Mam kilka obok siebie krzaczków ogórków (odmiana pod folię)
od pewnego czasu zaczynają wychodzic na lisciach plamy

Polecam temat: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=242 Janusz z PO wie co pisze.trw66 pisze:jak nie przędziorek to wciornastek
Ogórki musisz wysiać w innym miejscu - zmianowanie.eus pisze:Bez watpliwości - mączniak, u mnie też sie pojawił, ale mam już tyle przetworów z ogórków, ze sobie odpuszczam, liście chore urywam, opryskuję w dalszym ciągu rozcieńczonym mlekiem. A czy jest jakiś sposób, aby po zbiorach jakoś ziemę pozbawić tego grzyba i można było uprawiać w tym miejscu w przyszłym roku znowu ogórki
A może dasz zdjęcie liścia ogórka zaatakowanego przez wciornastka i obok przez maczniaka i podasz jak właściwie przeprowadzić identyfikację. Będzie to dla nas bardzo pomocne.modliszka 1 pisze:przypadkowo weszłam na to forum i jestem zaskoczona nieznajomością chorób ogórka.Uprawiam ogórki w tunelach foliowych kilkanaście lat. ... nie potrafi odróżnić mączniaka rzekomego od wciornastka to ...?. Przy mączniaku plamy są "wilgotne"i pod spodem występuje szary nalot .Przędziorek żeruje także na fasoli.