Pomidory - Dwarfy cz.1
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - Dwarfy
Nie nazwałabym dwarfów krasnoludami. Większość to co prawda do metra, ale też do 120 - 140cm.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje dwarfy też krasnoludkami nie były.
Już dałam do kiełkowania 5 sztuk. Będą próbować rosnąć w donicach.
Już dałam do kiełkowania 5 sztuk. Będą próbować rosnąć w donicach.
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Niech będą nawet ponad metrowe, to i tak mniej, niż te, które zwykle uprawiam.
Bardzo mi pasował ten maliniak- był taki "akurat" i mam nadzieję, że inne dwarfy będą podobne.
Już kiedyś narzekałam w jakimś wątku, że wkurzające jest u sprzedawców nasion i rozsad to, że zwykle pokazują owoce, a nie pokazują jak wygląda krzak. Dla mnie i pewnie wielu innych osób (zwłaszcza tych uprawiających w donicach) ma to duże znaczenie. Wolałabym zobaczyć jak wyglądają, niż tylko je sobie wyobrażać. Później z powodu złych wyobrażeń, muszę przesadzać pomidory do coraz większych donic, zdarzało mi się pięć razy donice zmieniać...
Bardzo mi pasował ten maliniak- był taki "akurat" i mam nadzieję, że inne dwarfy będą podobne.
Już kiedyś narzekałam w jakimś wątku, że wkurzające jest u sprzedawców nasion i rozsad to, że zwykle pokazują owoce, a nie pokazują jak wygląda krzak. Dla mnie i pewnie wielu innych osób (zwłaszcza tych uprawiających w donicach) ma to duże znaczenie. Wolałabym zobaczyć jak wyglądają, niż tylko je sobie wyobrażać. Później z powodu złych wyobrażeń, muszę przesadzać pomidory do coraz większych donic, zdarzało mi się pięć razy donice zmieniać...

Pozdrawiam,Vivien333
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

więcej kupujących . Słowom ludzie nie do końca wierzą , a jak zobaczą , w dodatku z owocami .

Ja na pierwsze zbiory uprawiam niskie nie muszą być dwarfy .
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co prawda pierwszy raz będę je uprawiała, ale nie wiedziałam, że bywają wczesne. Myślałam, że są raczej późniejsze?
Pozdrawiam Eugenia
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Dołączam do zarażonych pasją uprawiania dwarfów. Jeszcze nie wylazły na dobre z pojemniczków, a ja już się cieszę.
W większości będę sadzić pomidory o większych owocach i koktajlowe, ale też pink passion jest w planie (dziękuję Anulab, już wystawił główkę nad torf!)
W tym roku mam wreszcie nadzieję na urozmaicone zbiory, jeśli będziecie chcieli, chętnie podzielę się nasionami i wyślę je na targ. Gdy ruszył ostatni ryneczek konsekwentnie nie odwiedzałam forum, aby nie skusić się na nasiona, z których roślinki i tak nie zmieściłyby się na działeczce. Wytrwałam, jestem z siebie dumna!
Serdecznie pozdrowienia z ponownie coraz chłodniejszej Gdyni.
ps. czy jest ktoś z Forumków z moich okolic?
W większości będę sadzić pomidory o większych owocach i koktajlowe, ale też pink passion jest w planie (dziękuję Anulab, już wystawił główkę nad torf!)
W tym roku mam wreszcie nadzieję na urozmaicone zbiory, jeśli będziecie chcieli, chętnie podzielę się nasionami i wyślę je na targ. Gdy ruszył ostatni ryneczek konsekwentnie nie odwiedzałam forum, aby nie skusić się na nasiona, z których roślinki i tak nie zmieściłyby się na działeczce. Wytrwałam, jestem z siebie dumna!
Serdecznie pozdrowienia z ponownie coraz chłodniejszej Gdyni.
ps. czy jest ktoś z Forumków z moich okolic?
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Anulab, już mówiłam, ale widzę, że znów głównie fotki owoców pokazuje. Dwarfy akurat uprawia pierwszy raz, więc nie ma zdjęć krzaków, ale inne warzywa już uprawiał, a z fotkami i opisem też widzę dość słabo.
Mnie się zdaje, że sprzedawcom rozsad się wydaje, że ludzie dobrze wiedzą, czego chcą i nie trzeba im tłumaczyć, ani pokazywać jak roślina będzie wyglądała, a to nie do końca prawda. Ci, co kupują co roku te same odmiany, wiedzą, jak one będą wyglądały, za to nie ryzykują nowości, bo nic o nich nie wiedzą.
Być może też opłaty za dodatkowe fotografie zniechęcają do ich zamieszczania.
Jak patrzę, co się dobrze sprzedaje, to widzę, że zdjęcia i obszerne informacje robią cuda. Powiem mu o tym raz jeszcze.
Ebabko... Chyba są i wcześniejsze i późniejsze.
Jakąś tam wadą (przynajmniej jak dla mnie), jest to, że podobno owocują na hurra. Ja wolę mieć takie, co można zrywać przez dlugi czas, więc nie rezygnuję z tych odmian (wysokich), które się sprawdziły w poprzednich latach. Może tylko trochę je ograniczę na rzecz dwarfów.
Dwarfy są na próbę. Zobaczymy, czy zostaną na stałe...

Mnie się zdaje, że sprzedawcom rozsad się wydaje, że ludzie dobrze wiedzą, czego chcą i nie trzeba im tłumaczyć, ani pokazywać jak roślina będzie wyglądała, a to nie do końca prawda. Ci, co kupują co roku te same odmiany, wiedzą, jak one będą wyglądały, za to nie ryzykują nowości, bo nic o nich nie wiedzą.
Być może też opłaty za dodatkowe fotografie zniechęcają do ich zamieszczania.

Jak patrzę, co się dobrze sprzedaje, to widzę, że zdjęcia i obszerne informacje robią cuda. Powiem mu o tym raz jeszcze.

Ebabko... Chyba są i wcześniejsze i późniejsze.
Jakąś tam wadą (przynajmniej jak dla mnie), jest to, że podobno owocują na hurra. Ja wolę mieć takie, co można zrywać przez dlugi czas, więc nie rezygnuję z tych odmian (wysokich), które się sprawdziły w poprzednich latach. Może tylko trochę je ograniczę na rzecz dwarfów.
Dwarfy są na próbę. Zobaczymy, czy zostaną na stałe...
Pozdrawiam,Vivien333
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 sie 2009, o 12:34
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Dzień dobry.
Zakupiłam w tym roku nasiona pomidorów dwarf.
Odmiany:
Antho Striped
Beauty King
Shadow Boxing.
Wysiadłam 4 marca
Bardzo źle i wcale nie kiełkują!
Otrzymałam też w gratis Aussie
i ona wykiełkowała w 50%
Jakieś rady?
Dodam że wysiadłam też zakupione w sklepie i własne.
Te wykiełkowały w 100%!
Co mogę zrobić? Mam jeszcze nasionka bo było po 15szt
Zakupiłam w tym roku nasiona pomidorów dwarf.
Odmiany:
Antho Striped
Beauty King
Shadow Boxing.
Wysiadłam 4 marca
Bardzo źle i wcale nie kiełkują!
Otrzymałam też w gratis Aussie
i ona wykiełkowała w 50%
Jakieś rady?
Dodam że wysiadłam też zakupione w sklepie i własne.
Te wykiełkowały w 100%!
Co mogę zrobić? Mam jeszcze nasionka bo było po 15szt
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Wyłóż nasionka na mokre waciki i połóż w ciepłym miejscu (ja kładę na dekoderze) przykryte folią żeby nie przeschły. Codziennie zaglądaj żeby sprawdzić wilgotność i czy nie pojawiły się kiełki. Większość nasion kiełkuje po 2-3 dniach, starsze tydzień a nawet więcej ale po 2 tygodniach to już raczej bez szans. Pogrzeb jeszcze w ziemi czy czasem jednak coś się nie ruszyło.
Dorota
Dzień dobry 
To moje pierwsze kroki z własną hodowlą pomidorów.
W związku z tym, że do dyspozycji mam tylko balkon, padło w większości na odmiany DWARF.
To lista moich pomidorków:
- Tiny Tim
- Venus
- Jochalos
- Nina Neutron
- Andrina
- Pink Passion
Obiecuje pochwalić się efektami
Trzymajcie kciuki.

To moje pierwsze kroki z własną hodowlą pomidorów.
W związku z tym, że do dyspozycji mam tylko balkon, padło w większości na odmiany DWARF.
To lista moich pomidorków:
- Tiny Tim
- Venus
- Jochalos
- Nina Neutron
- Andrina
- Pink Passion
Obiecuje pochwalić się efektami

Trzymajcie kciuki.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
No to powodzenia
. Ale ostrożnie z nadopiekuńczością.

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Telimenka, piękny ten Pink Passion
To mój ulubiony dwarf, trochę ich przetestowałam, ale Pink Passion i New Big Dwarf "musowo" musi być
No i jeszcze Shadow Boxing do sałatek.
Pozdrawiam Irena

To mój ulubiony dwarf, trochę ich przetestowałam, ale Pink Passion i New Big Dwarf "musowo" musi być

No i jeszcze Shadow Boxing do sałatek.
Pozdrawiam Irena
Rzepka Pomyliłam nazwy
, ale edytowałam i poprawiłam. To mój debiut z Dwarfami. Ten największy kwiat w obydwu pomidorach wygląda mi na zmutowanego. Usunęłam ich.