Dzień dobry! Jakiś czas temu posadziłem sobie dla zabawy jeden egzemplarz fasoli Adzuki. Roślina pięknie mi wyrosła, jednak zauważyłem że ostatnio przestałaś się zbyt dynamicznie rozwijać a co gorsza na jej końcówkach pojawiły się brązowe plamki. Czy ktoś mógłby mi doradzić co z tym zrobić, lub czym te plamki mogą być, z jakiego powodu powstały i jak się ich pozbyć? Dodam tylko, że obok stoi Bazylia, która ma podobny problem (jest to Bazylia z supermarketu kiedyś przesadzona, stoi sobie tylko dla ozdoby, Jednak i na niej pojawiły się takie Suche plamy). Załączam zdjęcia obu. Pozdrawiam!
Dzień dobry! Jakiś czas temu posadziłem sobie dla zabawy jeden egzemplarz fasoli Adzuki. Roślina pięknie mi wyrosła, jednak zauważyłem że ostatnio przestałaś się zbyt dynamicznie rozwijać a co gorsza na jej końcówkach pojawiły się brązowe plamki i wyschnięte miejsca.Czy ktoś mógłby mi doradzić co z tym zrobić, dlaczego końcówki liści wyglądają na zaschnięte (skoro roślina miała zawsze wilgotno) lub czym te plamki mogą być, z jakiego powodu powstały i jak się ich pozbyć?
Pozdrawiam!
Chodzi o to, że przez przelanie albo i nawet nie przez to do końca, roślina wyjadła z podłoża całe jedzonko, część azotu mogła wypłynąć z wodą przez dno..korzenie też mogły się dusić z przelania i ogólnie wszystko się skumulowało.
W sobotę dosadzałam fasolę Kontra, bo niestety nie wszystko mi wzeszło. W poniedziałek zorientowałam się, że z tych posadzonych w sobotę ziaren zrobiła się mamałyga. O co chodzi? Ostatnio pada u nas dość intensywnie, ale po raz pierwszy mam sytuację, że ziarna fasoli zgniły w ziemi w ciągu dwóch dni od posiania.