan pisze:jak to jest,że rozkłada się w wodzie,
A kto powiedział, że się rozkłada w wodzie ?. Dezaktywacja enzymu nie musi oznaczać jego rozkładu. Zastanów się dlaczego w farmaceutyce i technologii kosmetyków lizozym jest używany jako chlorowodorek .
Lizozym jest tak czuły, że traci zdolności hydrolityczne jeśli w białku, przy wybijaniu, znajdzie się choć odrobina żółtka, a Ty chcesz białko tak ot, sobie, wymieszać z wodą i wio pryskać.
A aktywność jego jest wysoka. W winiarstwie używa się go w stężeniu ok 100ppm
Stabilizacja mikrobiologiczna wina po fermentacji mlekowej:

Dodanie 150 do 250 ppm Pred lizozym pozwoli kontrolować populację bakterii
http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... ed-lizozym

A 1 ppm to :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ppm
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Posty: 1065
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Nie wniosę nic nowego jak postąpić z jajem.Jednak z wpisów forumowicz już dawno zrozumiałem to tak:
1.mleczan wapnia - MW
2.Octan wapnia -OW
3.na razie brak nazwy(lizozym)
nie są tymi samymi roztworami,a cechą wspólną to to,że mają nam służyć jako środek ,zamiast chemii,no i wspólna jest kreda(w 2 pierwszych).
Użyte białko jaja kurzego będzie właśnie 3 takim środkiem.

A swoją drogą dlaczego zawsze znajdzie się jakis Elek ????
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Posty: 373
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lędziny k. Tychów (śląsk)
Kontakt:

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

forumowicz pisze:Kiedyś , w czasach" błędów i wypaczeń " kreda szkolna była węglanem wapnia. Ale ona się pyliła, więc zaczęto ją udoskonalać. Może to być kreda malarska, węglan wapnia do odkwaszania wina albo węglan wapnia strącony, surowiec farmaceutyczny.
Czy mogę zastosować mączkę ze skorupek jaj? Używam jej w diecie psów jako źródła węglanu wapnia właśnie, nic nie stało by na przeszkodzie by częściej na świeżo mielić psiakom, a starszą odkładać dla roślin :)
Ania
x-p-o
ZBANOWANY
Posty: 10186
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Podobnie jak nie wiadomo ile kwasu octowego jest w swojskim occie tak nie wiadomo ile węglanu wapnia jest w skorupkach.

Już tu linkowałem artykuł na temat budowy skorupek.
Ogólnie skorupka składa się z dwóch warstw:
1. Warstwa zewnętrzna, czyli wapienna lub gąbczasta. Zbudowana jest włókien keratynowo- kolagenowych na których znajdują się substancje mineralne. W tej warstwie występuje barwnik.
2. Warstwa wewnętrzna, czyli mamiralna lub brodawkowa. Zbudowana z granulek matrycy białkowej wokół której znajduje się bezpostaciowa substancja mineralna węglanu wapnia.
Jak widać skorupka to nie sam węglan wapnia.

Spróbuj. Musisz jednak tą mączkę dać z naddatkiem. Jakim , trudno mi powiedzieć.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”