pH 7,46
Azot N - NO3 - 29
Fosfor P - 75
Potas K - 58
Wapń Ca - 4209
Magnez Mg - 330
Chlorki - poniżej 5 ( poniżej granicy oznaczania )
Zasolenie w g/dm3 NaCl 0,39
I to wszystko po 4 latach nieustannej walki o obniżenie pH i poziomu wapnia. Moja gleba tak ma i tak mieć będzie na wieki wieków, a nie jest to skutek moich wcześniejszych poczynań.
Dlatego u mnie popiół był stosowany tylko do rozluźniania odpadków kuchennych, ale po przeczytaniu tabelki Ullak nad tym też muszę głęboko się zastanowić.
Ponieważ to Forum jest po to aby dzielić się wiedzą i uczyć się myślę, że osoby myślące, czytając różne tezy różnych osób, poparte dowodami, same znajdą najlepsza dla siebie drogę. A jak nie to podobno najlepiej jest uczyć na błędach
Niemniej zalecam badanie swojej gleby przed jakimikolwiek zabiegami agrotechnicznymi, bo jak napisał Janusz:
..............Można próbować uprawy warzyw nawet i w popielniku, ale namawiając do tego samego innych , popełnia się duże nadużycie.