Pomidory San Marzano
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6642
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Za Lublinem, za Rzeszowem.. Lubartów
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2350
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory San Marzano
Asiu, bardzo ładnie i fachowo prowadzisz te pomidorki skoro tak pięknie powiązały Ci owoce na gronie- całe grona wypełnione.Na odmianie Malinowy czy Bawole Serce mam z tym duże kłopoty i zaczyna mnie to wnerwiać bo tyle trzeba się napracować a potem nie rosną.
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 244
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Żerżeń (centralne Mazowsze)
Re: Pomidory San Marzano
Nie uprawiałem nigdy pomidorów na sosy i do suszenia, ale chciałbym spróbować w następnym sezonie.
Mam w związku z tym pytanie - szukam czegoś bardzo mięsistego, z komorami powietrznymi w środku, czegoś z czego po pokrojeniu i wrzuceniu na patelnię nie zrobi się wodnista breja, ale gęsty sos. Sam Marzano chyba takie są, ale może znacie jakieś inne tego typu, albo lepsze do tych celów.
I przy okazji, czy dokonujecie jakichś zabiegów przed zbiorem, żeby owoce miały mniej wody, może jakieś ograniczenia podlewania, czy coś w tym rodzaju?
Mam w związku z tym pytanie - szukam czegoś bardzo mięsistego, z komorami powietrznymi w środku, czegoś z czego po pokrojeniu i wrzuceniu na patelnię nie zrobi się wodnista breja, ale gęsty sos. Sam Marzano chyba takie są, ale może znacie jakieś inne tego typu, albo lepsze do tych celów.
I przy okazji, czy dokonujecie jakichś zabiegów przed zbiorem, żeby owoce miały mniej wody, może jakieś ograniczenia podlewania, czy coś w tym rodzaju?
- kluska301
- 10p - Początkujący
- Posty: 12
- Od: 7 kwie 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ok. Poznania
Re: Pomidory San Marzano
Jankiel proponuję włoską odmianę pomidorów Roma. Jest to odmiana do gruntu, niska o pokroju krzaczastym, owoce ma owalne i bardzo dobrze plonuje. W tym roku posadziłam kilkanaście krzaczków i znajomi zachwycają się ilością owoców i kwiatków na jednej roślinie. Jest to odmiana typowo z przeznaczeniem na przeciery. Pozdrawiam. Alina http://img3.imageshack.us/img3/6940/img2225hh.jpg
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2022
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum
Re: Pomidory San Marzano
Miał ktoś z Was tą odmianę w gruncie? Ciekawe czy też tak będzie owocować.
Pozdrawiam, Maciek.
- kluska301
- 10p - Początkujący
- Posty: 12
- Od: 7 kwie 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ok. Poznania
Re: Pomidory San Marzano
Suppa mam pomidorki SAN MARZANO w gruncie, właśnie zbieram pierwsze plony. Owoce są równie duże i smaczne jak te z tunelu, a w gruncie krzaki nawet lepiej plonują. Z włoskich odmian polecam również pomidora RED PEAR, ma bardzo duże owoce pow.500g, godny polecenia jest również pomidor ROMA - odmina karłowa, bardzo dobrze plonuje a i owoce ma smaczne. Pozdrawiam
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1187
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Pomidory San Marzano
Witam wszystkich
Jankiel, polecam Ci odmianę Opalka na przetwory, zresztą na świeżo też jest znakomita. Wygląda tak:
http://img844.imageshack.us/i/img3963u.jpg/
to przekrój
a na krzaku tak:
http://img265.imageshack.us/i/img3930l.jpg/
Mam ją pierwszy rok, w zeszłym miałam San Marzano i nie żałuję zamiany, zarówno jeśli chodzi o smak jak i wiązanie owoców i rozmiar
Jankiel, polecam Ci odmianę Opalka na przetwory, zresztą na świeżo też jest znakomita. Wygląda tak:
http://img844.imageshack.us/i/img3963u.jpg/
to przekrój
a na krzaku tak:
http://img265.imageshack.us/i/img3930l.jpg/
Mam ją pierwszy rok, w zeszłym miałam San Marzano i nie żałuję zamiany, zarówno jeśli chodzi o smak jak i wiązanie owoców i rozmiar
Re: Pomidory San Marzano
Witam,
Jestem nowym na tym Forum i chciałbym podzielić się moimi dwuletnimi
doświadczeniami w uprawie San Marzano.
Mój profil (pomidorowy):
Uprawa pomidorów w gruncie,
Gleba piaszczysta (typu szczerki) z podłożem przepuszczalnym,
Rejon uprawy w pradolinie Odry w okolicach Wrocławia - najodpowiedniejszy w Polsce do polowej uprawy pomidorów,
Uprawiam co roku 50 pomidorów deserowych i 20 do przerobu - na przecier i suszenie. Nadmiar pomidorów rozdaję dobry znajomym, tak jak w tym roku.
A teraz o pomidorach San Marzano:
Plusy z mojego punktu widzenia:
Pomidor b sławny i uważany przez szefów kuchni za najlepszy jako dodatek do potraw,
dobrze rośnie, plenny, stosunkowo odporny na zarazę ziemniaczaną, jak dojrzeje, nabiera pięknego, głębokiego, czerwonego koloru, daje dobrej jakości przecier i susz.
Minusy
Bardzo mierny smak jako świeży. Łatwo opada nawet zupełnie zielony, późno dojrzewa. Dzisiaj (2 września) na krzakach jest jeszcze 70 procent zupełnie niedojrzałych pomidorów.
Od dwóch lat sadzę różne pomidory przerobowe szukając najlepszych odmian o następujących cechach użytkowych:
smaczny jako świeży, dający smaczny, słodko-kwaśny przecier, duża zawartość suchej masy, by przecier się nie rozwarstwiał i susz był mięsisty.
Oceniłem następujące odmiany:
Red Pearl (czerwona perła), minusy: późno dojrzewa, mierny smak jako świeży - do dalszej obserwacji w przyszłym roku bo ma trochę plusów.
Roma, minusy: samo-kończący, karłowy mały krzak - mimo dużej ilości plusów nie będę uprawiał.
Etna F1 - same minusy - nie uprawiam więcej,
Kmicic - w moich warunkach okazał się najlepszy z przerobowych, ale jest pomidorem karłowym. Chyba będę próbował jakieś inne odmiany palikowe.
San Marzano - za słabo dojrzewa - "nie" na przyszły rok, ale spróbuję Super San Marzano, który dojrzewa 10 dni wcześniej.
Co więc na przyszły rok?
Red Pearl i kupię, na próbę, w USA (tomatogrower) następujące odmiany:
Opalka, Polish Linguisa i Super San Marzano.
Unikam zakupów na Allegro. od dużych producentów nasion z hodowli szklarniowej, bo "Pani z Mazur" przysłała mi mocno zawirusowane nasiona wirusem żółtej mozaiki pomidora. Wszystkie siewki musiałem zniszczyć.
Na amerykańskim forum hodowców pomidorów napisano, że Super San Marzano, mimo że jest pomidorem oznaczanym jako hybrydowy, to bardzo dobrze powtarza z nasion i przestał już być odmianą F1.
Oczywiście, pytanie jakie odmiany pomidorów przerobowych są najlepsze jest otwarte i jak ktoś ma coś do polecenia proszę o posta.
Mizuba
Jestem nowym na tym Forum i chciałbym podzielić się moimi dwuletnimi
doświadczeniami w uprawie San Marzano.
Mój profil (pomidorowy):
Uprawa pomidorów w gruncie,
Gleba piaszczysta (typu szczerki) z podłożem przepuszczalnym,
Rejon uprawy w pradolinie Odry w okolicach Wrocławia - najodpowiedniejszy w Polsce do polowej uprawy pomidorów,
Uprawiam co roku 50 pomidorów deserowych i 20 do przerobu - na przecier i suszenie. Nadmiar pomidorów rozdaję dobry znajomym, tak jak w tym roku.
A teraz o pomidorach San Marzano:
Plusy z mojego punktu widzenia:
Pomidor b sławny i uważany przez szefów kuchni za najlepszy jako dodatek do potraw,
dobrze rośnie, plenny, stosunkowo odporny na zarazę ziemniaczaną, jak dojrzeje, nabiera pięknego, głębokiego, czerwonego koloru, daje dobrej jakości przecier i susz.
Minusy
Bardzo mierny smak jako świeży. Łatwo opada nawet zupełnie zielony, późno dojrzewa. Dzisiaj (2 września) na krzakach jest jeszcze 70 procent zupełnie niedojrzałych pomidorów.
Od dwóch lat sadzę różne pomidory przerobowe szukając najlepszych odmian o następujących cechach użytkowych:
smaczny jako świeży, dający smaczny, słodko-kwaśny przecier, duża zawartość suchej masy, by przecier się nie rozwarstwiał i susz był mięsisty.
Oceniłem następujące odmiany:
Red Pearl (czerwona perła), minusy: późno dojrzewa, mierny smak jako świeży - do dalszej obserwacji w przyszłym roku bo ma trochę plusów.
Roma, minusy: samo-kończący, karłowy mały krzak - mimo dużej ilości plusów nie będę uprawiał.
Etna F1 - same minusy - nie uprawiam więcej,
Kmicic - w moich warunkach okazał się najlepszy z przerobowych, ale jest pomidorem karłowym. Chyba będę próbował jakieś inne odmiany palikowe.
San Marzano - za słabo dojrzewa - "nie" na przyszły rok, ale spróbuję Super San Marzano, który dojrzewa 10 dni wcześniej.
Co więc na przyszły rok?
Red Pearl i kupię, na próbę, w USA (tomatogrower) następujące odmiany:
Opalka, Polish Linguisa i Super San Marzano.
Unikam zakupów na Allegro. od dużych producentów nasion z hodowli szklarniowej, bo "Pani z Mazur" przysłała mi mocno zawirusowane nasiona wirusem żółtej mozaiki pomidora. Wszystkie siewki musiałem zniszczyć.
Na amerykańskim forum hodowców pomidorów napisano, że Super San Marzano, mimo że jest pomidorem oznaczanym jako hybrydowy, to bardzo dobrze powtarza z nasion i przestał już być odmianą F1.
Oczywiście, pytanie jakie odmiany pomidorów przerobowych są najlepsze jest otwarte i jak ktoś ma coś do polecenia proszę o posta.
Mizuba
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1774
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Pomidory San Marzano
Oprócz odmian już wymienionych w tym wątku ( każdy sercokszałtny pomidor nadaje się na przeciery, bo jest mięsisty i zawiera mało galaretki i nasion. W tym roku sercokszałtne pomidory były ostro kritykowane, a może w następnym roku Kozula też zaproponuje kilka odmian sercowatych. Teraz były krzyżówki z Orange Strawberry lub podobne w ofercie kilku innych forumowiczów, a Kozula też może coś robić.
pozdrawiam, Gunnar
- Alina-277
- 200p
- Posty: 454
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stalowa Wola /Podkarpacie..
Re: Pomidory San Marzano
Witam forowiczów .Jestem tu nowa ale uprawiam pomidory hobbistycznie od kilkunastu lat miałam różne odmiany kupowane w sklepach od znajomych i bezpośrednio od chobbystów szkółkarzy. Miałam kiedyś odmianę malinową o dużych owocach rosnących piętrowo 2,5 -3m w każdym piętrze kilka ładnych kilogramów przeciętne owoce 75 dkg-1,30 kg.Miałam ich kilka lat i przed dojrzeniem owoców spadł silny grad i moje pomidory trzeba było wynieść na kompost. Miałam różne odmiany i gatunki w ubiegłym roku dostałam od znajomej z Włoch kilka torebek pomidorów;San Marzano-Vezuwio2, Roma V F ,Principe Borghese ,Cuor di Bue ,i Palla di Fudo A C E 55 VF. Z każdej z nich wysiałam po parę nasionek Najbardziej odpowiadały mi Cuor di Bue czyli bawole serce.San Marzano okazały się najbardziej plenne ale i smaczne. Roma też się dobrze spisała smakiem podobna do San Marzano tylko wyższa. Nie spisała mi się Principe Borghese ..Najlepszą odmianę smakowo uprawiam od kilku lat jest też Włoska odmiana Albenga Ziemia u nas nie jest dobra bo działkę mam nad Sanem na terenie zalewowym tak że od czasu do czasu działki mamy zalane a przez to pojawiają się różne choroby i trzeba też z nimi walczyć,ale od czego są pokrzywy które pięknie odkażają ziemię a przy tym ją naworzą. Pozdrawiam Alina.
Pozdrawiam... Alina .
- elik_49
- 1000p
- Posty: 1444
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Pomidory San Marzano
U mnie pomidory ROMA były dość niskie i mocno krzaczaste, zaś SAN MARZANO wyższe, rozsadę kupowałam u ogrodnika ale nie sądzę by była to pomyłka, mam nasionka z tych pomidorów, może ktoś wypowie się, kto uprawiał je w poprzednim sezonie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 244
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Żerżeń (centralne Mazowsze)
Re: Pomidory San Marzano
Nie uprawiałem, ale dostępne mi źródła podają, że Roma jest odmianą samokończącą dorastającą do metra, a Sam Marzano odmianą wysoką.
- elik_49
- 1000p
- Posty: 1444
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Pomidory San Marzano
Bardzo dziękuję Jankielu, tzn. że nic nie pomieszałam , u mnie Roma nie były aż tak wysokie a to dlatego że nie wyłamywałam wilków bo taką informacje uzyskałam od sprzedającego, puściłam je więc na żywioł, bardzo obficie owocowały.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności