U mnie na działce rośnie sobie taka roślina . Sama się wysiała , tak urosła , a w pobliżu są jeszcze dwie ale małe . Ktoś mówił mi , że ta roślina odstrasza krety . Czy to prawda?
Teraz wilczomlecz wygląda tak , pewnie wkrótce będzie kwitł .
Ta roślina nazywa się wilczomlecz groszkowy (Euphorbia lathyris). Jest dwuletni. Rzeczywiście był kiedyś rozprowadzany jako roślina "odstraszająca" nornice, ale bez dokładniejszego wyjaśniania, jak to robi. Podobno jego działanie polegać ma na tym, że jego oleiste nasiona są bardzo chętnie zjadane przez gryzonie, a są dla nich trujące. Oczywiście żeby tak zadziałał, musi najpierw zakwitnąć i wydać te nasiona.
Wilczomlecz groszkowy (Euphorbia lathyris). Podobno nic nie odstrasza, tylko jego nasiona chętnie zjadają gryzonie. Gdzieś czytałem, że te nasiona są dla nich bardzo smaczne i pożywne...
Ale tylko raz
oczywiście Harry, ten wilczomlecz sprzed paru lat rozsiał mi się okropnie na mojej działce, również i na zaniedbanej sąsiedniej i teraz rozsiewa się z tej drugiej działki znowu na moją. Widziałam w tym roku już 3 roślinki.
Kreciku, to wilczomlecz.
Mam tego mnóstwo na działce, trochę powyrywałam, sam się rozsiewa, a toleruję go tylko dlatego, że jego owocki są trujące dla nornic. ( Co nie oznacza, że nornic nie będzie).
Witam
Czy ktoś z Was wie co to za roślinka?
Wyrosła nie wiadomo skąd, ale jest ładna. Będę wdzięczna, jeśli mi ktoś napisze co to za cudo.
Pozdrawiam
Jaga