Pomidory zielone i żółte - uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory zielone i żółte-uprawa

Post »

Popieram słowa Kasi, co roku dochodzą nowe odmiany do testów. Pod mój i rodziny gust i moje warunki glebowe.
Agata
Pabblo_Pl

Post »

mymysteryy pisze:Pabblo całkowicie nie rozumiem, dlaczego wśród Twoich wybrańców nie ma pysznego Brandywine Apricot? :wink: :;230
A tak na poważnie, to nie ma co pytać, tylko samemu próbować. Ja w tym sezonie będę testować kolejne 80 odmian i przynajmniej sprawdzę ich smaki na własnej skórze, tzn. języku :wink:
Z bardzo prostej przyczyny ;d nie posiadam tej odmiany, a do tego mam za mało miejsca na eksperymenty, dlatego zadałem pytanie.

Wolę wsadzić sprawdzone i polecone odmiany, gdyż zmieszczę max 30 szt. pomidora. :)
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Też kiedyś tak mówiłam. Teraz eksperymenty przeniosły się na rabaty kwiatowe pomiędzy rośliny ozdobne.
Agata
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, chcę posadzić w 20 l wiadrach na balkonie po jednym wielkowocowym pomidorze z żółtych i zielonych.
Najbardziej zależy mi na plenności, nie opłaca mi się podlewać przez cały sezon dla dwóch, trzech owoców, tym bardziej, że będą też rosły w gruncie.
Z żółtych mam sadzonki pomidorów, Ałtajskij Oranżevyj, Golden Ponderosa, Golden Jubilee, Orange Mińsk, Zolotyje Koroleva, Orange Banana, Azoyska, Dyno żółty, Persimmonowa Sakiewka, Lunnyj Vostorg.
Zielone to Boloto, Kivi, Izumrodnoje Jabłoko, Ljaguska Carewna, Evergreen.
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat plenności tych odmian?
Nie bez znaczenia jest, by cieszyły oko :D , smak to i tak poznam z uprawy gruntowo/ tunelowej.

Pozdrawiam Irena

-- 5 maja 2016, o 04:18 --
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Bardzo plenny jest Orange Banana ,ale to ogromne krzaczysko.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

U mnie zawsze plenna była Persimmonowa sakiewka, ale to też spory ,masywny krzak. Bardzo skory do wypuszczania wilków,ale jest smaczny i ładnie wygląda ,jak już zaczynają dojrzewać owoce ;:3 Nie wiem tylko ,jak zachowa się w wiadrze :roll:
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dzięki za pomoc, duże krzaki mi nie przeszkadzają, najwyżej włożę w jeszcze większe wiadro :D
To dla mnie nowe odmiany z żółtych i zielonych, w ubiegłym roku miałam tylko Malachitową Szkatułkę, Persimmonową Sakiewkę i K/100, w tym roku mam zamiar nadrobić, dziś wysadziłam do gruntu po jednym krzaku wymienionych wcześniej odmian, pozostało mi jeszcze wybrać coś do donicy na balkon.

Pozdrawiam Irena
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z żółtych to sadzę Ola Polka -Wczesna karłowa , Złoty Ożarowski ? smaczny , Big Rainbow ? b. smaczny ( tęczowy )
Pabblo_Pl

Post »

Pytanie do was Amana Orange jest pomidorkiem generatywnym czy lubi raczej dobrze zjeść?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

U mnie była potężnym krzakiem, nawoziłam przez fertygacje, nic więcej.
Pod nogami była ziemia biedronkowa.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Chciałbym w tym miejscu serdecznie jeszcze raz podziękować jackowi b za otrzymane od Ciebie nasiona pomidora K-100.Udał się wybornie pod względem zarówno smaku jak i plenności a ilość nasion z trzech dziś pozyskanych owoców ;:215 mnie zaskoczyła.Dzięki Jacku. ;:180

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
jacekb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 wrz 2012, o 20:18

Post »

Cieszę się, bo u mnie K100 wygląda podobnie, należy do najplenniejszych. Powtórzył cechy z poprzedniego roku, powinien być już odmianą ustaloną. Przy okazji dziękuje za Twoje nasionka a szczególnie Persimonową Sakiewkę która w tej chwili plennością
bije inne odmiany. Zaczyna się w tej chwili wybarwiać. Tak wyglądała 22.07.2016
Obrazek
Jacek

Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słowa Jacka tylko potwierdzają że Persimonowa sakiewka ma u mnie już miejsce na stałe. ;:333
Kolejna z nowości tegorocznych u mnie z odmian tego koloru to pomidor K-121.Smak i ilość owoców sporych rozmiarów była bardzo dobra. ;:108 Jedynie podczas zapylania dawkę Betoksonu powinienem zmniejszyć o połowę aby owoce nie miały takich zniekształceń.W tym roku miałem osiem roślin.Pod koniec uprawy dopadła ją brunatna plamistość liści.Ogólnie krzak mocny z mocnym systemem korzeniowym.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Faworyt Witku, dzięki za Twoją opinię o K/100, cieszę się, że go mam i wysieję w przyszłym roku, z zielonych zachwalam JR/7, był pyszny ale to dopiero będzie F4 i nie wiadomo czy powtórzy, mam nadzieję, że tak.
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomimo że go miałem tylko kilka roślin na tyle go już oceniłem że będą z niego ludzie. :D
Obrazek
A K37/5 Karinko uprawiałaś i w tym roku?Myślę że tak skoro Ci smakował.
Do uprawy zielonych jeszcze nie dojrzałem,ale może kiedyś,kto wie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”