Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
Belinek
 Tytuł: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 15 lip 2011, o 13:07 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 108
Skąd: war-mazur. Rolnik inżynier bud.

 więcej niż 1 szt.
Czy już można kończyć wierzchołki pomidorów bo i tak późną jesienią nie dojrzeją te które urosną?

_________________
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 15 lip 2011, o 13:40 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Można a nawet trzeba.Jest wieloraka korzyść z tego. Owoce na dolnych piętrach dojrzeją wcześniej i będą większe. A na wyższych piętrach maja szanse dorosnąć a nawet dojrzeć. W najgorszym razie dojrzeją po zbiorze.

Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil      
 
ekopom
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 17 lip 2011, o 12:22 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 4545
Skąd: kuj. pomorskie

 więcej niż 1 szt.
A ja dopiero kilka dni temu posadziłem pomidory, zakończę pod koniec sierpnia lub na początku września.

_________________
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny


Góra   
  Zobacz profil      
 
Belinek
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 17 lip 2011, o 12:24 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 108
Skąd: war-mazur. Rolnik inżynier bud.

 więcej niż 1 szt.
Z zielonych co robisz?

_________________
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ekopom
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 17 lip 2011, o 12:32 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 4545
Skąd: kuj. pomorskie

 więcej niż 1 szt.
Gdy dojrzeją to sprzedaję.

_________________
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny


Góra   
  Zobacz profil      
 
GunnarSK
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 17 lip 2011, o 14:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1791
Skąd: Warszawa (Chomiczówka)

 0 szt.
Z niedojrzałych można robić "fried green tomatoes" jak amerykanie, czyli usmażyć. Co prawda Jankiel napisał, że to się robi z dojrzałych, ale w rzeczywistości można z niedojrzałych: http://veganyumyum.com/2009/08/fried-green-tomatoes/

_________________
pozdrawiam, Gunnar


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mika_ua
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 19 lip 2011, o 12:06 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 8

 0 szt.
Z zielonych pomidorów jest fajny przepis na przetwory: zielone pomidory w ćwiartki w zalewie z posiekanymi chrzanem i papryką ostrą, pychota. ;:137


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dagga
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 15 sie 2011, o 22:17 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 14
Skąd: małopolskie, okolice Biecza

 0 szt.
Proponuję sałatkę: pomidory i cebule pokroić w plastry. nasolić dość mocno i odstawić na minimum 12 godzin, od czasu do czasu przemieszać, potem odcisnąć, powstały płyn wylać, ułożyć w słoikach (np; po dżemie), zalać zalewąugotowaną z: pół szklanki octu, pól szkl. cukru, 1 litra wody,liścia laurowego i ziela angielskiego. Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 min.

_________________
Pozdrawiam, Anna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
11krzych
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 16 sie 2011, o 10:04 
mika_ua napisał(a):
Z zielonych pomidorów jest fajny przepis na przetwory: zielone pomidory w ćwiartki w zalewie z posiekanymi chrzanem i papryką ostrą, pychota. ;:137


W jakiej zalewie? Kiszone czy octowe?


Góra   
       
 
danka_1959
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 16 sie 2011, o 10:44 
Offline
50p
50p
Postów: 51
Dagga napisał(a):
Proponuję sałatkę: pomidory i cebule pokroić w plastry. nasolić dość mocno i odstawić na minimum 12 godzin, od czasu do czasu przemieszać, potem odcisnąć, powstały płyn wylać, ułożyć w słoikach (np; po dżemie), zalać zalewąugotowaną z: pół szklanki octu, pól szkl. cukru, 1 litra wody,liścia laurowego i ziela angielskiego. Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 min.

Polecam ten przepis.Robię co roku taką sałatkę na zimę. W tym roku już zrobiłam, ponieważ pojawiła się zaraza. Przepis podobny, wzięłam z internetu. Na 3kg zielonych pomidorów, 0,5 kg cebuli.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
minia821
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 23 sie 2011, o 20:03 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 662
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
11krzych napisał(a):
mika_ua napisał(a):
Z zielonych pomidorów jest fajny przepis na przetwory: zielone pomidory w ćwiartki w zalewie z posiekanymi chrzanem i papryką ostrą, pychota. ;:137


W jakiej zalewie? Kiszone czy octowe?



Też chętnie się dowiem, jaka zalewa do tych pomidorów.
Mam kilkanaście sztuk i właśnie chciałam zrobię w ćwiartkach, a nie jako sałatkę.


**************
Może kiedyś koleżanka poda nam przepis na te pomidorki.
Jednak ja nie mogę dłużej czekać, bo te moje zielone powoli zaczynają mięknąć, więc zrobiłam taka zalewę:

2 łyżki gorczycy, półtora łyżki soli, 3/4 szkl. cukru, półtora szkl. wody, 2,5 szkl. octu, 10 ziaren pieprzu czarnego, 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, 1 duza cebula pokrojona w piórka - wszystko wrzucamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Pokrojone w cząstki zielone pomidory wrzucamy do goracej zalewy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Na następny dzień upychamy pomidory i zalewę w słoiczkach i pasteryzujemy 15 minut.

Nie wiem jakie będą w smaku po jakimś czasie, ale sama zalewa dość smaczna, kwaśno-słodka.

_________________
Pozdrawiam Kaśka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-ja
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 3 gru 2011, o 16:59 
Offline
---
Postów: 4985

 0 szt.
Dopiero dzisiaj dotarłam do wątku o pomidorkach , fakt po czasie ale... tak na zapas i ja dorzucę przepis podobny jak wyżej , sałatka wychodzi słodka i kolorowa w zależności co mamy do wykorzystania w danej chwili . Przepis dotyczy samych zielonych pomidorów i cebuli ale ja ją urozmaiciłam bo w pewnym momencie nazbierało mi się sporo warzyw więc to wszystko wykorzystałam w tej sałatce .
Zielone pomidory ,cebula , ogórki , papryka, marchew - jedne kroiłam w ćwiartki , inne w plastry , posolić wymieszać i odstawić na 12 godzin .
Przygotować zalewę : 1/2 kg cukru , 1 litr octu ,2 l wody , pieprz , liść laurowy , ziele angielskie / można dodać gożdziki , imbir albo gałkę muszkatołową w zależności co kto lubi/ gotować 10 minut , następnie odcedzić z przypraw chodż ja tego nie robiłam , nie przeszkadzał mi pieprz ani liść laurowy w słoiku .
Warzywa odstane porządnie wycisnąć z soku włożyć do zalewy i gotować 20 minut . Zimne wkładać do słoików .
Tą samą zalewę wykorzystuje do marynowania grzybków , lubię takie lekko słodkie :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
beata11
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 27 sie 2012, o 05:41 
Offline
50p
50p
Postów: 75

 0 szt.
A co zrobić z nadmiarem koktajlówek?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
SandraABC
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 00:51 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1234
Skąd: Zielona Góra

 1 szt.
Beata - ja wrzucam do słoików razem z bazylią i oregano , kilka ziaren pieprzu i gorczycy,kawałeczek chilli i zalewa jak na ogórki w occie :) Gotuję dosłownie moment żeby tylko zakrętki złapały - idealna przekąska na rodzinne zimowe imprezy :)

Pomidory przed włożeniem do słoików warto nakłuć igłą - w tedy skórka mniej pęka.

Moja babcia natomiast koktajlówki i niewyrośnięte pomidorki zalewa wodą z niewielką ilością cukru - zalewa musi być gorąca,żeby dodatkowo nie pasteryzować.
Takie 'słodkie' pomidorki dodaję do zup i sałatek w zimie :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-p-o
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 05:11 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 10278

 0 szt.
Koktajlówki w przecierze. Taki słoik później w zimie miksuję przed wlaniem do zupy czy sosu . Maja wtedy zapach i smak jak gdyby były przyrządzone ze świeżych pomidorów.
A zielone pomidory ?
Trzymam w domku na działce do mrozów w tekturowych pudełkach / takich niskich z marketu/. Dojrzeją wszystkie, chyba, że wcześniej zgniją.
Unikam przetworów z zielonych pomidorów. Są- delikatnie mówiąc- nie za zdrowe dla człowieka.


Góra   
  Zobacz profil      
 
beata11
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 05:57 
Offline
50p
50p
Postów: 75

 0 szt.
A czy bazylia i oregano mogą być suszone?Pytanie do SandryABC.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
SandraABC
 Tytuł: Re: Co zrobić z zielonych pomidorów późną jesienią
PostNapisane: 5 wrz 2012, o 10:53 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1234
Skąd: Zielona Góra

 1 szt.
W tamtym roku robiłam z suszonych ale je zamiast od razu do słoika najpierw podgotowałam razem z zalewą octową :)

Pomodoro - ja zielone pomidory robiłam w ubiegłym sezonie jak ZZ zaczęła dopadać krzaki - z cebulą,papryką i chilli. Są przepyszne - ale fakt faktem - zanim wylądowałam w piwnicy dość długo pasteryzowałam na największym ogniu....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 24 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: babcia 102 i 33 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *