Otóż tak dziś z okazji dnia chłopaka dostałem krzaczek papryczki (przypuszczam że chili bo bardzo ostra) i nie wiem jak go pielęgnować (podobno był kupiony na giełdzie kwiatowej w Tychach) oto jego foto http://imageshack.us/photo/my-images/65 ... 0260y.jpg/
Proszę o info na temat odmiany i jak pielęgnować.
To nic trudnego, po prostu co jakiś czas podlewaj, byle nie za mocno i postaw od południowej strony domu na oknie. Kiedy zrobi się mroźnie unikaj otwierania okna, bo zimne powietrze może zaszkodzić owocom. Co jakiś czas trzeba zebrać owoce a pozbawione owoców badylki skrócić nożyczkami. W zimę owoce mogą nie urosnąć z braku owadów, które mogły by zapylić kwiaty. Można próbować zapylać pędzelkiem, albo po prostu pogodzić się z brakiem owoców do wiosny i dopiero wiosną wystawić na parapet na zewnątrz.
Jeśli roślina przypadnie Ci do gustu to nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem nasion. Widziałem w kilku większych sklepach ogrodniczych.
Mam zamiar również hodować papryczkę chili: DE ARBOL i CRIOLA SELLA.
Proszę o opinie na temat tej papryczki.
I kiedy mam ją zasiać i info na temat kiełkowania.
ja wam się przyznam, że swoje chili z gruntu przekopałem do takiej wielkiej donicy i postawiłem na pełnym słońcu na strychu. Dojrzewa ładnie i jest bardzo ostre a nawet o dziwo przetrwało przesadzanie. Może przed mrozami warto