Gieniu nie mierzyłam ,może ciut za ciasno ,ale mamy dużo palików to podniesiemy niektóre
jak by co .
Wiesz mało miejsca ma ten kawałeczek a chce się coś uzyskać
Jeśli by wykluczyć oparzenia, mogą to być pchełki, które szczególnie atakują wschodzące rośliny. Zdjęcia nie są zbyt wyraźne i trudniej określić przyczynę co doprowadziło do tego stanu siewkę.
Witam, mam problem z ogórkami szklarniowymi, na liściach pojawiają się małe dziurki przypominające pogryzienie przez jakieś owady. Jest to możliwe że coś je gryzie czy to jakaś choroba raczej ? Pozdrawiam.
Może to pchełki?
Ja co rok sieję do gruntu koniec kwietnia/początek maja w zależności od pogody. Przykrywam agrowłókniną do momentu aż zaczynają kwitnąć.
Agrowłóknina bez podpór ,leży na ziemi. Sprawdzony sposób na ogórki gruntowe.
Kupiłem w szkółce sadzonki ogórków "wąż". Czy one maja liście inne niż np. śremskie? Moje na zdjęciach różnią się od innych ogórków, które mam posadzone i nie jestem na 100% pewien czy to ogórki a nie np. kabaczek czy cukinia
Cukinia na pewno to nie jest, Cucamelon u mnie ma podobne liście czyli podtyp dla wielu ogórka, Balsamka ma też podobne liście a wielu podtyp ogórka. Chodź to całkiem inne rośliny ale owoce mają trochę podobne do ogórka zwyczanego. Sadzonka na pewno w typie ogórka lub pod typie na razie za mała by coś więcej stwierdzić
Na mączniaka rzekomego nie ma skutecznego środka, bo to pasożyt grzybopodobny. Chemią można go tylko spowolnić, wcześniej czy później ogórki padną. Z chemicznych środków z 1 dniem karencji to są :
Cabrio Duo 112 EC, zapobiegawczo interwencyjny, działanie wgłębne i systemiczne.
Orvego 525SC, zapobiegawczo- interwencyjny. działanie wgłębne i kontaktowe.
Wszystkie inne preparaty mają po 3 dni karencji a amistar nawet 7 dni.
Bardzo proszę o poradę jaka choroba dręczy moje młode ogórki. Robie do nich trzecie podejście i ciagle mi rośliny marnieją. Rosną do jakiegoś momentu, potem łodyżka schnie, liście zmieniają kolor i roślina umiera. Proszę o pomoc co to za choroba i ewentualnie poradę jak z tym walczyć.